Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017

Διάδρομος προσγείωσης 'Ζυγαριά'

  Το συναίσθημα 'θέλω να αδυνατίσω' μέσα σε μια δίαιτα μεταβάλλεται, άλλες φορές πολύ και άλλες φορές λίγο. Είναι συνάρτηση του αποτελέσματος και της πίεσης που υφίσταται ο θεραπευόμενος. Το συναίσθημα αυτό μεταβάλλεται γρήγορα και είναι δείκτης πολλών εξελίξεων στη πορεία της θεραπείας. Πολύ νωρίς ο ειδικός γνωρίζει περίπου ποια θα είναι η εξέλιξη της θεραπείας, μιας και όταν παρθούν 3 σταθερά αποτελέσμα στη ζυγαριά (ανοδικά σταθερά), η θεραπεία βαίνει προς τέλμα, που στην αρχή έχει την μορφή της σταθερότητας στη ζυγαριά και μετά άνοδο. Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε την πορεία του συναισθήματος και πως αποτελεί προπομπό των εξελίξεων γι΄ την πορεία της θεραπείας.
Μετά την 8η εβδομάδα 
Η αρχή της θεραπείας είναι σχεδόν σε όλους το ίδιο, ενθουσιασμός, μεγαλεπίβολα όνειρα, υψηλοί στόχοι, παρορμητισμός,  ελλιπή γνώση για την ασθένεια. Το συναίσθημα θέλω να χάσω κιλά είναι στα καλύτερα του, τις 2 πρώτες εβδομάδες δίαιτας είναι τόοσ ψηλά που ποτέ άλλοτε δεν θα είναι. Μετά την 2η και προς την 3η εβδομάδα βαίνει φθίνων το συναίσθημα αυτό και μετά την 8η εβδομάδα χάνει πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειας του. Η πορεία στις μετρήσεις μέχρι την 8η εβδομάδα είναι, οι 2 πρώτες μετρήσεις δίνουν κατα μέσο όρο μείωση βάρους κατά 3 κιλά και μετά από 0,8 ανά εβδομάδα με 2 μετρήσεις να είναι σταθερές. Δηλαδή 6 μετρήσεις κάτω και 2 σταθερές. Αυτό μέχρι την 8η εβδομάδα, μετά τα πράγματα αλλάζουν και το συναίσθημα αυτό αρχίζει και νοθεύεται σημαντικά. Από την 4η ως και την 8η εβδομάδα έχει χάσει το 30-40% της αρχικής του ορμής και θα συνεχίσει έτσι. Το συναίσθημα 'θέλω να χάσω κιλά' μεταβάλλεται σε 'μπορεί και να μην χάσω κιλά' και μετά την 12η εβδομάδα έχει εξελιχθεί ραγδαία σε 'καλά είναι να παραμείνω και σταθερός'. Η ταχύτητα εξέλιξης του στο χρόνο είναι πολύ μεγάλη μεταξύ 2ου και 3ου μήνα. Η ορμή έχει πέσει πάρα πολύ και η ζυγαριά ακολουθεί την εσωτερική φωνή που λέει 'καλές είναι και οι σταθερές μετρήσεις'. Ο θεραπευόμενος έχει συμβιβαστεί με το παρελθόν του(παλιά διατροφή) και η θεραπεία ότι είχε να δώσει το έδωσε τώρα μόνο εκρήξεις ενθουσιασμού μπορούμε να περιμένουμε.
Η ελπίδα δεν συμβιβάζεται
Η ζυγαριά έχει μια ειλικρίνεια που δεν έχει η ελπίδα, η ζυγαριά έχει αρχίσει από την 8η εβδομάδα και μετά και αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η ελπίδα όμως δεν ακολουθεί την εξέλιξη αυτή.Ο θεραπευόμενος για πολλές εβδομάδες αργότερα θα νομίζει ότι μπορεί να τα καταφέρει να χάσει κιλά, δεν ακούει τις μετρήσεις και το παλμό της θεραπείας. Οι μετρήσεις βαίνουν σταθερές και το συναίσθημα έχει μεταλλαχθεί σε 'καλά είναι και να μην χάνω'. Η ελπίδα έχει κολλήσει στην πρώτη ταχύτητα των πρώτων εβδομάδων δείγμα της άρνησης της να εξελιχθεί ως συναίσθημα. Θα παραμείνει έτσι πιθανόν και ως τους 6μήνες, περιμένοντας ότι κάτι μπορεί να γίνει. Η ζυγαριά ωστόσο ακολουθεί τον εσωτερικό παλμό μέχρι κεραίας δίνοντας σταθερές και αρνητικές μετρήσεις, δείγμα πως το αδυνάτισμα έχει προ πολλού ξεχαστεί. Καλές μετρήσεις είναι 1 στις 5 από τις αρχικές 3στις 4 και το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό απ' ότι παλιά. Το συναίσθημα αλλάζει και πάλι και 'από δεν πειράζει και να είμαι σταθερός' σε 'ας πω μια δικαιολογία να μην πάω στο ραντεβού μου'.
Ο ρόλος της ζυγαριάς
Αν δεν υπήρχε η ζυγαριά το συναίσθημα δεν θα είχε κανένα λόγο να εξελιχθεί. Δείγμα και εδώ ότι ο άνθρωπος εξελίσσεται μέσα από κρίσεις και πιέσεις. Η πίεση που αφήνει η ζυγαριά πίσω της ζητάει από τον θεραπευόμενο να εξελίξει το συναίσθημα του και αυτό θα συμβεί τελικά. Αν δεν υπήρχε η ζυγαριά ο θεραπευόμενος θα έμενε απλά σε ένα αίολο και χωρίς περιορισμό χρόνου συναίσθημα 'θα τα χάσω'. Αλλά αυτό μπορεί να διαρκούσε και 30χρόνια. Δεν έχει τέλος το συναίσθημα αυτό. Γι' αυτό θέλουμε να πούμε σε αυτούς που επικαλούνται τον τρόπο αδυνατίσματος No diet, με τον οποίο σε γενικές γραμμές συμφωνούμε, ότι μπορεί εσείς να μην είχατε την ζυγαριά ως μέσο πίεσης στο αδυνάτισμα, αλλά σίγουρα κάποιος άλλος λόγος υπήρχε που μπορεί να μην έχει καταλήξει να είναι ερμηνεύσιμος. Μια καλή βουτιά στο συναίσθημα 'αδυνατίζω' θα έδειχνε τον πραγματικό λόγο. Αδυνάτισμα χωρίς οδηγό ή στόχο χωρίς κινητροποιό ταχύτητα δεν υπάρχει. Η πίεση της ζυγαριάς ζητά επιτακτικά από τον θεραπευόμενο να εξελιχθεί συναισθηματικά, κάτι που αγνοεί η ελπίδα. Από το συναίσθημα 'πρέπει να μην πάω στο ραντεβού μου' το συναίσθημα μετατρέπεται 'μπορώ να κάνω και μόνος μου δίαιτα' που είναι ο προπομπός μιας πλήρους δικαιολογιών έξοδος για τον πρωταγωνιστή. Αν δεν βρει μια καλή δικαιολογία να αφήσει την προσπάθεια ο θεραπευόμενος δεν θα φύγει, αλλά και πάλι θέλει να το κάνει με 'φιλαράκι'΄του την ελπίδα. Το συναίσθημα 'μπορώ να αδυνατίσω και μόνος μου' παρουσιάζεται αναλογικά τετραπλασιάζοντας το χρόνο του πόσο διήρκησε ο χρόνος που έχανε σταθερά κιλά ο θεραπεύομενος. Αν δηλαδή έχανε κιλά για 5 εβδομάδες αλλά συνεχόμενα, τότε περιμένουμε στην 20η εβδομάδα να παρουσιαστεί το συναίσθημα 'φεύγω από τη θεραπεία' και αυτό συμβαίνει γιατί η ελπίδα θέλει περίπου τόσο χρόνο για να ακολουθήσει την πραγματικότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!