Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017

Πεπτικό Έλκος Διατροφική Αντιμετώπιση

  Έλκος είναι η έκπτωση του επιθηλίου του βλεννογόνου του στομάχου μέχρι την βλεννογόνια μυική στοιβάδα σε βάθος μεγαλύτερο των 5mm.  Ως πεπτικό έλκος ορίζεται η ανάπτυξη ελκών στο βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος σε σημεία που αυτό εκτίθεται στα πεπτικά υγρά (HCL, πεψίνη).Έλκη μπορεί να υπάρξουν και στον οισοφάγο, έντερο και δέρμα. Επιθετικοί παράγοντες που δημιουργούν πρόβλημα στα κύτταρα του επιθηλίου είναι το HCL, η πεψίνη, το αλκοόλ, φάρμακα, το Η-pylori, η γαστρική υπερέκκριση και τα χολικά άλατα. Αμυντικοί μηχανισμοί αποτελούν τα διττανθρακικά, η βλέννα, η αιματική ροή, οι προσταγλαδίνες και τα επιθυλιακά κύτταρα. Η βλέννα με τα διττανθαρικά που έχουν ουδέτερο (ph 7), διατηρούν ουδέτερο το ph, μπρος στο όξινο περιεχόμενο του στομάχου (ph 2). Οι προσταγλαδίνες έχουν προστατευτική δράση στο στομάχι μέσω της έκκρισης διττανθρακικών και βλέννας, κάθως επίσης βοηθούν στην ανανέωση του επιθηλίου και στην αιμάτωση του βλεννογόνου. Το 90% των ελκών οφείλονται στο H-pylori, στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και στην ασπιρίνη. Το Η-pylori αυξάνει την έκκριση του HCL και προκαλεί ατροφική γαστρίτιδα και γαστρική μεταπλασία του βλεννογόνου του δωδεκαδαχτύλου, ενώ τα αντιφλεγμονώδη αναστέλλουν τη σύνθεση των προσταγλαδινών. Τα έλκη από αντιφλεγμονώδη εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και εμφανίζονται ανθεκτικά στην αντιελκωτική θεραπεία.
Διατροφική Αντιμετώπιση 
Η διατροφική παρέμβαση στόχο έχει α)τον περιορισμό της έκκρισης γαστρικού οξέος β)των περιορισμό της επιδείνωσης των συμπτωμάτων γ)περιορισμό της βλάβης στο οισοφαγικό, γαστρικό και δωδεκαδαχτυλικό βλεννογόνο.
1)Το γάλα και τα γαλακοκτομικά παλαιότερα θεωρούταν θεραπευτικό για τους ελκοπαθείς. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η πρωτείνη του γάλακτος ή  και το ασβέστιο πιθανόν αυξάνει την έκκριση γαστρικού οξέος μέσω αύξησης της παραγωγής γαστρίνης και ακετυλοχολίνης. Αρνητική συσχέτιση βρέθηκε σε τελευταίες έρευνες μεταξύ προιόντων που είχαν υποστεί ζύμωση(όχι γάλα) και στον κίνδυνο ανάπτυξης έλκους. Οι λακτοβάκιλλοι και η καζείνη αναστέλλουν την ανάπτυξη του H-pylori.
2)Φυτικές Ίνες: η παλιά άποψη ότι το έλκος δεν θέλει λαχανικά και φρούτα φαίνεται να αλλάζει καθώς νέες έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυτικές ίνες δεσμεύουν τα χολικά οξέα και επιταχύνουν τον χρόνο μεταφοράς των τροφών στο έντερο, ελλατώνοντας έτσι τον χρόνο έκθεσης του βλεννογόνου σε οξέα και την έκκριση οξέων. Επίσης τροφές πλούσιες σε ίνες έχει βρεθεί ότι διεγείρουν έκκριση διττανθρακικών και βλέννας προστατευτικής για τον επιθηλιακό ιστό.
3)Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα : η κατανάλωση τους(κυρίως αραχιδονικού και λινελαικού) έχει βρεθεί ότι οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή προσταγλαδινών προστατεύοντας από βλαπτικούς παράγοντες όπως ασπιρίνες, αλκοόλ και χολικά οξέα.
4)Όξινα τρόφιμα : Χυμός πορτοκαλιού(ph 3.4), χυμός λεμονιού(ph 2), ξίδι (ph3), κάποια αναψυκτικά καλό είναι να αποφεύγονται σε φάση εξαρσης της νόσου.
5)Καρυκεύματα και μπαχαρικά : καρυκεύματα όπως κανέλλα, μοσχοκάρυδο, θυμάρι και μουστάρδα δεν επηρεάζουν το πεπτικό έλκος, αλλά το καυτερό πιπέρι, η πάπρικα, το αλάτι και η κόκκινη καυτερή πιπεριά προκαλούν βλάβες.
6)Καφείνη: ο καφές κανονικός και ντεκαφεινέ, τσάι, αναψυκτικά διεγείρουν την έκκριση γαστρικού οξέος και δρουν θετικά στη μόλυνση απο H-pylori.
7)Αλκοόλ: Το βαρύ αλκοόλ(40%) ασκεί θετική δράση στην ανάπτυξη πεπτικών ελκών, αλλά και το ελαφρύτερο όπως η μπίρα και το κρασί. Αντίθετα το αλκοόλ ασκεί αρνητική επίδραση στη μόλυνση από H-pylori. Κατά την περίοδο της έξαρσης το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται.
7)Γεύματα : μικρά και συχνά γεύματα συστήνονται σε περιόδους έξαρσης της νόσου αλλά και σε περιόδους ύφεσης. Αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων τροφής και του καπνίσματος δρουν θεραπευτικά στο πεπτικό έλκος. 

Πηγές:
John Dent. The role of the specialist in the diagnosis and short and long term care of patients with gastroesophageal reflux disease. Am J Gastroenterol 2001 22-26
Mittal RK Holloway RH, Penagini R, Blackshaw L.A. and John Dent . Transient Lower Esophageal Spincter Relaxation.  Gastroenerol  1995
Αντώνιος Ζαμπέλας : Κλινική Διαιτολογία και Διατροφή με στοιχεία Παθολογίας 2. Ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!