Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017

Ψυχικοί μηχανισμοί ελέγχου της δίαιτας

   Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για το στάδιο της συντήρησης του βάρους που χάσαμε και περισσότερο για το σημείο εκείνο που οι συνεδρίες αλλάζουν από εβδομαδιαίες σε 14ήμερες. Είναι απ' τα πιο σημαντικά, δύσκολα και στρατηγικά σημεία σε μια θεραπεία που πρέπει ο χειρισμός τους να είναι προσεκτικός, πολύ καλοσχεδιασμένος και μελετημένος καλά για τον κάθε άνθρωπο. Όταν οι συνεδρίες αλλάζουν είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στη θεραπεία που πρέπει να εξηγηθεί και να αναλυθεί, γιατί όλος ο σχεδιασμός καταπολέμησης της Παχυσαρκίας πατάει πάνω στις συνεδρίες. Δεν μπορεί να υπάρξει θεραπεία χωρίς συνεδρίες.
Ο σχεδιασμός της συντήρησης
Η συντήρηση του βάρους που χάθηκε γίνεται για να μπορέσει ο πρωταγωνιστής να διατηρήσει το βάρος που έχασε. Αν δεν γίνει, σε ποσοστό σχεδόν καθολικό, το βάρος θα ξαναγυρίσει 'θυμωμένο' και διογκωμένο. Μετά από 12μήνες αδυνατίσματος η θεραπεία πρέπει να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσει σε ένα άλλο στάδιο, αυτό της σταθεροποίησης του βάρους που χάθηκε. Ο δρόμος προς την ανεξαρτητοποίηση του θεραπευόμενου ξεκινάει, είναι μακρύς αλλά είναι η μοναδική οδός που μπορεί να αφήσει ξανά τον πρωταγωνιστή απόλυτο ρυθμιστή της καθημερινότητας του. Το παράδειγμα μας έχει άνδρα που σε 12μήνες έχει χάσει 25κιλά και περνάμε από το στάδιο της μείωσης του βάρους, στη σταθεροποίηση του βάρους. Από το ένα στάδιο στο άλλο, είναι ένας διαφορετικός κόσμος. Οι δυσκολίες που θα γεννηθούν θα είναι τεράστιες και προς στιγμήν θα δημιουργήσουν προβλήματα, αλλά με σωστό σχεδιασμό θα ξεπεραστούν.
Ο κλυδωνισμός της αλλαγής
Ο θεραπευόμενος όταν παρακολουθείτε εβδομαδιαία, σχηματίζεται ένας μηχανισμός μέσα του που ορίζει πως θα κατανείμει την προσοχή του μέσα στις ημέρες για να παραχθεί ένα αποτέλεσμα μετά από 7ημέρες. Κάθε ημέρα για τον πρωταγωνιστή έχει όνομα και έχει και ξεχωριστή προσοχή. Κάθε ημέρα έχει ταυτότητα και ράβεται πάνω στον πρωταγωνιστή σαν παιδί του. Δευτέρα προσοχή 50%, Τρίτη 55%, Τετάρτη 60%, Πέμπτη 55%, Παρασκευή 65%, Σάββατο 70% και Κυριακή 80%(αριθμοί ρυθμίζονται ανάλογα με το πότε ορίζεται η συνεδρία). Αν μια ημέρα προσέξει λιγότερο, την επόμενη θα προσπαθήσει να καλύψει και την προηγούμενη και έτσι πλέκονται οι ημέρες μεταξύ τους μέσα σε ένα πλέγμα ψυχοδιατροφικό που αν αυτό πρέπει να αναλυθεί θα χρειαστούμε να γράψουμε βιβλίο. Ο χρόνος μέσα σε μια εβδομάδα προσοχής ορίζεται από το πότε είναι η συνεδρία, π.χ. αν ζυγίστηκε 5 Οκτώβρη η επόμενη συνεδρία είναι 12Οκτώβρη, έτσι ο χρόνος δεν θα λειτουργήσει 5,6,7...αλλά 12,11,10,9,8 δηλαδή από μπροστά προς τα πίσω. Όταν στο στάδιο της συντήρησης αίρουμε το εβδομαδιαίο μοντέλο και πάμε στο 14ήμερο, ο μηχανισμός που μέχρι εκείνη την ημέρα έχει σχηματιστεί διαλύεται και πρέπει να μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο που αυτό θα χρειαστεί καιρό να συμβεί. Οι πρώτες εβδομάδες μεταπήδησης στο άλλο μοντέλο είναι πολύ δύσκολες, το σίγουρο είναι ότι ένα αισθήμα ανακούφισης και λιγότερης πίεσης θα αισθανθεί ο θεραπευόμενος μιας και ο έλεγχος από εβδομαδιαίος γίνεται 14ήμερος και αυτή τη φορά δεν στοχεύουμε στη μείωση του βάρους αλλά στην σταθεροποίηση.
Μετασχηματισμός μηχανισμού 
Ο νέος μηχανισμός, που θα αναπτύξει στο στάδιο της συντήρησης θα σχεδιαστεί πάλι όπως και ο παλιός, πάλι από μπροστά προς τα πίσω, μόνο που τώρα οι μέρες δεν θα αποκτούν τόσο μεγάλη σημασία όσο πριν. Η μέση προσοχή που θα δείχνει ο θεραπευόμενος θα πέσει  10-20% και αυτό είναι αποτέλεσμα της αύξησης των ημερών αξιολόγησης. Δηλαδή αν παλιά είχε μια εβδομαδιαία μέση προσοχή 65% τώρα αυτή θα πέσει στο 50%. Η παλιά Δευτέρα δεν θα είναι ίδια καθώς τώρα θα συγχωνευτεί μέσα του με άλλες μέρες και η έννοια 'χρόνος' μέσα στη θεραπεία θα αποκτήσει μια πιο χαλαρή αντιετώπιση. Ότι ήταν να κάνει σε μία ημέρα θα το κάνει σε 3 πια και ο μετασχηματισμός θα φέρει τεράστιες αλλαγές που στην αρχή ο θεραπευόμενος δεν θα καταλάβει ότι του συμβαίνουν. Το πως θα οριστεί ο 'χρόνος' τώρα θα είναι τα νέα δεδομένα της θεραπείας. Θα συμβεί κάτι 'μαγικό' σε αυτό το σημείο που χρίζει μεγάλης μελέτης από εμάς τους ειδικούς, ο χρόνος δίαιτας-θεραπείας μέσα του θα απλωθεί, θα μεγαλώσει, θα υπερεκταθεί, χωρίς όμως να μεγαλώσει και η προσοχή μέσα του. Αλλά δεν θα απλωθεί με την έννοια ότι θα απλωθεί από 7 σε 14ημέρες, θα απλωθεί πολύ περισσότερο, ανάλογα με τον άνθρωπο. Δεν έχουμε καταφέρει και είναι και δύσκολο να το μετρήσουμε αυτό. Γιατί αν θα έπρεπε να πούμε ότι διατηρεί αυτό που είχε πριν στο στάδιο της μείωσης βάρους, θα έπρεπε τώρα που ο 'χρόνος' δίαιτας μέσα του απλώνεται, να απλώνεται και η μέση προχοχή σε όλες τις ημέρες, αυτό δεν θα συμβεί. Η μέση προσοχή δεν θα αυξηθεί και είναι κάτι που ο θεραπευόμενος από δω και μετά δεν μπορεί να το κάνει. Η μέση προσοχή έχει ένα ταβάνι που πιο πάνω δεν μπορεί να πάει. Αλλά προσέξτε, αυτό δεν γίνεται γιατί οι μέρες γίνονται πιο απαιτητικές αλλά γιατί λαμβάνει χώρα αυτός ο ψυχικός μηχανισμός της υπερέκτασης του χρόνου θεραπείας. Κάτι που απάντηση δεν θα βρει στις επόμενες εβδομάδες ο θεραπευόμενος. Αυτό που θα κάνει είναι ότι έκανε και πριν στο στάδιο της μείωσης του βάρους. Εδώ η θεραπεία θα φάει ένα γερό ταρακούνημα που μπορεί να είναι και το τέλος της. Για πολλούς στο σημείο αυτό ξεκινάει ένα αργό τέλος, για κάποιους άλλους κρατάει 1-2 μήνες και μετά ισορροπεί με μερικά κιλά περισσότερο. Αυτός ο ψυχικός μηχανισμός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και είναι μοναδικό φαινόμενο στη θεραπεία της Παχυσαρκίας και δύσκολα διαγνώσιμος. Ο ειδικός μπορεί μόνο να το καταλάβει από τη ζυγαριά και όταν προτείνει στον θεραπευόμενο να ζυγίζεται καθημερινά. Αυτός ο ψυχικός μηχανισμός όπως και πολλοί άλλοι που αναλύθηκαν εισαγωγικά στο άρθρο 'Αχαρτογράφητη Δίαιτα' είναι που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο σε μια θεραπεία, πιο μεγάλο απ' αυτό που νομίζουμε και ρυθμίζουν τις έννοιες αδυνάτισμα, κόλλησε η ζυγαριά, δεν χάνω, έχασα πολύ ή λίγο, έφτασα εκεί που θέλω κτλ'. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!