Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017

Κοιλιοκάκη διαιτητική αντιμετώπισηΗ κοιλιοκάκη είναι μια μόνιμη δυσανεξία στη γλιαδίνη που χαρακτηρίζεται από βλάβες στο λεπτό έντερο. Η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1932 από τον Samuel Gee, Van de Kamer και Karel Dicke, ως η νόσος που σχετίζεται με τη λήψη δημητριακών που περιέχουν γλιαδίνη, συστατικό της πρωτείνης γλουτένης. Στο σιτάρι συναντούμε την γλιαδίνη, στη σίκαλη την σεκαλίνη και στο κριθάρι την ορδείνη, πρωτείνες που ονομάζονται προλαμίνες και είναι τοξικές για το βλεννογόνο ασθενών με κοιλιοκάκη. Για την βρώμη δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες ενώ για το καλαμπόκι και το ρύζι ξέρουμε ότι δεν είναι τοξικά. Η νόσος έχει κληρονομική προδιάθεση αλλά και περιβαλλοντικοί λόγοι φαίνεται να συμβάλλουν σ' αυτό. Έχει βρεθεί ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες προκαλούν μια παθολογική ανοσολογική διέγερση - απάντηση του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου στη γλουτένη των τροφών σε γενετικά προδιαθετημένα άτομα. Η νόσος προσβάλλει κυρίως την λευκή φυλή ενώ είναι σπάνια σε Κινέζους, Ιάπωνες και Αφρικανών. Στην Ευρώπη 1:300 - 1:1000 είναι η αντιστοιχία. Η προσβολή από κοιλιοκάκη ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο Φαίνεται να προσβάλλεται περισσότερο το κάτω μέρος του λεπτού εντέρου και λιγότερο το άνω (ειλεός). Οι ιστοπαθολογικές βλάβες της νόσου περιλαμβάνουν βράχυνση ή απώλεια των λαχνών, επιμήκυνση των κρυπτών, αύξηση της χρόνιας φλεγμονής  και αύξηση των ενδοεπιθηλιακών Τ-λεμφοκυττάρων. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι διάρροια, μετεωρισμός της κοιλίας, απώλεια βάρους, κόπωση. Όσο βαρύτερη η νόσος τόσο βαρύτερα τα συμπτώματα. Παρατηρούνται σύνδρομο δυσαπορρόφησης, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, διαταραχές της πήξης του αίματος, οστεοπόρωση, καχεξία και υδαρείς λιπαρές κενώσεις. Πολλές φορές παρατηρούνται σιδηροπενική αναιμία, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, ψυχικές διαταραχές. Η νόσος μπορεί να παρατηρηθεί σε παιδική ηλικία με την χρήση δημητριακών. Στην εφηβεία τα συμπτώματα εκλίπουν και επανεμφανίζονται στην ενήλικη ζωή. Εκδήλωση της νόσου σε παιδική ηλικία μπορεί να επιφέρει προβλήματα ανάπτυξης. Στην κοιλιοκάκη πολλές φορές μπορεί να παρατηρηθούν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών σε όλα τα επίπεδα. Σε πολλούς ασθενείς παρατηρούνται και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης και θυρεοειδίτιδα. Το 80% των ασθενών που πάσχουν από ερπητοειδή δερματίτιδα εμφανίζουν και κοιλιοκάκη. 
Διατροφική Αντιμετώπιση
Τοι πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να αφαιρεθεί η γλουτένη από τη διατροφή. Η αντιμετώπιση απαιτεί αποφυγή σιταριού, σίκαλης, κριθαριού βρώμης, καθώς και προιόντα αυτών όπως ψωμί, ζυμαρικά, άλευρα, κέικ, μπισκότα, γλυκά. Οι ασθενείς πρέπει επίσης να αποφεύγουν τις μπίρες. Η επίδραση της βρώμης στη κοιλιοκάκη είναι ασαφής, η Βρετανική Εταιρεία Κοιλιοκάκης επισημαίνει ότι μέτρια ποσότητα καθαρής βρώμης (λιγότερο από 50γρ τηη μέρα) είναι ανεκτή στους ενήλικες. Το ρύζι και το καλαμπόκι δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα καθώς επίσης και αυγά, λαχανικά, σαλάτες, όσπρια, ξηροί καρποί, κρέας, ψάρι, πουλερικά, τυρί και γαλακτοκομικά προιόντα. Υπάρχει μια μικρή ομάδα σθενών με κοιλιοκάκη που εμφανίζουν ευαισθησία στα γαλακτοκομικά και στη βύνη.
Διατροφικές επιπλοκές Κοιλιοκάκης
Οστεοπόρωση: η σοβαρότερη επιπλοκή της κοιλιοκάκης που οδηγεί σε μειωμένη οστική πυκνότητα. Κύρια ευθύνη έχει η δυσαπορρόφηση του ασβεστίου που οδηγεί σε αύξηση της παραθορμόνης η οποία αυξάνει τον οστικό μεταβολισμό. Το 47% των γυναικών και το 50% των ανδρών με κοιλιοκάκη είχαν οστεοπόρωση για 2 λόγους. α)Επειδή η διατροφή ελεύθερης γλουτένης(ΔΕΓ) απαιτεί μη λήψη δημητριακών και ψωμιού, τα οποία όμως περιέχουν το 25% του διατροφικού ασβεστίου και β)οι ασθενείς με κοιλιοκάκη συχνά δεν καταναλώνουν γάλα και τυρί. Οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν περίπου 700mgr ασβεστίου/ημέρα, αλλά σε ασθενείς με κοιλιοκάκη βρέθηκε ότι με λήψη 860mgr την ημέρα μπορεί να εμφανιστεί οστεοπόρωση. Ασφαλής λήψη βρέθηκε ότι είναι από 1054mgr ασβεστίου και πάνω. Η χορήγησε δε συμπληρωμάτων ασβεστίου σε ασθενείς πολλές φορές κρίνεται απαραίτητη.
Δυσκοιλιότητα: ενα επίσης πρόβλημα που παρουσιάζεται σε ασθενείς με κοιλιοκάκη, λόγω δίαιτας φτωχής σε φυτικές ίνες.Αύξηση πρόσληψης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και πολλών υγρών βοηθούν τον ασθενή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!