Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017

Διάλεξε εσύ το βάρος σου

Σήμερα θα μιλήσουμε για μία προσαρμογή που πρέπει να γίνει στην θεραπεία της Παχυσαρκίας. Υπάρχει η ανάγκη ενός μικρού σταδίου προετοιμασίας το οποίο δεν θα πρέπει να γίνεται παράλληλα με την κυρίως θεραπεία, γιατί δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός και αφομοίωση της γνώσης. Το στάδιο αυτό θα πρέπει να αφορά δύο βασικούς τομείς α)γνωριμία με την ασθένεια β)ενημέρωση για το πως θα είναι η θεραπεία-δίαιτα. Το στάδιο αυτό είναι ουσιαστικά ένα προ-στάδιο θεραπείας που θα πρέπει να είναι και κοντά και μακριά στην κυρίως θεραπεία και θα προετοιμάζει τον θεραπευόμενο για την κυρίως θεραπεία. Ο ειδικός θα πρέπει στο στάδιο αυτό να ενημερώνει και να αναλύει τα στάδια της θεραπείας που θα ακολουθήσουν. Το προ-στάδιο είναι εξαιρετικά απαραίτητο για την θεραπεία της Παχυσαρκίας μιας και κάνει μια εισαγωγή στον κόσμο του αδυνατίσματος. Ενημερώνει, ιχνηλατεί και δρα σαν ένας τεχνικός και συναισθηματικός οδηγός της θεραπείας. 
Στάδιο Α - Γνωριμία με την ασθένεια   
Το στάδιο αυτό είναι σημαντικό γιατί βάζουμε μέσα στον κόσμο της ασθένειας τον πρωταγωνιστή. Γνωρίζει τι ακριβώς είναι αυτό που λέμε Παχυσαρκία και μαθαίνει τα όρια της. Η επιστήμη δεν έχει φτάσει σε στάδιο βέβαια που να φτιάχνει πιθανές συμπεριφορές στο μέλλον, αλλά σύντομα θα γίνει και αυτό. Ανάλυση συμπεριφορών που θα δείχνουν μέσα απ' τα χαρακτηριστικά της ασθένειας ποιο θα είναι το πιθανό βάρος, αλλά και γιατί θα είναι μετά από 10,15 και 20χρόνια. Η ανάλυση θα πρέπει να γίνεται πάνω στην ιδιομορφία του κάθε ανθρώπου και στο πως αυτή εκδηλώνεται πάνω σε αυτή την ιδιομορφία. Παράδειγμα: πότε εκδηλώνονται, τα πρώτα σημάδια, γιατί τότε, πόσο βάρος μπορεί να φέρει ανάλογα την ηλικία και το στάδιο, ποιες σημεία στη ζωή μας είναι επικίνδυνα να προκαλέσουν Παχυσαρκία και γιατί. Μια πλήρη ενημέρωση με τη βοήθεια και άλλων επιστημών (Στατιστική και Ψυχολογία της Διατροφής) για την ασθένεια. Αυτό θα αποτελέσει μια γνώση για τον θεραπευόμενο που θα τον ακολουθεί πάντα στη ζωή του, μιας και θα κατανοήσει το βάθος και το εύρος αυτού που αντιμετωπίζει, κάτι που λείπει πολύ απ' τις θεραπείες σήμερα. Οι πρωταγωνιστές μπαίνουν και βγαίνουν απ' τις θεραπείες για χρόνια και δεν ξέρουν τίποτα γι΄αυτή, απλά ξέρουν ότι 'ασθένεια είναι πόσες θερμίδες έχει ο αρακάς με μοσχάρι'. Μόνο αυτό δεν είναι Παχυσαρκία.
Στάδιο Β - Χαρτογράφηση της Δίαιτας   
Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει ανάλυση των σταδίων της θεραπείας. Εδώ θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν πάλι πιθανές συμπεριφορές για παράδειγμα αν κάποιος προσέξει κατά 70% για 3μήνες ποιο το πιθανό αποτέλεσμα που μπορεί να επιτευχθεί; Σε ποια σημεία η θεραπεία δυσκολεύει, ποιο αποτέλεσμα πρέπει να επιτευχθεί για να θωρακίσει τη θεραπεία, πιθανές λάθος συμπεριφορές πόσο πίσω μπορεί να φέρουν τη θεραπεία, τι αποτέλεσμα μπορεί να φέρει μια προσεκτική συμπεριφορά και τι αποτέλεσμα θα φέρει μια μέτρια συμπεριφορά. Η χαρτογράφηση και η ανάλυση της θεραπείας, είναι εξαιρετικά βασικό κομμάτι της, μιας και 'βουτάει' μέσα στον κόσμο της θεραπείας. Η γνώση αυτή θα συντροφεύει τον πρωταγωνιστή για χρόνια μιας και θα ξέρει τι θα πρέπει να κάνει όταν αποφασίσει να μπει σε θεραπεία. Η γνώση αυτή δεν θα πατήσει ούτε σε ψεύτικες ελπίδες, ούτε σε μεγαλεπίβολα σχέδια για αλλαγές μέσα σε μερικά 24ωρα. Θα είναι μια ακριβής αποτύπωση μιας θεραπείας με όλες τις δυσκολίες της. Η γνώση θα θωρακίσει τον ασθενή απέναντι σε φλύαρες και υπεραισιόδοξες ψευτοελπίδες που βρίθει ο χώρος. Ένα καλό 'ζύγισμα' της θεραπείας στο μυαλό του θεραπευόμενου θα παλέψει να ωριμάσει και να κατακτήσει το χώρο που πρέπει να πάρει στην πορεία των ετών. Η σωστή, ηθική και τίμια γνώση είναι ένα μικρόβιο που μπορεί μόνο να μεγαλώσει στην πορεία των ετών, σε σημείο τέτοιο που το βάρος της μπορεί να σε ωθήσει μόνο προς την αγκαλιά της και είναι κάτι που η δίαιτα λατρεύει να κάνει. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!