Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

Κοιμήθηκα χοντρός και ξύπνησα σοφός

   Υπάρχει μια μεγάλη μάζα ανθρώπων που είναι παρκαρισμένοι παχύσαρκοι. Είναι άνθρωποι που έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να χάσουν κιλά και έχουν ξεζουμιστεί, βαρεθεί, κουραστεί, έχουν χάσει τις ελπίδες τους και πλέον δεν θα κάνουν τίποτα για τα επόμενα πολλά χρόνια. Είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλων των πεποιθήσεων. Έχουν κάνει πολλές πρσπάθειες να χάσουν κιλά και παραμένουν παχύσαρκοι. Μπορεί στο ιστορικό τους να έχει καταγραφεί μία ή δύο φορές επιτυχία στο αδυνάτισμα, αλλά αυτό απέχει πολλά έτη απ' τότε που το πέτυχαν. Ξαναπήραν τα κιλά και τώρα δεν είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν κανένα συναίσθημα για αδυνάτισμα. Πιθανόν να έχουν προβλήματα υγείας ένα ή περισσότερα, αλλά και αυτά δεν αποτελούν αφορμή για προσπάθεια, μάλλον περισσότερο για κλεφτοπόλεμο(δίαιτες σταμάτα ξεκίνα). Οι άνθρωποι αυτοί είναι πολλοί περισσότεροι απ' αυτούς που προσπαθούν να χάσουν κιλά. Η ομάδα αυτών των ανθρώπων θα παραμείνει για πολλά χρόνια ίσως και για πάντα χωρίς θεραπεία, απλά αποδεχόμενη ότι δεν θα χάσει ποτε κιλά και μόνο μπορεί να παίρνει. Άλλωστε το καταγράφουν και οι στατιστικές αυτό, μια συμπαγής ομάδα ανθρώπων που δεν θα κάνει καμία θεραπεία για το βάρος, στην οποία πάνω εκεί αθροίζονται και άλλοι νεοπαχύσαρκοι που περνώντας από τα στάδια της δίαιτας θα κάνουν 2-3 προσπάθειες και θα παρκαριστούν και αυτοί περιμένοντας το 'μαγικό χάπι'. Παλιοί και νέοι παχύσαρκοι θα αποτελούν για τα κράτη και τα ασφαλιστικά συστήματα βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Η Παχυσαρκία θα κατεβαίνει τα όρια ηλικίας καλπάζοντας και θα 'παρασιτεί' σε νέους ανθρώπους απο πολύ μικρές ηλικίες. Ο παρκαρισμένος παχύσαρκος δεν θα είναι πια 50ετών, αλλά 25 και 30. Πρέπει αύριο το πρωί οι άνθρωποι που είναι απελπισμένοι να ξαναβρούν την ελπίδα τους και να προσπαθήσουν και πάλι, πρέπει να μειώσουν το βάρος τους και πρέπει να πιστέψουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν.
Αύριο σαν χθες
   Το μεγαλύτερο κακό με τους ανθρώπους που έχουν κάνει πολλές δίαιτες είναι ότι με το που ξεκινήσουν μια νέα προσπάθεια για αδυνάτισμα, αρχίζει και τους μεταφέρει αρνητικά συναισθήματα από τις προηγούμενες δίαιτες στη νέα προσπάθεια. Έτσι απ' τις πρώτες εβδομάδες βιώνουν συναισθήματα που δεν είναι αυτής της θεραπείας αλλά των προηγούμενων θεραπειών. Όσο πιο πολλές δίαιτες πριν, τόσο πιο γρήγορα καίγεται η επόμενη θεραπεία. Έχουμε ανθρώπους που με τη μυρωδιά της δίαιτας στρίβουν και δεν είναι ότι δεν θέλουν, αλλά οι αμυντικοί τους μηχανισμοί εξοντώνουν όλες τις ελπίδες, έτσι παρακαλάνε να βρεθεί ένα 'μαγικό χάπι' που θα τους δώσει το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Η κατηγορία αυτή είναι έτοιμη να καταναλώσει τα πάντα για να χάσει κιλά γιατί έχει χάσει όλες της τις ελπίδες και φυσικά είναι σπουδαίος καταναλωτής, αλλά διά βίου 'χοντρός'. Ο ειδικός έχει μόνο μία οδό να δράσει και αυτό πρέπει να κάνει, να κόψει τα πόδια σε αυτό που γεννά το ξύπνημα του αμυντικού μηχανισμού. Λύσεις:  α)Πολύ αραιό ή καθόλου ζύγισμα β)μη χορήγηση διαιτολογίου γ)μετακύλιση του βάρους αποκλειστικά στη συζήτηση και στις συνεδρίες. Έτσι διακόπτουμε το καύσιμο που τρέφει τη φωτιά, δηλαδή τους λόγους που γεννούν τα αρητικά συναισθήματα και αυτό πρωτίστως είναι η ζυγαριά και το διαιτολόγιο. Πρέπει να φύγουν απ' τη μέση απ' την αρχή και να δουλέψουμε πάνω σε μια θεραπεία πλήρως ανοιχτή και καινούρια,αλλά με έναν απαράβατο όρο, οι συνεδρίες δεν αναβάλλονται και δεν μεταφέρονται.
Μια νέα δίαιτα 
Η νέα θεραπεία πρέπει να σχεδιαστεί με πολύ κουβέντα και πολύ διαφορετικό τρόπο απ' ότι οι προηγούμενες, μόνο έτσι μπορεί να φέρει νέες ελπίδες. Η νέα θεραπεία θα πρέπει να περιέχει  ένα 'συμβόλαιο' που θα αφορά 15 ή 20 ή 25 συνεδρίες οι οποίες πρέπει να συμφωνηθούν εξ ΄αρχης και θα αφορούν εκπαίδευση. Είναι το μίνιμουμ των συνεδριών εκείνων που αρκούν για μια εισαγωγική γνωριμία με την ασθένεια και τη λύση της. Μόλις ο κύκλος κλείσει ο θεραπευόμενος είναι ελεύθερος να διαλέξει τι θέλει να κάνει από κει και μετά. Ο στόχος είναι να αποκόψουμε - αυτό που σκοτώνει τη θεραπεία σε αυτή τη κατηγορία ανθρώπων - τη ζυγαριά, από τη θεραπεία. Η νέα θεραπεία δεν θα τους πιέσει για τίποτα, θα τους ενημερώσει σε ένα μίνιμουμ κύκλο συζητήσεων και θα τους αφήσει να διαλέξουν πως θέλουν να χειριστούν τη γνώση αυτή. Άνθρωποι με πολλά κιλά δεν πάσχουν τόσο από Παχυσαρκία όσο από το ότι δεν ξέρουν την ασθένεια τους και πως να την χειριστούν, μόνο έτσι μπορεί ο καναπές να γίνει αφιλόξενος και η συσσώρευση στον θαυμαστό καινούριο κόσμο της Παχυσαρκίας να σταματήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!