Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017

Διατροφικές οδηγίες για την Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Με τον όρο Γ.Ο.Π. περιγράφεται η παλινδρόμηση των γαστρικών  υγρών στον οισοφάγο. Υπολογίζεται ότι το 5-7% του ενήλικου πληθυσμού έχει συμπτώματα ΓΟΠ, το 20% σε εβδομαδιαία βάση και το 40% σε μηνιαία βάση. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η διατροφή και κάποια φάρμακα συμβάλλουν στο να αναπτυχθεί ΓΟΠ. Παλινδρόμηση έχουμε σε φυσιολογικά άτομα συνήθως μετά από γεύματα, η οποία είναι ασυμπτωματική και δεν προκαλούν βλάβες στον οισοφάγο. Παθολογική παλινδρόμηση έχουμε όταν υπάρχουν βλάβες όπως οισοφαγίτιδα, εξελκώσεις, στενώσεις, οισοφάγο Baretts. Το γαστρικό υγρό μπορεί να βλάψει σημαντικά το βλεννογόνο του οισοφάγου, κυρίως λόγω της δράσης του HCL και της πεψίνης. Αυτό οφείλεται στην οξύτητα του γαστρικού υγρού. Ο οισοφάγος διαθέτει 3 μηχανισμούς προστασίας από το γαστρικό υγρό: α)αντιπαλίνδρομο φραγμό  β)το μηχανισμό κάθαρσης, που μειώνει την χρονική έκθεση του εντέρου στο υγρό γ)μηχανισμός αντίστασης του βλεννογόνου στη βλάβη (διτ.νατρίου μέσω σάλιου και έκκρισης του βλεννογόνου). Τα συμπτώματα της ΓΟΠ μπορεί να προέρχονται από τον οισοφάγο αλλά και από διπλανά όργανα(λάρυγγας, στόμα, πνεύμονας) και είναι αίσθημα καύσου, όξινες αναγωγές, θωρακικός πόνος, βρόγχος φωνής, χρόνιος βήχας, άσθμα, υπερέκκριση σίελου, δυσφαγία και αιμορραγία.
Διατροφική Αντιμετώπιση 
Οι συστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας προτείνει παρεμβάσεις που στόχο έχουν την μέιωση της παλινδρόμησης και του ερεθισμού του οισοφάγου τα οποία επιτυγχάνονται με μείωση της γαστρικής οξύτητας και περιορισμό τροφών  που χαλαρώνουν τον ΚΟΣ. Περιορισμός του λίπους μέσω της τροφής, γιατί το λίπος μειώνει την πίεση του ΚΟΣ και επιδινώνει την παλινδρόμηση. Τα γλυκά και η σοκολάτα επιδινώνουν τα συμπτώματα της ΓΟΠ λόγω της υψηλής ωσμωτικότητας τους και της υψηλής περιεκτικότητας τους σε λίπος. Τα ανθρακούχα ποτά φαίνεται πως ασκούν αρνητική επίδραση στους μηχανισμούς της ΓΟΠ λόγω της περιεκτικότητας τους σε ανθρακικό. Οι χυμοί εσπεριδοειδών και ειδικά της τομάτας
αυξάνουν την παλινδρόμηση. Συστήνεται αποφυγή λήψης αναψυτκικών και χυμών. Ο καφές προκαλεί άμεσο ερεθισμό του βλεννογόνου του οισοφάγου, επίσης δυόσμος, μέντα, κρεμμύδι, και σκόρδο έχουν αρνητική επίδραση στην ΓΟΠ. Συστήνονται μικρά γεύματα γιατί δεν προκαλούν γαστρικές διατάσεις και αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ. Το κάπνισμα επίσης επιδρά αρνητικά στην ΓΟΠ. Η σωματική δραστηριότητα και ειδικά το τζόκινγκ αυξάνει τις χαλάσεις του ΚΟΣ και πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά μετά από γεύματα. Τέλος δε η Παχυσαρκία από μόνη της επιδρά αρνητικά στην ΓΟΠ λόγω αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης. Η καταγραφή απο τον ασθενή των τροφών εκείνων που παρουσιάζουν συμπτώματα και δυσανεξίες μέσω ημερολογίου καταγραφής τροφών είναι απαραίτητο για το διαιτολόγο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!