Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017

Δεν ζυγίζομαι

Η υπόθεση εργασίας σήμερα λέει ότι αφαιρούμε την ζυγαριά από τη θεραπεία και χαράσσουμε μια θεραπεία χωρίς ζυγαριές και διαιτολόγια. Τι δυσκολίες θα βρούμε μπροστά μας; Πως θα είναι από εδώ και μετά; Τι όπλα θα χρησιμοποιήσουμε; Είναι περισσότερο καλό από μια θεραπεία με ζυγαριά; Τι οφέλη και τι μειονεκτήματα έχει μια τέτοια μέθοδος; Ποια μέθοδο πρέπει να διαλέξει κάποιος που κάθεται αυτή τη στιγμη στον καναπέ του και θέλει επιτέλους να κάνει κάτι για να χάσει κιλά.
Πλεονεκτήματα Ζυγαριάς
1)Όταν ζυγίζεσαι εβδομαδιαία, η μέθοδος αυτή σε βάζει να ωριμάσεις γρήγορα και κάτω υπό συνθήκες πίεσης, που αν δεν υπήρχαν δεν θα αρκούσαν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος. Μέσα σου ωριμάζεις, γίνεσαι σοφότερος και εξελίσεσσαι. Οι 4 προσεκτικές ημέρες τον χρόνο θα γίνουν 4 προσεκτικές ημέρες σε 7ημέρες και το ρολόι του αδυνατίσματος θα ξεκινήσει να κινείται. 2)Η ζυγαριά κάνει το χρόνο να αποκτά οντότητα και να κυλάει προς όφελος του θεραπευόμενου, η ζυγαριά φέρνει απτό, σερβιρισμένο στο πιάτο αποτέλεσμα που σε συνδέει άμεσα με ζεστά, ευχάριστα συναισθήματα, που τα έχει ο πρωταγωνιστής άμεση ανάγκη. 3)Η ζυγαριά ασκεί μια αφόρητη πίεση που πιέζει καταστάσεις, σε πιέζει ή να χάσεις βάρος ή να αφήσεις τη θεραπεία, πράγμα που με την απουσία της δεν θα υπήρχε.
Μειονεκτήματα Ζυγαριάς 
1)Αν δεν ζυγίζεσαι και έχεις μάθει ότι δίαιτα ίσον ζυγαριά, δεν μπορείς να ζήσεις έξω απ' αυτό το μοτίβο, άρα δεν μπορεί να υπάρξει δίαιτα χωρίς ζυγαριά, ακόμη και αν είσαι 120κιλά. Θα εφαρμόζεις ένα εθιστικό αποτυχημένο μοντέλο μέχρι το τέλος της ζωής σου, ακόμη και αν είναι απόλυτα τοξικό. 2)Το πιο σοβαρό απ' όλα και το μεγαλύτερο μειονέκτημα παλιών και νέων θεραπειών είναι ότι η ζυγαριά σε ανοσοποιεί στην θεραπεία σε βαθμό τέτοιο που η κάθε επόμενη θεραπεία είναι άσκηση αποφυγής θεραπείας. Δημιουργεί μέσα σου αδιαπέραστους αμυντικούς μηχανισμούς και με τον ίδιο τρόπο δεύτερη φορά να χάσεις κιλά δεν σου το επιτρέπει. Η πρώτη θεραπεία σου κάνει 'εμβόλιο' αποφυγής θεραπείας Παχυσαρκίας. 3)Χωρίς τη ζυγαριά ένα όπλο που έχεις στη φαρέτρα σου για άσκηση θεραπείας φεύγει απ' τη μέση και ο ειδικός μένει χωρίς άμεση άσκηση θεραπείας. Η ζυγαριά (κακά τα ψέματα) αποτελεί ένα άμεσο μέσο που ο θεραπευόμενος το θέλει πολύ στην θεραπεία του και χωρίς να βλέπει αριθμούς δεν μπορεί να αξιλογήσει σε ποιο στάδιο είναι και που πάει, έχει εκπαιδευτεί χωρίς αυτή να είναι τυφλός. Για να πείσεις τον πρωταγωνιστή να χρησιμοποιήσεις μια μέθοδο χωρίς ζυγαριά πρέπει να αποκτήσεις την εμπιστοσύνη και το χρόνο του.4)Το μειονέκτημα που κάποιοι θα μπορούσαν να το δουν και ως πλεονέκτημα είναι ότι απαιτείται χρόνος για θεραπείες χωρίς ζυγαριές και διαιτολόγια και αυτό δεν μπορεί να υποστηριχθεί ως φιλοσοφία-θεραπεία απ' όλους. 5)Θεραπεία χωρίς ζυγαριά δεν υπόσχεται τίποτα και δεν μπορεί να παράσχει απτά αποτελέσματα (θα μου πείτε τώρα γιατί η άλλη υπόσχεται), δεν μπορεί να έχει αριθμητικούς στόχους και συγκεκριμένους χρόνους αποτελέσματος.  
Πλεονεκτήματα χωρίς ζυγαριά
1)Το πρώτο, το κυριότερο και το σημαντικότερο καθώς είναι η απαρχή της θεραπείας της Παχυσαρκίας είναι ότι η θεραπεία χωρίς ζυγαριά, θα σε αφήνει πάντα 'καθαρό', χωρίς να έχει σχηματίσει αμυντικούς μηχανισμούς έτοιμους πάντα σε κάθε επόμενη θεραπεία να σε πετάξουν εκτός αυτής. Ενώ η θεραπεία με ζυγαριές σε στίβει για να παραχθεί αποτέλεσμα, η θεραπεία χωρίς ζυγαριά δεν αφήνει υπολλείμτα και μπορείς όποτε αισθάνεσαι έτοιμος να ξεκινήσεις το ταξίδι 2)Δεν σε οδηγεί μονοκατεθυντήρια να ωριμάσεις πάνω σε ένα μοντέλο αριθμοκεντρικό, αλλά αυτογνωσιακό και αυτοερευνητικό, στηρίζεται στη γνώση και στοχεύει σε μια σεμιναριακή μετάδοση γνώσης πάνω σε θέματα που αφορούν τον θεραπευόμενο. 3)Αυτού του είδους η θεραπεία δεν μπορεί παρά να είναι ραμμένη στα μέτρα του πρωταγωνιστή, είναι μια προσωποποιημένη θεραπεία, απαιτητική για τον ειδικό, αλλά επικεντρωμένη στον θεραπευόμενο. 4)Αυτού του είδους η θεραπεία σε φέρνει ξανά και ξανά στις αιτίες που δημιουργούν αλλά και φουντώνουν το πρόβλημα
Επίλογος 
Εγώ ως ειδικός έχω ταχθεί ξεκάθαρα τι προτιμώ και βλέπω μεγάλο μέρος της επιστήμης να στρίβει το τιμόνι προς ψυχοδιατροφικές μεθόδους προσέγγισης της διατροφής και της Παχυσαρκίας.  Το μέλλον είναι εκεί μέσα, αλλά το τιμόνι θα αργήσει τουλάχιστον άλλα 50 χρόνια να στρίψει. Μέχρι τότε θα μετράμε κόσμο που θα αφήνει το καράβι της ζυγαριάς πριν βουλιάξει, με πολύ αργό ρυθμό δυστυχώς. Το μοντέλο χωρίς ζυγαριά δεν μπορεί να δουλέψει σε όλους τους ανθρώπους και ειδικά σε ανυπόμονους, παρορμητικούς και αυτούς που θέλουν άμεσα να βλέπουν αποτέλεσμα. Το μοντέλο με ζυγαριά εφόσον χρησιμοποιηθεί είναι για λίγες φορές και απλά σε στίβει σε βαθμό τέτοιο που σου λέει 'κοίτα να δεις στη ζωή σου θα κάνεις πολλές φορές δίαιτα αλλά την πρώτη, άντε και τη δεύτερη θα χάσεις κιλά, μετά θα αράξεις και θα καλοδέχεσαι ότι κιλό έρχεται, αυτά προσφέρει η ζυγαριά και η απόφαση δική σου'. Αν πάλι δεν επιλέξεις τη ζυγαριά δεν μπορεί να σου υποσχεθεί κανένας πότε, που και πόσα κιλά θα χάσεις, αλλά επωάζεις μια θεραπεία που θα σου δώσει όσα της δώσεις σε μια σχέση τίμια και ηθική. Εσύ διαλέγεις και μην ξεχνάς ότι μπορεί κανείς να μην ήξερε τον Περικλή αν δεν είχε προηγηθεί ο Κίμωνας και ο Σόλωνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!