Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017

Μην κάνεις δίαιτα αφού θα τα ξαναπάρεις

  Στο σημερινό μας άρθρο θα σταθούμε στο στερεότυπο που ακούμε χρόνια τώρα και έχει να κάνει με την αποτροπή μερικών ανθρώπων προς κάποιους άλλους ή και για τον ίδιο τους τον εαυτό να μην κάνουν προπάθεια να χάσδουν βάρος γιατί θα τα ξανπάρουν. Διάφοροι μύθοι γύρω απ' τις δίαιτες, που έχουν ως βασική τους φιλοσοφία ότι 'αν είναι να τα ξαναπάρω δεν χρειάζεται να κάνω δίαιτα'. Έχουν βάση οι συγκεκριμένες πεποιθήσεις; Τι πάει στραβά στο αδυνάτισμα και οι περισσότεροι ανακτούν το βάρος που έχασαν; Είναι καλύτερα να καθόμαστε στο καναπέ μας περιμένοντας το τέλος μας ή θα καταφέρουμε να θεραπεύσουμε την Παχυσαρκία που τόσο πολύ μας έχει ταλαιπωρήσει;
Μην κόβεις τα μαλλιά σου γιατί θα ξαναμεγαλώσουν
Δεν χρειάζεται να κουρευτούμε γιατί τα μαλλιά θα ξαναμεγαλώσουν. Δεν χρειάζεται να μάθουμε ξένες γλώσσες γιατί θα τις ξεχάσουμε.  Δεν χρειάζεται να βάψουμε τα μαλλιά μας γιατί η βαφή θα φύγει. Δεν χρειάζεται να κόψουμε τα νύχια μας γιατί θα ξαναμεγαλώσουν. Δεν χρειάζεται να φάμε αφού θα ξαναπεινάσουμε. Δεν χρειάζεται να σηκωθούμε αφού θα πέσουμε και πάλι. Δεν χρειάζεται να ζήσουμε αφού θα πεθάνουμε. Προφανώς η αιτιολογία της στασιμότητας είναι στη βάση της ελλατωματική και στερεί απ' τον άνθρωπο το δικαίωμα να προσπαθεί επειδή μπορεί να αποτύχει. Ο άνθρωπος πρέπει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις ακόμη και αν το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αρνητικό. Η εμπειρία, η γνώση, η ωρίμανση και η τεχνογνωσία είναι η συνταγή της επιτυχίας που προκύπτει μέσα απ' την προσπάθεια.
Γιατί ξαναπαίρνουμε τα κιλά
Τα κιλά στο 85% των περιπτώσεων ξαναμπαίνουν γιατί δεν επενδύουμε στο στάδιο της σταθεροποίησης του μειωμένου βάρους. 'Έχασες κιλά είσαι έτοιμος, τέλειωσες' και το παιχνίδι χάνεται. Έχουμε κουλτούρα μεζούρας και ότι αφορά αυτό ως Έλληνες και θα το πληρώσουμε ακόμη πολύ ακριβά. Είμαστε ότι φαίνεται και όπως σε όλες τις περιπτώσεις που δεν ολοκληρώνεις την θεραπεία σου, η ασθένεια ξαναφουντώνει. Οι θεραπείες αδυνατίσματος απαιτούν χρόνο που δεν είμαστε σε θέση να αφιερώσουμε γιατί έχουμε μάθει ότι οι δίαιτες κρατάνε όσο χρειάζεται να φοράμε το νυφικό, το μαγιό και στις εκδηλώσεις που είμαστε καλεσμένοι. Ο υπόλοιπος χρόνος είναι άχρηστος χρόνος για δίαιτα μιας και μεταμορφωνόμαστε σε σημαντικούς όταν είναι να μας δει κανένα ξένο μάτι, μπας και αποδείξουμε ότι υπάρχουμε. Έτσι τα κιλά θα ξανάρθουν γιατί δεν ξέρουμε ποια είναι η ασθένεια μας. Φανταστείτε να πάτε στον οφθαλμίατρο και να του πείτε 'γιατρέ βλέπω καλά γιατί μπορώ να δώ ως το 3' και να σας λέει ο γιατρός 'μα για να βλέπετε καλά πρέπει να μπορείτε να δέιτε ως το 25'. Έτσι και οι θεραπείες αδυνατίσματος, τις φτάνουμε μέχρι το σημείο 5 και λέμε αυτό είναι τελειώσαμε, αλλά η κλίμακα έχει 15 σημεία'. Αλλά ξέχασα τι λέω μέχρι του σημείου 5 χρειάζεται να φτάσουμε για να φανούμε όμορφοι, τα υπόλοιπα είναι χαζομάρες για να μας παίρνουν τα λεφτά οι διαιτολόγοι.
Μετά το αδυνάτισμα
Τι δεν γίνεται ; Απ' την αρχή η βαρύτητα ειδικών και ασθενών πέφτει στο πως θα χαθούν τα κιλά και έτσι δημιουργείται ένα φυσικό τέλος στη θεραπεία πολύ νωρίτερα του πραγματικού. Ποιο είναι όμως το πρόβλημα; Ο θεραπευόμενος προγραμματίζεται το τέλος να είναι νωρίτερα του πραγματικού και όταν πρέπει να μεταβεί στο επόμενο στάδιο της σταθεροποίησης απλά δεν γίνεται ποτέ και τα κιλά ξανάρχονται σαν αναλοκλήρωτη αντιβιωτική αγωγή. Το ίδιο είναι και εδώ, θα πάρεις ακριβώς ότι έχασες γιατί έτσι λειτουργεί η ασθένεια σου. Το πρόβλημα όμως είναι ότι εσύ δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για την ασθένεια σου και όχι ότι 'αφού θα τα ξαναπάρεις δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα'. Έχει υποτιμηθεί η ασθένεια, ενώ αυτή φωνάζει εδώ και 70χρόνια. Όταν ένας άνθρωπος έχει κάνει 40φορές θεραπεία και άλλες τόσες έχει ξαναπάρει τα κιλά ποιος ευθύνεται; Ο θεραπευόμενος που δεν βάζει μυαλό όταν το κάνει και το ξανακάνει με τον ίδιος λάθος τρόπο ή η ασθένεια που ήταν πάντα εκεί και λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο; Εδώ δεν είναι ότι η ασθένεια εξελίχθηκε, αλλά ότι ο θεραπευόμενος δεν έβαλε μυαλό.  Πρώτα πρέπει να μάθουμε τη φυσιογνωμία της ασθένειας και μετά να αρχίσουμε να της μιλάμε στα ίσια. Πρέπει πρώτα να μάθεις ποιος είναι ο αντίπαλος σου και να θωρακιστείς κατάλληλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!