Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017

Γιατί δεν χάνω βάρος;

  Στο σημερινό μας άρθρο θα αναφέρουμε μια σειρά από λόγους που κάποιος ενώ κάνει δίαιτα δεν χάνει κιλά. Ένα δύσκολο χρονικό και συναισθηματικό σημείο που κάποιες φορές ξεπερνιέται και κάποιες φορές αποτελεί ανδιάμεσο χώρο για τη μετάβαση στην ανάκτηση βάρους. Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι;

Λόγοι Στασιμότητας
1)Η προσοχή κορυφώνεται τις πρώτες εβδομάδες και στην πορεία πέφτει, έτσι απλά εισπράττεται ο λογαριασμός του προσέχω λιγότερο και λιγότερο. Αυτό είναι μια διαδικασία που δεν γίνεται αντιληπτή και ενώ το σώμα έχει μετακινηθεί σε καθεστώς στασιμότητας, το μυαλό δεν έχει ακολουθήσει και νομίζεις ότι προσέχεις και δεν χάνεις. Δεν είναι τίποτα θα ακολουθήσει και το μυαλό σε λίγο.


2)Η προσοχή στην αρχή απλωνόταν στη διατροφή στις 6 από τις 7 ημέρες της εβδομάδας ή ο θεραπευόμενος πρόσεχε 80% στις 6 από τις 7 ημέρες. Στην πορεία ειδικά μετά τον δέυτερο μήνα και όσο ο καιρός περνάει προσέχει 70% μία ημέρα πριν το ζύγισμα και 40% τις υπόλοιπες. Έτσι πως να πέσει η ζυγαριά, δεν πέφτει. Αλλά και εδώ γινόμαστε θεατές του φαινομένου που προαναφέραμε, ο πρωταγωνιστής δεν έχει εγκεφαλικά 'φορέσει' τις πράξεις του και νομίζει ότι κάτι έχει να περιμένει στη ζυγαριά. Δεν θα πάρει κανένα αποτέλεσμα.


3)Το στάδιο της στασιμότητας έρχεται σταδιακά και όχι απότομα, έχουν προηγηθεί 4-5 μετρήσεις οι οποίες είναι προστάδιο για την στασιμότητα. Δείγμα ότι η ζυγαριά εισέρχεται σε πεδίο σταδιακά, χωρίς να ωφείλεται αυτό σε κάποιο μεταβολικό πρόβλημα και οι συντριπτικοί λόγοι που οδηγούν τη ζυγαριά σε στασιμότητα είναι τέτοιοι λόγοι. Δύσκολα εντοπίσιμοι, δύσκολα ερνημεύσιμοι και  δύσκολα θεραπεύσιμοι.


4)Θα παρατηρήσουμε΄ότι οι άνθρωποι που ξεκινούν αδυνάτισμα και έχουν στο παρελθόν τους μία ανάλογη προσπάθεια(μπορεί και 2 και 3) και όσο πιο κοντά είναι χρονικά τόσο πιο εύκολα κολλάνε. Γιατί; Μα γιατί ο εγκέφαλος τους και εδώ δεν έχει αντιληφθεί το κενό μεταξύ της μίας δίαιτας και της άλλης και ξεκινάνε σαν να μην τέλειωσε το προηγούμενο, σαν συνέχεια του. Δεν σετάρεται ο εγκέφαλος καθαρός σε μια νέα προσπάθεια και επειδή το βλέπει ως μια συνέχεια του προηγούμενου απλά μπαίνει σταματημένος ή μπαίνει χάνει για 2-3 εβδομάδες 2-3 κιλά και η ζυγαριά σταματά σαν να 'χει καταπιεί τρένο και δεν ξεκολλάει με τίποτα. Η ζυγαριά δεν κολλάει επειδή κάτι φταίει στο μεταβολισμό, αλλά επειδή ο εγκέφαλος μας δεν έχει αποσυνδέσει τα γεγονότα.


5)Υποθυρεοειδισμός είναι μια πάθηση του θυρεοειδούς αδένα που επηρεάζει την μεταβολική δραστηριότητα, αλλά με την κατάλληγη αγωγή η λειτουργία αποκαθίσταται και ο οργανισμός μπορεί να΄χάσει βάρος φυσιολογικά.


6)Οι πολλές δίαιτες στο παρελθόν επίσης είναι ένας λόγος που η ζυγαριά μπορεί απ' την πρώτη μέτρηση να μείνει κολλημένη, η κόπωση του μεταβολισμού μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα και δίαιτες οδηγεί σε κακές μετρήσεις. Εδώ συνυπάρχουν και ψυχολογικοί, αλλά και μεταβολικοί λόγοι. Αν για καιρό κάνεις κακές δίαιτες με λίγες θερμίδες ο οργανισμός σετάρεται σε θερμίδες καθημερινότητας χαμηλά. Οι δίαιτες που θα έρθουν μετά δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Αυτές οι περιπτώσεις είναι οι πιο δύσκολες για τους ειδικούς. Πολλά κιλά, πολλές δίαιτες, κουρασμένος οργανισμός , χαμηλός μεταβολικός ρυθμός, μηδενικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!