Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017

Νόσος Parkinson και διατροφική αντιμετώπισηΗ νόσος Parkinson αποτελεί νόσημα του οδηγεί σε αναπηρία. Οφείλεται σε μείωση του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη των γαγγλίων.  Το 66% των ασθενών καθίστανται ανάπηροι στην 5ετία και 80% στην 10ετία. Η συχνότητα είναι 1% σε ασθενείς πάνω από 65ετών. Είναι λιγότερη συχνή σε Αφροαμερικανούς και Ασιάτες. Η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 55έτη και για τα δύο φύλα. Για την αιτολογία της Ν.Ρ. υπάρχουν 3 αιτίες:
α)Διαταραχή του μεταβολισμού της ντοπαμίνης από βλάβη στους νευρώνες
β)Έκθεση σε νευροτοξίνες του περιβάλλοντος
γ)Η προέκθεση. Έχει βρεθεί ότι η οικογενειακή επίπτωση μπορεί να φτάσει το 5%
   Η βασική θεραπεία της Ν.Ρ. είναι η L-Dopa. Η ντοπαμίνη δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό χορηγείται η L-Dopa, η οποία είναι μια πρόδρομη μορφή ντοπαμίνης, που με αποκαρβοξυλίωση περνά τον φραγμό. Πρόληψη για την Ν.Ρ. δεν υπάρχει. Η λήψη ενός αναστολέα της Μονοαμινοξειδάσης καθυστερεί την εμφάνιση. Πάρκινσον μπορεί να εμφανιστεί και μετά τη χρόνια λήψη νευρληπτικών φαρμάκων.
Διατροφική Αντιμετώπιση
Οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα που επηρεάζουν την διατροφική τους κατάσταση. Τα συμπτώματα είναι :
α)Τρόμος και δυσκαμψία, δυσκολία στο μαγείρεμα και δυσκολία εξυπηρέτησης χωρίς βοήθεια
β)Μεγάλος χρόνος κατανάλωσης τροφίμων
γ)Μεταβολές στην ψυχική διάθεση με αποτέλεσμα την μείωση της όρεξης
δ)Παρενέργειες της φαρμακοθεραπείας
ε)Δυσκολία στην κατάποση
Πολλές φορές παρατηρείται μείωση του σωματικού βάρους και υποσιτισμός. Η δράση της L-Dopa επηρεάζεται σημαντικά από την διατροφική πρόσληψη. Τα ουδέτερα αμινοξέα δρουν ανταγωνιστικά σε επίπεδο υποδοχέων με την L-Dopa μειώνοντας την δραστικότητα της. Απαιτείται ειδικός σχεδιασμός στα γεύματα με στόχο την σωστή κατανομή της πρωτείνης προκειμένου την καλύτερη δυνατή δράση της L-Dopa. Μια καλή λύση θα ήταν να πάρουμε ποσότητες πρωτεινών από πρωινό και μεσημεριανό και μεταφορά στο βραδινό. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις που δείχνουν συσχετισμό αντιοξειδωτικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων όσο αναφορά την πρόληψη και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.Οι παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν για την διατροφική υποστήριξη των ασθενών περιλαμβάνει : α)υποστήριξη των ασθενών με πόσιμα συμπληρώματα ή με τεχνητή εντερική σίτιση β)τροποποίηση της υφής και της πυκνότητας των τροφίμων για ευκολία στην κατάποση


Πηγές: Bannister LH: Somatosensory propioceptive and sympathetic activity in Human peripheral nerves
Guyton A. Φυσιολογία του Ανθρώπου 3η Έκδοση 1990 Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας Αθήνα
Haines DE. Neuroanatomy :an atlas of structure sections and systems 4th Ed, 1995, Williams and Wilkins Baltimore
Αντώνιος Ζαμπέλας Κλινική Διαιτολογία και Διατροφή με στοιχεία Παθολογίας 2, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!