Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017

Έβαλα απότομα κιλά

Το άρθρο μας σήμερα θα εστιάσει στους λόγους εκείνους που η ζυγαριά ανεβαίνει απότομα. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που σε μερικούς μήνες παίρνουν πολύ γρήγορα βάρος; Τι μας οδηγεί σε γρήγορη προσθήκη βάρους; Αν κάνουμε μια ανάλυση βάρους στη ζωή μας, παίρνουμε κιλά γρήγορα και πολλά ή σε βάθος χρόνου; Είναι αναστρέψιμες οι καταστάσεις; Παρακάτω θα αναφέρουμε και θα αναλύσουμε τους σημαντικότερους λόγους που ένας άνθρωπος μπορεί να πάρει απότομα βάρος.
Οι Λόγοι
1)Αλλαγή διαμονής, περιοχής, τόπου, χώρας που αυτό μπορεί να συνεπάγεται και αλλαγή διατροφής ή αλλαγή ωρών διατροφής ή ένα πλήρως διαφορετικό ωράριο γευμάτων απ' αυτό που ο οργανισμός μας είχε μάθει.
2)Πρόβλημα υγείας που αυτό αποτέλεσε αιτία να χαθεί βίαια και πιεστικά βάρος, για τον λόγο αυτό το βάρος επανήλθε σφοδρότερο και περισσότερο, με την παρεμβολή μας αυτή στην ομοιόσταση του οργανισμού. Μετά από σοκαριστικά γεγονότα με την υγεία μας άλλαξε πλήρως η συναισθηματική κατάσταση και αυτό αποτέλεσε αφορμή για απότομη προσθήκη βάρους. Παράδειγμα : απότομη απώλεια βάρους μετά από διαπίστωση καρκίνου, βελτίωση της ασθένειας και απότομη προσθήκη βάρους.
3)Η υποχρεωτική στράτευση για τους άνδρες αποτελεί αφορμή για απότομη προσθήκη βάρους καθώς αλλάζει το πρόγραμμα του άντρα
4)Εφηβία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, αποτελούν κομβικά στάδια στην ζωή μιας γυναίκας και επειδή αυτό συνοδεύεται από μεγάλες συναισθηματικές και βιολογικές αλλαγές το βάρος έχει μεγάλες πιθανότητες να αλλάξει. Έχουμε ακούσει πολλές γυναίκες να λένε ότι έχουν ακόμα κιλά εγκυμοσύνης που δεν έφυγαν και κιλά από τις Πανελλήνιες που παραμένουν.
5)Έκτακτες συναισθηματικές καταστάσεις που αποτελούν αφορμές για απότομες αλλαγές στη διατροφή μας, όπως χωρισμός, διακοπή ουσιών, θάνατος αγαπημένου προσώπου, διαζύγιο, αλλαγή κατοικίας, ανεργία, αλλαγή ωρών εργασίας, διακοπή καπνίσματος, συγκατοίκηση, πανελλήνιες εξετάσεις, αλλαγή βιοτικού επιπέδου κτλ.
Η διαταραχή στην ομοιόσταση κοστίζει

   Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι δεν παίρνουν κιλά σιγά σιγά, γιατί ο άνθρωπος όταν του επετρέπετε να προσαρμοστεί στις ανάλογες συνθήκες δεν θα πάρει καθόλου βάρος. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που λέμε 'μα τρώει όσο θέλει και δεν παχαίνει'. Δεν είναι φαινόμενο ούτε τυχερός οάνθρωπος αυτός, απλά δεν έχει βάλει τον εαυτό του σε βίαιες αλλαγές, αυτό συμβαίνει. Αν εκτεθεί σε πιεστικές και στρεσσογόνες καταστάσεις η ομοιόσταση θα αλλάξει και θα ακολουθήσει και το βάρος. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τον οργανισμό μας είναι οι βίαιες απότομες αλλαγές σε μικρό χρόνο, το βάρος εκρήγνυται σε ανεξελεγκτα επίπεδα. Η πρώτη ερώτηση που θα μου έκανε κάποιος αν ηταν απέναντι μου θα ήταν 'οι λόγοι είναι κυρίως ψυχολογικοί ή βιολογικοί;' Ξεκάθαρα ψυχολογικοί γιατί αν ήταν βιολογικοί θα μπορούσε να γίνει σε ανεκτό επίπεδο και να μην μπει ούτε πολύ βάρος ούτε απότομα, αυτό που διαφοροποιεί τα πράγματα είναι ο έκτακτος ψυχολογικός παράγοντας. Δεύτερο ερώτημα που θα μου κάνατε 'αν ο άνθρωπος επανέρθει σε ήρεμη κατάσταση και ελεγχόμενη το βάρος θα επανέρθει;' . Ξεκάθαρα όχι, ο άνθρωπος που πήρε βάρος δεν θα επανέρθει ή θα επανέρθει λίγο. Το βάρος για να χαθεί πρέπει να υπάρξει παρέμβαση ειδικού και ειδικές συνθήκες διατροφής. Το βάρος που θα μπει έκτακτα δεν θα φύγει και έκτακτα. Οι παραπάνω καταστάσεις βγάζουν τον οργανισμό βαριά λαβωμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!