Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017

Τι είναι Παχυσαρκία;

...Φιμώνω τοίχους, ταΐζω μηχανές, για την καρδιά ενός κτήνους καταπίνω φωτιές, πληρώνω ερωμένες, σιωπές, εκβιαστές...

1)Παχυσαρκία είναι το τρένο που δεν πήρες τη στιγμή που έπρεπε και τώρα δεν έχεις χρόνο να γυρίσεις πίσω. Αν γύριζες πίσω όλα θα ήταν τόσο ίδια σαν να ήταν αλλιώς, δείγμα ότι οι άνθρωποι κάτω υπό τις ίδιες πιεστικές ερωτήσεις δίνουν τις ίδιες μονότονες απαντήσεις.

2)Το αδυνάτισμα εκτός από το φυσικό του ρόλο εκτελεί και έναν άλλο ρόλο ονειρο-μεταφορικό. Πολλές φορές, ειδικά όταν θα δεις φίλους, γνωστούς και συγγενείς να χάνουν κιλά έχεις ήδη πάει να κατοικήσεις τον πλανήτη αδυνάτισμα. Μπορεί στη πραγματική ζωή να μην χάνεις γραμμάριο, αλλά στην άλλη την ονειροπόλο, φανταστική έχεις ήδη φορέσει το νέο βάρος και είσαι για ψώνια. Με ελπίδες, όνειρα, φαντασία, μπορείς να πορευτείς καιρό, κάτι που η δίαιτα θα σου χαλάσει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μεταβείς στη πραγματικότητα, μείνε εκεί.

3)Πολλές φορές όταν είσαι σε δίαιτα κάποια στιγμή ξαφνικά ξυπνάς ένα πρωί και χαράσσεις ένα παράλληλο δρόμο, δικό σου. Είναι η δική σου δίαιτα και κάπου εκεί συναντιέσαι με ένα κομμάτι του εαυτού σου που είχατε από παλιά αφήσει την υπόσχεση ότι θα τα ξαναπείτε. Η δίαιτα σε αυτό το σημείο μεταφράζεται ως 'ξέρω τα βράδια όταν χάνεσαι που πας'. Όλες οι δίαιτες από ένα σημείο και μετά αυτονομούνται και ακολουθούν ένα δικό τους δρόμο, πέραν αυτού που ο ειδικός ορίζει. Δείγμα ότι η προσοχή, η μη προσοχή, το καλό και το κακό διηθούνται από προσωπικές διαδρομές. Οι κολόνες της προσωπικότητας μας στέκουν εκεί ατάραχες, ακλόνητες και αδιαπραγμάτευτες. Ο ειδικός μπορεί λίγο να αλλάξει την πορεία, αλλά τον προορισμό ποτέ. 

4)Δύο συναισθήματα μένουν ζωντανά όταν μια δίαιτα τελειώνει, η ελπίδα ότι θα αδυνατίσεις και η ανακούφιση ότι η δίαιτα τέλειωσε και μπορείς πια να ανασάνεις. Δεν θα τελειώσεις μια δίαιτα αν δεν ανοίξεις τη φωλιά πρώτα που θα γεννήσεις την ελπίδα σου, ότι όταν το ξανακάνεις θα τα καταφέρεις. Μπορεί η δίαιτα να πάει χάλια και κανένα αποτέλεσμα να μην έρχεται, αλλά η ελπίδα ότι όταν το ξανακάνεις θα πετύχει παραδόξως μεγαλώνει. Όσο ποιο χάλια τα αποτελέσματα τόσο μεγαλύτερη αυτή. Όταν πια οι κολόνες της ελπίδας χτιστούν καλά είσαι έτοιμος να πεις 'φεύγω'. Φεύγεις γιατί πέτυχες αποτυγχάνοντας. 

5)Σήμερα έχασες ένα κιλό. Η γεύση αρκετά γλυκιά με δόσεις πίκρας. Τη πρώτη μέρα που έχασες το κιλό γεμίζεις χαρά ότι είσαι στο σωστό δρόμο, αλλά σε πολύ λίγο χρόνο η αμφιβολία ότι ο κακός εαυτός είναι εκεί και σε περιμένει δίνει πάσα σε δόσεις πίκρας. Η ταχύτητα με την οποία η χαρά δίνει πάσα στην αμφιβολία ιλιγγιώδης. Μετά από λίγη ώρα το 85% ενός χαμένου κιλού είναι αμφιβολία και το 15% χαρά  και στο τέλος μόνο αμφιβολία. Δείγμα ότι ο άνθρωπος δεν είναι καλά εκπαιδευμένος να χαίρεται, μάλλον είναι περισσότερο εκπαιδευμένος να αμφιβάλλει χαμογελώντας ή να οραματίζεται την κωμωδία μέσα απ' τους φακούς της τραγωδίας.

6)Το τέλος της δίαιτας το ξέρουμε, την μέση και την αρχή επίσης την ξέρουμε, αυτό που δεν ξέρουμε είναι το χρόνο. Ας θέσουμε τελικά το σημαντικό ερώτημα 'αυτό που θέλει τελικά ο άνθρωπος είναι να αδυνατίσει;'. Ας κάνουμε μια φανταστική υπόθεση: ας πούμε ότι ο άνθρωπος που κάνει δίαιτα χάνει 1κιλό την εβδομάδα, προσέξει, δεν προσέξει, η εξέλιξη θα ήταν να αφήσει τη θεραπεία μιας και θα ήταν μια τρομερά βαρετή διαδικασία να χάνει πάντα ότι και αν κάνει. Ο άνθρωπος μέσα από τη δίαιτα δεν θέλει να αδυνατίσει, αλλά να στήσει ένα σκηνικό ανταμοιβής και πάλι και κάπου εδώ πηδάμε σε μια άλλη επιστήμη. Ο άνθρωπος για να αδυνατίσει πρέπει να ακροβατεί μεταξύ αποτυχίας και επιτυχίας, δείγμα ότι η αποτυχία είναι δομικό στοιχείο της επιτυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!