Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017

Η Δίαιτα Τ.Κ.Σ.

   Η δίαιτα ΤΚΣ είναι το κέρδος της δεκαετίας του '80 και του '90. Είναι μια κατηγορία 'ειδικών διατροφών' που έκαναν χρυσές δουλειές τα προηγούμενα χρόνια και έχτισαν ένα μοντέλο αδυνατίσματος που διαφήμιζε τα πολλά κιλά σε λίγο χρόνο. 25 χρόνια μετά και βλέποντας τι άφησε πίσω αυτό το μοντέλο, συνειδητοποιούμε πόσο λεπτούς χειρισμούς χρειάζεται η ασθένεια της Παχυσαρκίας για να εκκινήσει η θεραπευτική διαδικασία. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων 'καμμένων' απ' τις πολλές δίαιτες να μην έχει την παραμικρή αντοχή για μια νέα προσπάθεια και σήμερα να είναι πιο παχύσαρκος από ποτέ. Είναι το αποτύπωμα της δίαιτας fast fat μιας 25ετίας, που φυσικά δεν έχει σταματήσει να υπάρχει, αλλά νέες επιστημονικές τάσεις συνεχώς κερδίζουν έδαφος. Το παλιό μοντέλο 'όσο πιο λίγο τρώς τόσο πιο πολύ θα χάσεις' αργοπεθαίνει, αλλά θα πάρει και άλλους μαζί του πριν εξαφανιστεί εντελώς. Τα αποτυπώματα στη γενιά άνω των 45 ετών είναι εμφανή και τα βλέπουμε καθημερινά. Η γενιά αυτή δεν μπορεί να ξεκολλήσει απ' τα παλιά ακόμη και αν ξέρει ότι έχουν αποτύχει. Είναι μια υπερκορεσμένη γενιά η οποία έχει πιστέψει ότι θα πεθάνει παχύσαρκη. Έχει κάνει όλες εκείνες τις δίαιτες που με 'κρέας και σαλάτα' για εβδομάδες και μήνες έχανε κιλά στο σώμα και έπαιρνε κιλά στο μυαλό πορευόταν για πολλά χρόνια. Χρόνια καταστρεπτικά γιατί δόμησε μια φιλοσοφία 'σαρκοφάγας ύαινας' πάνω στο κορμί μας. Όσο πιο λίγο τρώμε, τόσο πιο πολύ θα χάσουμε, άρα ας μην φάμε και τίποτα αν είναι να φορέσουμε τη φορεματάρα του αιώνα, αύριο. Μια ολομέτωπη επίθεση στην αρχιτεκτονική του σώματος και στη λειτουργία του βασισμένη σε διατροφικές οδηγίες άρπαγα. Η αντιμετώπιση του σώματος γινόταν σε επίπεδο λαφυραγώγησης και όχι μελέτης μιας εξατομικευμένης πρότασης αδυνατίσματος και φυσικά τα κιλά ξαναήρθαν με σφοδρό τρόπο και δεν έφυγαν ποτέ.
Η Δίαιτα Τ.Κ.Σ.
Η δίαιτα ΤΚΣ είναι η διατροφή τόνος, κοτόπουλο, σαλάτα που μας πήρε 25χρόνια να καταλάβουμε ότι μας καταστρέφει. Άφησε πίσω της συντρίμμια. Ας δούμε όμως με μια πιο λεπτομερή ανάλυση τι κακό έκανε με τέτοια δίαιτα, τι αποτύπωμα άφησε πίσω της. Παίρνει κάποιος μια διατροφή η οποία είναι αυστηρά πρωτεϊνική και του λέει ότι για εβδομάδες θα τρώει κοτόπουλο, τόνο και σαλάτα και σε 4 εβδομάδες θα χάσει 12κιλά. Του αλλάζει την καθημερινότητα του κατά 90%, άλλα έτρωγε πριν και άλλα έτρωγε μετά. Σαν να του είπε 'κοιτά μένεις Χαλάνδρι και ζεις με αυτό το τρόπο, τώρα θα πας Μπουένος Άιρες και θα τρως ακρίδες'. Ερχόταν το αεροπλάνο σε έπαιρνε από Χαλάνδρι, πήγαινες διακοπούλες Μπουένος για 1μήνα και μετά σε ξανάφερνε πίσω και σου έλεγε 'νόμιζες ότι θα έμενες για πάντα εκεί; είσαι γελασμένος στο Χαλάνδρι είναι το σπίτι σου'. Αφού έκανες ένα διαλλειματάκι από τον ημερήσιο τρόπο ζωής, έπαιρνες τα απαραίτητα κοπλιμέντα, αγόραζες 2-3 τζινάκια με 4 νούμερα κάτω, πρόλάβαινες οριακά να φορέσεις και το μαγιό το καινούριο και ερχόταν ο Σεπτέμβρης και μέτραγες πόσα κιλά έπαιρνες την εβδομάδα. Τι άφηνε πίσω της αυτή η δίαιτα; Ότι αφήνουν όλα εκείνα που σε εκθέτουν σε ακραίες συνθήκες σωματικής αντοχής και πείνας, δεν θες να τα ξαναδείς στα μάτια σου και όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ δεν θες να τα ξαναδείς. Αποτυπώθηκε ότι έχει να κάνει με δίαιτα, ως απευκταίο ακόμη και αν πάταγε σε άλλη φιλοσοφία. Επίσης αφήνει και ένα άμεσο συναίσθημα ανάγκης γρήγορης ανάκτησης ελευθερίας. Παρακαλάς πότε θα τελειώσει η δίαιτα για να βγεις να φας με φίλους, να πιεις ποτά και να αναπνεύσεις πια ελεύθερος. Αυτό το αποτύπωμα της δίαιτας ΤΚΣ. Ήταν κάτι αντίστοιχο σαν τα '5λεπτά δημοσιότητας', σαν να σου έλεγε 'έλα πάρε μια γεύση να δεις πως είναι να είσαι 10κιλά ελαφρύτερος πάρε και 2-3 παντελόνια και σπίτι σου'. Το σπίτι του ήταν η Παχυσαρκία και επέστρεφε, κλειδωνόταν μέσα και πίστευε ότι αν είναι να κάνει αυτές τις υποτίθεται θυσίες, ας μείνει καλύτερα σπίτι του και ας μην βγει ποτέ.
Οι δίαιτες στο Σήμερα
Η παχυσαρκία στη χώρα μας στην Ευρώπη και στον κόσμο καλπάζει και θα καλπάζει για πολλά χρόνια. Καθώς όλοι περιμένουν το 'μαγικό χάπι' να βγει και να αποθηκεύει τα κιλά που παίρνουν όχι στο σώμα τους αλλά κάπου στον Γαλαξία, πρέπει για τα επόμενα 50 χρόνια(μέχρι να βρεθεί το χάπι) να βρεθούν λύσεις για το πολύ μεγάλο πρόβλημα. Σήμερα υπάρχει μια ορμή που δεν σταματάει με τίποτα, παρόλο ότι η ανθρωπότητα έχει ανακαλύψει το μποζόνιο του Χιγκς ή το σωματίδιο του Θεού, το σωματίδιο του Λίπους ακόμη το ψάχνουμε. Το Σήμερα έχει ως εξής, καινούριες θεραπείες παλεύουν να βρουν το δρόμο τους και να πάρουν μια μορφή ικανή να ανατρέψει την ταχύτητα αυτή. Θέλουν πολύ μεγάλη τόλμη, χρόνια μελέτης, εμπειρία, διάθεση, εμπιστοσύνη και θάρρος για να γίνουν η ενναλακτική πρόταση. Από παντού ξεπηδάνε νέες προτάσεις ελπιδοφόρες, ενναλακτικές, καινοτόμες που φέρνουν άλλο αέρα και έχουν ως κέντρο όχι τις θερμίδες, αλλά τον άνθρωπο. Ότι δεν έγινε τα προηγούμενα 25 χρόνια. Οι συμπεριφορές των ανθρώπων, η καθημερινότητα του, το ποσοστό ικανότητας αλλαγής, η διατροφική καθημερινότητα, οι αντιστάσεις του στις αλλαγές, προσαρμοστικότητα, οριοθέτηση κτλ είναι αντικείμενα που μελετώνται πλέον σε σημαντικό βαθμό. Οι εποχές που έπεφτε ένα μαγικό διαιτολόγιο απ' τον ουρανό και όποιος ήταν από κάτω το έπιανε και το έπαιρνε σπίτι του αρχίζουν και μας αφήνουν. Το τοπίο με αργό τρόπο αλλάζει, θα χρειαστούν πολλά χρόνια βέβαια ακόμη και πολλές ακόμη δήθεν θαυματουργές δίαιτες να περάσουν αλλά ζούμε σε μια εποχή μετάβασης. 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!