Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017

Δυσανεξία στην αλλαγή

Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για το τι κόβει ένας άνθρωπος ο οποίος μπαίνει σε θεραπεία αδυνατίσματος. Η συζήτηση μας θα επικεντρωθεί γύρω από το πόσο βαθιές αλλαγές μπορεί να κάνει ο θεραπευόμενος στο διατροφικό του πρόγραμμα. Τι μπορεί να κόψει; Πόσο βαθιά μπορεί να βάλει το μαχαίρι των αλλαγών στη καθημερινότητα του; Πόσο μπορούν αυτές οι αλλαγές να διατηρηθούν στο χρόνο; Υπάρχει όριο που θέτει ο οργανισμός στις αλλαγές αυτές;
Αλλαγές στη διατροφή
Από τις πρώτες συνεδρίες ο διαιτολόγος προτείνει το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί για να υπάρξουν τα ανάλογα αποτελέσματα. Στην αρχή λόγω και της προηγούμενης 'φόρας' που έχει ο θεραπευόμενος θα δει ότι οι αλλαγές αυτές είναι εύκολες να εφαρμοστούν, αλλά κάτι δεν έχει υπολογίσει καλά. Ήδη από την 6η εβδομάδα θεραπείας παρατηρείται μια μείωση του ρυθμού αδυνατίσματος, η οποία έχει να κάνει με μια αργή επιστροφή στη παλιά διατροφή. Οι πρώτες εβδομάδες λόγω του ότι ο θεραπευόμενος έρχεται από ένα ενοχικό παρελθόν καταπίνει τις αλλαγές που ο ειδικός του προτείνει εύκολα, αλλά δεν θα μείνουν για πολύ στη καθημερινότητα του πρωταγωνιστή. Ήρθαν για να φύγουν. Εδώ ο ειδικός θα παρατηρήσει το φαινόμενο ότι οι αλλαγές αυτές που θα του προτείνει έχουν ένα όριο, το οποίο όταν το ακουμπήσει μέσα στη θεραπεία από εκεί και μετά ξεκινάει η κατηφόρα. Το να παραμείνουν οι αλλαγές και να μονιμοποιηθούν είναι κάτι που πρέπει οι ειδικοί να το ξεχάσουν. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει πέραν κάποιου σημείου, ο 'πόλεμος' που πρέπει ο ειδικός να κάνει δεν θα πρέπει να είναι στο επίπεδο του να αλλάξει ο θεραπευόμενος. Πρέπει ειδικός και θεραπευόμενος να καταπιούν το 'πικρό χάπι' και να συνομολογήσουν ότι 'σημαντικές αλλαγές στη διατροφική καθημερινότητα δεν μπορούν να γίνουν ας δουλέψουμε στις αλλαγές που δεν αποτελούν τον στενό αμετακίνητο πυρήνα και μετά κάνουμε μικρές προσπάθειες στον βασικό πυρήνα της διατροφής'. Ο ειδικός πρέπει να βασιστεί στη λογική 'αλλάζουμε τις περιφερειακές αλλαγές που μπορούν να γίνουν και με πολύ έξυπνο και προσαρμοστικό χρόνο κάνουμε επίθεση στον βασικό διατροφικό πυρήνα, κάτι που χρειάζεται χρόνο. Αν ο θεραπευόμενος δεν μπορεί να αφιερώσει χρόνο για τη θεραπεία του, τότε και η θεραπεία θα του γυρίσει τη πλάτη.
Ο βασικός πυρήνας είναι αμετακίνητος
 Ο ειδικός προτείνει αλλαγές στη διατροφή για να αδυνατίσει ο θεραπευόμενος. Που θα καταλήξουν οι αλλαγές να φτάσουν; Θα φτάσουν μέχρι του σημείου να αλλάξουν όλα εκείνα που δεν αποτελούν την ψυχαγωγική καθημερινότητα του πρωταγωνιστή. Η δίαιτα ξεκινάει γδύνοντας το κρεμμύδι μεχρι να φτάσουμε στον στενό πυρήνα της ψυχαγωγικής καθημερινότητας του πρωταγωνιστή. Αυτά δεν θα αλλάξουν ή θα αλλάξουν δύσκολα. Εκεί μέσα κρύβεται το 90% του παραπανίσιου βάρους που έχει πάρει ο πρωταγωνιστής. Έτσι μπορεί να κόψει την ζάχαρη στο καφέ αλλά δεν θα κόψει τις ταβέρνες με φίλους, θα κόψει το ζωικό βούτυρο στο κέικ αλλά δεν θα κόψει τα τσίπουρα το βράδι, θα κόψει τα αναψυκτικά αλλά δεν θα κόψει το βραδινό delivery, θα κόψει το κουλουράκι βουτύρου με το καφέ αλλά δεν θα κόψει τα 2 κομ κέικ το απόγευμα. Κόβει αυτά που δεν αποτελούν τον στενό πυρήνα της ψυχαγωγικής καθημερινότητας του. Με το 10% χάνεται μέχρι την 6-8η εβδομάδα περίπου 4-6κιλά. Μόλις φτάνουμε έξω απ' τις πραγματικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν η πόρτα ανοίγει λίγο και ξανακλείνει με δύναμη. Οι θεραπείες συνήθως φτάνουν μέχρις εκεί, έξω απ' τη πόρτα των πραγματικών αλλαγών και δεν μπαίνουν ποτέ μέσα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται φαινόμενα ανθρώπων που για να χάσουν κιλά κάνουν μεγάλες αλλαγές (κατά την άποψη τους) που πολλές φορές έχουν ως κίνητρο το αδυνάτισμα. Τέτοιες αλλαγές είναι διακοπή ζάχαρης, διακοπή ψωμιού, διακοπή κρέατος, διακοπή καφέ, διακοπή..διακοπή...διακοπή..Έχουμε αναφερθεί και σε παλιά μας άρθρα, ότι αυτές οι αλλαγές αποτελούν και πάλι το 10% που δεν αποτελεί τον στενό πυρήνα της καθημερινότητας, το 90% θα παραμείνει ίδιο και απαρράλαχτο. Οι δίαιτες δεν ακουμπούν αυτό το 90% πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Μόλις φτάνει η θεραπεία εκεί αρχίζουν, οι παλινωδίες, οι αναβολές, οι καθυστερήσεις, οι ακυρώσεις και οι έξοδοι. Για να μπορέσει ο ειδικός να βοηθήσει τον πρωταγωνιστή πρέπει εξ αρχής να του εξηγήσει όταν βρεθεί απέναντι του, στην 1η συνεδρία, ότι η θεραπεία θα φτάσει κάποια στιγμή να χτυπήσει την πόρτα των σημαντικών αλλαγών, αυτές δεν αλλαζουν εύκολα, θέλουν χρόνο, οπότε ναι η φιλοσοφία '1κιλό την εβδομάδα είναι καλή' αλλά θα είναι για λίγο, μετά το μοντέλο αυτό θα αλλάξει και βάρος θα χαθεί ποσοστιαία όσο μπαίνουμε μέσα στο 90%. Αν μια θεραπεία προχωρήσει μετά τους 2μήνες με μείωση βάρους σημαίνει ότι το 90% έχει μπει στο στόχαστρο. Η πορεία του θεραπευόμενου μετά τους 2μήνες είναι δείκτης πόσο βαθιά στις αλλαγές θα μπει η θεραπεία. Για πολλούς η θεραπεία σταματά εκεί, ακόμη και αν οι συνεδρίες συνεχιστούν,το αδυνάτισμα έχει σταματήσει.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!