Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017

Η πορεία ενός κιλού στο χρόνο

Στο άρθρο μας σήμερα θα αναλύσουμε τη σύνθεση ενός κιλού που φεύγει απ' το σώμα μας. Πως εξελίσσεται η πορεία του στο χρόνο και πως μεταλλάσεται. Η διαδρομή του είναι περίπλοκη και με πολλές διασταυρώσεις. Το κιλό αυτό διαφορετικά ξεκινάει και διαφορετικά εξελίσσεται, η δομή του στην πορεία του αλλάζει τόσο που δεν θυμίζει σε τίποτα την αρχή του. Η αρχική του δομή αλλάζει τόσο που σχεδόν χάνει τα αρχικά του χαρακτηριστικά. Η πορεία της θεραπείας μεταλλάσεται και οι λόγοι που οδηγούν στη μείωση ενός κιλού στην αρχή στην πορεία φεύγουν ή αδρανοποιούνται.
Η δομή ενός κιλού στην  αρχή
Στην αρχή η δομή ενός κιλού που φεύγει απ' το σώμα μας είναι σε ποσοστό σχεδόν 90% ενοχοκινούμενη. Μπαίνει κάποιος σε μια δίαιτα και χάνει βάρος επειδή μπαίνει σε αυτή με ενοχές και αυτές εξυπηρετεί στην αρχή. Η θεραπεία τον πρώτο μήνα εξυπηρετεί τις ενοχές του θεραπευόμενου και η σύνθεση του κιλού τον πρώτο μήνα είναι σε υψηλό ποσοστό (80-90%) είναι ενοχές. Την πρώτη εβδομάδα οι ενοχές είναι το κύριο συστατικό ενός χαμένου κιλού, στο υψηλότερο ποσοστό της θεραπείας. Κάθε επόμενη εβδομάδα το ποσοστό πέφτει. Τον δεύτερο μήνα οι ενοχές πέφτουν σχεδόν 50% και δεν αντικαθίσταται άμεσα με μια άλλη δυναμική ενέργεια που να ωθεί το βάρος σε πτώση. Στη θεραπεία θα αρχίσουν να μπαίνουν συναισθήματα όπως ανταμοιβή και βελτίωση του σώματος και θα πάρουν τη θεραπεία απ' το χέρι απ' το δεύτερο μήνα και μετά. Η ανταμοιβή που δίνει η προσοχή και η αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά ενός χαμένου κιλού. Οι ενοχές έχουν αποσυρθεί εντελώς από τη θεραπεία και σε ένα χαμένο κιλό δεν συμβάλλουν πια καθόλου. Ίσως το μόνο που να δημιουργούν ως συνθήκη είναι περισσότερο αμυντικές ενοχές του τύπου 'να μην ξαναπάρω και γίνω όπως πριν', αλλά αυτό δεν οδηγεί σε μείωση, αλλά σε διατήρηση του βάρους. Η αυταρέσκεια και η διάθεση για αλλαγή οδηγούν τη θεραπεία και αποτελούν ένα ποσοστό σε ένα χαμένο κιλό της τάξης του 60%. Το υπόλοιπο 40% είναι συναισθήματα που αντιμάχονται τη θεραπεία και φέρνουν αντίσταση στο κιλό αυτό να χαθεί. Το 40% είναι συναισθήματα που 'έκλεψαν' κομμάτι απ' τις ενοχές στην αρχή και πλέον εκεί που ένα 90% έσπρωχνε το βάρος να πέφτει, πλέον το 90% έχει μεταλλαχθεί. Το 90% που ωθούσε το βάρος να πέφτει χάνει ένα 30%, το οποίο πια θα περάσει στην απέναντι πλευρά και θα αντιστέκεται στο αδυνάτισμα. Στον δεύτερο μήνα έχουμε ένα 60% που ωθεί το βάρος να πέφτει και ένα 40% να αντιστέκεται. Η μετάλλαξη του κιλού έχει γίνει γρήγορα και αυτό φαίνεται και στο χρόνο μιας και για να χαθεί ένα κιλό απαιτείται 50% περισσότερος χρόνος. Η θεραπεία αφήνει το γκάζι σιγά σιγά γιατί η πυρηνική σχέση των συστατικών ενός χαμένου κιλού έχει αλλάξει
Μετάλλαξη και Μετάβαση
Στον τρίτο μήνα θεραπείας τίποτα δεν θυμίζει την αρχή και η δομή του κιλού έχει αλλάξει και πάλι με έναν αστραπιαίο τρόπο. Το 40% ανεβαίνει γρήγορα και διεκδικεί όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της θεραπείας. Ένα χαμένο κιλό έχει και πάλι αλλάξει τη δομή που είχε ένα μήνα πριν και ψάχνει να εξελιχθεί. Ο ρυθμός της μείωσης έχει πέσει στο μισό δείγμα ότι πολλά πράγματα έχουν αρνητικά αλλάξει. Το κιλό που είναι να χαθεί σε 1 εβδομάδα χάνεται σε 2,5 εβδομάδες και πέφτει και άλλο στη πορεία.Το 40% της αντίστασης έχει ανέβει στο 60-65% και ότι μερίδιο αφήνει πίσω η ενέργεια του αδυνατίζω το παίρνει αποκλειστικά η αντίσταση στο αδυνάτισμα.Δεν υπάρχει επόμενη ημέρα για μερικά συναισθήματα όπως αυτό της αυταρέσκειας και της αλλαγής. Με απλά λόγια ο άνθρωπος μπορεί να θέλει να αλλάξει και να του αρέσει περισσότερο ο εαυτός του αλλά όλο αυτό τελειώνει σε 4-5 κοπλιμέντα από το κοινωνικό περίγυρο. Διάδοχη κατάσταση - για να μην περάσει η ενέργεια του αδυνατίσματος σε αντίσταση στο αδυνάτισμα - δεν υπάρχει και αυτό μετά τον τρίτο μήνα είναι ορατό και στον θεραπευόμενο και στη ζυγαριά. Ο άνθρωπος δεν ξέρει που να πάει τη χαρά και την ευτυχία του, δεν ξέρει πως να την κατευθύνει και να φέρει νέο αέρα στην ζωή του. Ένα καινούριο κίνητρο που να διαδεχθεί το προηγούμενο.
6 μήνες μετά
Το ένα κιλό που στον τρίτο μήνα χάνεται στις δύο και στις 3 εβδομάδες, στους 6 μήνες χάνεται μετά από 4 εβδομάδες και πάλι η σύνθεση του κιλού έχει αλλάξει. Η αυταρέσκεια, η επιθυμία για αλλαγή έχουν πέσει πολύ και έχουν ανέβει πολύ άλλα συναισθήματα που κρατάνε το βάρος σταθερό και ίσως κάποιες φορές με ανοδικές τάσεις. Το αίσθημα ανάκτησης της ελευθερίας, η αντίσταση στην αλλαγή, ευχάριστα συναισθήματα που απορρέουν από την διατροφή προ δίαιτας και νοσταλγικά συναισθήματα της χωρίς έλεγχο διατροφής, πνίγουν τα ευχάριστα συναισθήματα που τα χαμένα κιλά είχαν φέρει στο θεραπευόμενο. Τα συναισθήματα εκείνα που τράβαγαν τη θεραπεία απ' το χέρι έχουν μετατραπεί από επιθετικά σε αμυντικά και η θεραπεία παγώνει. Πληρεί όλες τις προδιαγραφές εκείνες για να μείνει η ζυγαριά σταθερή. Τα συναισθήματα από επιθετικά έχουν αλλάξει και τα συναισθήματα λένε 'δεν θέλω να πάρω', 'δεν θέλω να ξαναγυρίσω στα παλιά', 'καλά είμαι και εδώ που είμαι', 'μακάρι να μείνω εδώ'. Τα συναισθήματα έχουν μετατραπεί σε 20% αμυντικά και 80% αντίσταση στο αδυνάτισμα. Δεν υπάρχουν πια αισθήματα που να ωθούν τη ζυγαριά να κατέβει και όπως και στη Φυσική ότι δεν κατεβαίνει, ανεβαίνει. Τα συναισθήματα αντίστασης αποκτούν μια επιθετική ενέργεια και από 'δεν παίρνω βάρος', μεταλλάσονται σε 'φάε περισσότερο',  'παλιά ήταν καλύτερα', 'είναι ωραία να πίνεις και να τρως και κανείς να μην σε ελέγχει'. Η τελική νίκη έρχεται όταν η ζυγαριά ξεκινήσει ν' ανεβαίνει, το παιχνίδι όταν φτάσει σε αυτό το σημείο δεν γυρίζει και δεν γυρίζει γιατί αλλάζει μήνες εσωτερικά αυτή η ισορροπία. Εμείς βλέπουμε απλά το τέλος, αλλά αλλάζει μέρα με την μέρα η σχέση αυτή. Πολλοί ειδικοί (όπως και εγώ), πίστευαν ότι μπορεί να ξυπνήσει ο θεραπευόμενος ένα πρωί και να γυρίσει το παιχνίδι, αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό καθώς θα πρέπει να υπάρξει και πάλι ένα διάστημα αντίστροφης μετάλλαξης. Μπορεί να γίνει αυτό; Χρειάζεται να υπάρξει πολύς χρόνος για να υπάρξει και πάλι ώθηση στη ζυγαριά προς τα κάτω και η μορφή δεν θα είναι ώριμη. Θα εκδηλωθεί με την μορφή ενοχών όπως και στην αρχή της θεραπείας. Ως ειδικός μπορώ να πω ότι δύσκολα βρίσκουμε στα πρόσωπα των ανθρώπων που συνεργαζόμαστε ώριμα συναισθήματα που να ψάχνουν τη δίαιτα για να απλώσουν τη δυνατότητα τους. Να πάρουν τη θεραπεία και να ξεδιπλώσουν την προσωπικότητα τους μέσα σ' αυτή. Συνήθως η θεραπεία πατά σε αδούλευτα συναιθήματα και ένστικτα που πορεύονται σε ένα ρυθμό δικό τους και παίρνουν και τον πρωταγωνιστή μαζί τους. Ο θεραπευόμενος μπαίνει στη θεραπεία σαν ακυβέρνητο καράβι και όπου υπάρχει βράχος πάει και πεφτει πάνω και αυτό είναι ευθύνη και των δύο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!