Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

Κάνε όση δίαιτα μπορείς να 'χωνέψεις'

Στην προσπάθεια που κάνει κάποιος για να χάσει κιλά υπάρχουν σημεία που είναι κομβικά στην εξέλιξη της θεραπείας. Παρακάτω θα αναλύσουμε 3 σημεία που κατά την άποψη μας αποτελούν στρατηγικά σημεία της θεραπείας. Τις κολόνες της θεραπείας την αποτελούν αυτά τα σημεία που τυχόν ομαλή διέλευση φέρνει τη θεραπεία κοντά και πιο κοντά. Μεταξύ τους τα σημεία αυτά συνδέονται, είναι φάσεις ωρίμανσης μέσα σε μια δίαιτα που μετρά στάδια ενηλικίωσης για να μπορέσει να φτάσει στο πολυπόθητο αδυνάτισμα. Το να χάσεις κιλά και να μην έχεις περάσεις απ' όλα τα σημεία είναι αδύνατον. Παρακάτω ακολουθεί μια ανάλυση που θα ανοίξει την κουβέντα για τις σημαντικές φάσεις που περνάει ο θεραπευόμενος σε μια δίαιτα, που είναι εισαγωγική, θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες για τη κάθε φάση αναλυτικά.
Φάση 1η
Η πρώτη κρίσιμη φάση που θα περάσει μια δίαιτα είναι περίπου στις 6 εβδομάδες, προς το τέλος του 2ου μήνα θεραπείας. Ο θεραπευόμενος θα διέλθει μια κρίση που θα κρατήσει περίπου 2 εβδομάδες, στις οποίες η ζυγαριά θα γράψει 0 ή +. Είναι η πρώτη κρίση που περνάνε όλοι σε μια δίαιτα και το πόσο θα διαρκέσει η κρίση αυτή, εξαρτάται από το πόσο βάρος έχει χάσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Όταν έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση βάρους (4κιλά) ο θεραπευόμενος θα περάσει σχετικά εύκολα απ' το σημείο αυτό. Το 30% των θεραπευόμενων θα σταματήσει εδώ τη θεραπεία του ή θα συνεχίσει χωρίς ουσιαστικά να έχει ξεπεράσει τη κρίση αυτή μέσα του και απλά θα σταματήσει λίγο πιο κάτω. Για το 30% η θεραπεία έχει τελειώσει καθώς βάρος δεν θα ξαναχάσουν.
Φάση 2η
Το πιο δύσκολο και το πιο στρατηγικό σημείο στη θεραπεία είναι το τέλος του 4ου μήνα ή μετά την 14η συνεδρία. Το σημείο αυτό πολλές φορές μεταφέρεται και στις αρχές του 6ου μήνα, αλλά εμφανίζεται μετά τον 4ο μήνα. Είναι το δεύτερο κρίσιμο σημείο στη θεραπεία και το 50% των ατόμων αφήνουν την θεραπεία ή συνεχίζουν με αρνητικά αποτελέσματα μέχρι να την αφήσουν. Είναι ίσως αυτό που οι ειδικοί λένε σημείο που από δω και πάνω θα αρχίσει να φαίνεται σιγά σιγά ποιος θα μείνει στην θεραπεία ως το τέλος. Η θεραπεία σε αυτό το σημείο μυρίζει θεραπεία.. Η κρίση θα διαρκέσει 4-6 εβδομάδες και τους περισσότερους θα τους βγάλει εκτός. Πάλι και εδώ η θεραπεία για να μπορέσει να κλείσει πίσω της την πόρτα της εξόδου θα πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός αποτελέσματος, χρόνου και καλού timing την στιγμή που περνάει μέσα απ' αυτή τη κρίσιμη φάση. Μπορεί να υπάρχουν τα δύο πρώτα και να μην υπάρχει το τρίτο και η θεραπεία και πάλι να σταματήσει. Είναι το σημείο που η κόπωση προσπερνάει τα πάντα, προπορεύεται και οδηγεί στο γκρεμό τη θεραπεία. Όταν λέμε το 50% δεν συνεχίζει εννοούμε μαζί με το 30% το αρχικό ότι το 80% που έχει ξεκινήσει σταματάει τη θεραπεία. Θα συνεχίσει το 20%.
Φάση 3η
Αυτοί που θα συνεχίσουν μετά τον 6ο μήνα έχουν πολλές πιθανότητες να συνεχίσουν μέχρι τους 12μήνες. Στους 12μήνες θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος αναθεώρησης και 'ζυγίσματος' της θεραπείας. Απολογισμός, τι πήρα και τι έχασα σε σχέση με το σημείο που είμαι και τι έχω να περιμένω. Εδώ θα παίξει μεγάλο ρόλο οι προσδοκίες που θα έρχονται απ' το μέλλον, τι θα ξημερώσει στη θεραπεία; Θα συνεχίσει να επιθυμεί να βελτιώνεται; Θα καταφέρει να βρίσκεται στο γύρισμα της θεραπείας; Θα καταφέρει να αντέξει; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που θα πέσουν στο τραπέζι και θα απαιτήσουν εξηγήσεις και νέες οδηγίες. Οι μισοί θεωρούν ότι δεν έχουν να περιμένουν κάτι ή θεωρούν ότι έχουν πάρει τόσα πολλά που μπορούν να αποχωρήσουν με ψηλά το κεφάλι. Τοποθετούν ένα δικό τους τέλος πιο νωρίς για να μπορέσουν να φύγουν όχι στο πραγματικό τέλος, αλλά στο τέλος που φέρνουν εκείνοι πιο νωρίς. Το 10% που μένει θα πάει μέχρι το τέλος.
Συμπέρασμα
Στους 2, στους 6 και στους 12μήνες η θεραπεία περνάει από έναν απολογισμό άλλες φορές βαθύτερο και άλλες φορές λιγότερο βαθύ. Το αποτέλεσμα που έχει καταφέρει μέχρι του σημείου του απολογισμού σε συνάρτηση με το χρόνο που έχει διανυθεί και τις προσδοκίες απ΄ το μέλλον είναι το τρίπτυχο που η κρίση βουτάει παίρνει ότι έχει να πάρει και ανεβαίνει στην επιφάνεια με την απόφαση. Δεν ξέρω ποιο απ΄ τα τρία παίζει το πιο μεγάλο ρόλο, αλλά είναι ένας συνδυασμός και των τριών στο τι απόφαση θα παρθεί. Αν υστερεί κάποιο απ' τα τρία παίρνει και τα άλλα δύο μαζί του. Το ένστικτο που έχουν οι περισσότεροι Έλληνες αναπτύξει, ότι μέσα σε 6 μήνες πρέπει να έχουν χάσει ένα Χ αριθμό κιλών που αν είναι λιγότερο θεωρείται αποτυχία είναι πολύ ισχυρό, σχεδόν αδιαπέραστο, πράγμα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις θεραπείες. Έτσι και ο ειδικός χορεύει το χορό χωρίς να μπορεί να κάνει πολλά οδηγούμενος από κοινωνικο-αδυνατιστικά ένστικτα που ορίζονται απ' τον άνεμο, τον αέρα, το τίποτα και τις πεποιθήσεις. Πολλές θεραπείες που πηγαίνουν καλά υπακούουν σε τέτοιες πεποιθήσεις και 'καίγονται' ενώ έχουν πάει καλά. Ελπίζουμε η new age diet people αφού ξεπέρασε το '3κιλά την εβδομάδα' του '80 και το '1κιλό την εβδομάδα' του '00, να εισέλθει με δύναμη στο 'χωνεύω όση δίαιτα μπορώ' του αύριο. Καλό ταξίδι...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!