Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017

Τσεχία - Άφθονη Μπίρα - Πολλά κιλά  Η Τσεχία είναι μια χώρα με 10.436.560 κατοίκους. Το πρσδόκιμο ζωής των ανδρών είναι τα 75,5χρόνια και των γυναικών τα 81,6 χρόνια. Η Τσεχία καταλαμβάνει την 1η θέση ανάμεσα στις πιο ανθυγιεινές χώρες. Η έρευνα έγινε όσο αναφορά τον καπνό, το αλκοόλ και την Παχυσαρκία. Η Τσεχία έχει 26,8% παχύσαρκο πληθυσμό και με μελέτες που έχουν γίνει σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου( Dr Laura Webber) εμφανίζεται το 2030 να έχει παχύσαρκο πληθυσμό σε ποσοστό 80%. Οι άνδρες έχουν ποσοστό Παχυσαρκίας 38%. Έχουν όμως απ' τα πιο χαμηλά ποσοστά στην παιδική παχυσαρκία με ποσοστό 5,2%. Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ είναι 13,7 λίτρα το χρόνο κατ' άτομο, δηλαδή 550 δόσεις αλκοόλ το χρόνο, πάνω από 1 ποτό την ημέρα δηλαδή. Επίσης στην κατανάλωση καπνού είναι στην 11η θέση με 34% να δηλώνει καπνιστές. Η Τσεχία κατέχει επίσης και την πρώτη θέση σε ποσοστά αύξησης γυναικείων νέων καρκίνων από Παχυσαρκία, με πρώτο το καρκίνο του μαστού και του τράχηλου της μήτρας.

 Γνωριμία με την Τσέχικη Κουζίνα - 10 κλασικά πιάτα των Τσέχων
Τα πιο κλασικά πιάτα σε μια Τσέχικη Κουζίνα είναι: 
Koleno(ψητό χοιρινό)
Vepro Knedlo zelo(ψητό χοιρινό με λαχανικά και ψωμί)
Tatarak(κιμάς με αυγό και ψωμί)
Bramboraky(snack για χορτοφάγους)
Nakladany hermelin(τυρί τουρσί)
Utopenci(snack)
Svickova na smetane(φιλέτο βοδινού με λαχανικά)
Palacinky(pancakes)
Ovocne Knedliky(γλυκό)
Pivo(μπίρα)
Οι επιλογές της Τσέχικης κουζίνας θα μπορούσε να ονομαστεί κρεατοκεντρική, αλλά υπάρχουν και επιλογές για χορτοφάγους. Το χοιρινό είναι σχεδόν παντού και σχεδόν σε όλα τα πιάτα των Τσέχων. Πιάτα όπως το σνίτσελ (rizek) από κοτόπουλο(kureci) ή χοιρινό (veprovy) είναι πολύ κλασικά πιάτα πάντα σερβιρισμένα με πατάτες. Το κλασικό τους πιάτο είναι το χοιρινό κότσι που ξέρουν και το φτιάχνουν με 1000διαφορετικές συνταγές πεντανόστιμο, μαρινάρεται σε μαύρη μπίρα, σερβίρεται συνήθως με πίκλες και λαχανικά.  

Μην ξεχνάμε
Το φεστιβάλ μπίρας στην Πράγα ξεκίνησε περίπου το 1208, σήμερα μετράει 150 συμμετοχές παραγωγών μπίρας με πάνω από 50ετικέτες ανά σταντ σε ετήσια βάση. Το φεστιβάλ διαρκεί 16 ημέρες(11-27Μαίου) και διοργανώνεται κάθε Μάιο και θεωρείται απ' τα πιο σημαντικά του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!