Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017

Το μέλλον της Παχυσαρκίας είναι η Αντιδίαιτα

   Όταν τελειώσει μια δίαιτα δεν είσαι ο ίδιος άνθρωπος που ήσουν πριν απ' αυτή. Μπορεί η θεραπεία να έχει πάει καλά και να έχεις χάσει κιλά, αλλά εξακολουθείς να μην είσαι ο ίδιος άνθρωπος. Η παρέμβαση που έχει κάνει η θεραπεία είναι τεράστια σε σημεία και μέρη που δεν μπορείς να καταλάβεις. Στο τέλος μιας δίαιτας το σώμα σου έχει 'γρατζουνιστεί' τόσο πολύ που μετά από καιρό θα φανούν οι επιπτώσεις της. Η πρώτη δίαιτα αν έχει διαρκέσει πάνω από 6μήνες θα αφήσει τα πιο βαθιά σημάδια, στην πορεία ενός ανθρώπου προς τη θεραπεία της Παχυσαρκίας. Η πρώτη δίαιτα έχει την πιο 'βαριά' θεραπεία και ξεχνιέται δύσκολα. Οι μηχανισμοί που θα δημιουργήσει θα είναι ισχυροί, με μνήμη και έτοιμοι να σε εμποδίσουν απ' το να ξαναπροσπαθήσεις να χάσεις κιλά. Το πρόβλημα με τις δίαιτες είναι ότι είναι τόσο βαριά θεραπεία που αφήνει επιπτώσεις πίσω της που λίγοι τα συζητάνε ή γνωρίζουν ή τους ενδιαφέρει. Αλλά αν το 90% των ανθρώπων που κάνει δίαιτα θα ξανακάνει τότε πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη επένδυση στην πρώτη θεραπεία και πιο μεγάλη το πως θα βγει από τη θεραπεία. Γιατί είναι άλλο να λέμε ότι η θεραπεία παράγει ανθρώπους που όταν το ξαναπροσπαθήσουν θα έχουν πολλές πιθανότητες να πετύχουν και άλλος να λέμε ότι η θεραπεία παρήγαγε ανθρώπους που θα ακούν 'δίαιτα' και θα τρέχουν. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι, ότι πολλοί άνθρωποι επειδή δεν θέλουν να πουν ότι 'ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΙΤΑ', επειδή η δίαιτα είναι συνυφασμένη λέξη με την στέρηση(τεράστιο λάθος), λένε 'ΚΑΝΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗ' που είναι το ίδιο αλλά η λέξη δίαιτα έρχεται με μια ταχύτητα απ' το παρελθόν με τις περιβόητες δίαιτες Τ.Κ.Σ.της δεκαετίας του '80 και του '90 που έφεραν τους Έλληνες 40χρόνια πίσω σε σχέση με την αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας. 40χρόνια παγωμένα επειδή οι δίαιτες Τ.Κ.Σ. έκαναν πάρτι και κάνουν ακόμη στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Οι δίαιτες Τ.Κ.Σ. είναι οι δίαιτες που είχαν μόνο κοτόπουλο, τόνο και σαλάτα. Πολλοί άνθρωποι έχουν μείνει εκεί στην πρώτη δίαιτα Τ.Κ.Σ. που είχαν κάνει 1985 και δεν θέλουν ούτε ζωγραφιστή να ξαναδούν. Το κακό που έχουν δημιουργήσει στο βάρος των Ελλήνων οι δύο δεκαετίες είναι ανυπολόγιστο και θα συνεχίσει να είναι, τώρα λουζόμαστε τα απόνερα, αν η διατροφή είναι δίαιτα και αν θα πεινάνε αυτοί που θα κάνουν δίαιτα.
Μετά από 1 δίαιτα 
   Ο διαιτολόγος βλέπει τις επιπτώσεις μιας δίαιτας όταν αναλαμβάνει καινούριο πελάτη που πριν μερικά χρόνια είχε προσπαθήσει ξανά να χάσει βάρος. Οι μηχανισμοί που η πρώτη δίαιτα έχει δημιουργήσει είναι εκεί και περιμένουν να εκτεθούν σε ανάλογες συνθήκες για να δράσουν. Από τις πρώτες εβδομάδες της νέας θεραπείας προσπαθούν να θέσουν τον θεραπεύομενο εκτός θεραπείας κάτι που πετυχαίνουν λίγες εβδομάδες αργότερα. Η επόμενη θεραπεία έχει 50% λιγότερες πιθανότητες να πετύχει κάτι που ο θεραπευόμενος δεν ξέρει, πόσο μάλλον αν έχει εγράψει στο παρελθόν του μια επιτυχημένη θεραπεία. Θα πάει νομίζοντας ότι θα επαναλάβει το ίδιο κάτι που δεν επαληθεύεται. Αν έχει πετύχει στη προηγούμενη θεραπεία αυτό σημαίνει ότι έχει αφιερώσει καιρό σε αυτό και αυτό σημαίνει ότι έχει φτιάξει πανίσχυρους μηχανισμούς η άμυνα του. Ο μηχανισμός αυτός είναι φτιαγμένος να φέρνει συναισθήματα αρνητικά από το μέλλον στο παρόν σύμφωνα με τα δεδομένα της πρώτης θεραπείας. Συσσωρεύει πολύ γρήγορα όλα τα αρνητικά συναισθήματα που είναι τοποθετημένα σε όλη τη θεραπεία διάσπαρτα, σε λίγες εβδομάδες. Έτσι ο θεραπευόμενος αντί να συσσωρεύσει αρνητικά συναισθήματα σε 6μήνες, τα συσσωρεύει σε 2 εβδομάδες και τις επόμενες 2 άλλα τόσο και άλλα τόσα, έτσι είναι πολύ πιθανό να αποτύχει. Η κάθε επόμενη δίαιτα είναι σαν να κάνεις προσπάθεια για την παρούσα θεραπεία αλλά και για την προηγούμενη, αν έχει κάνει και 3 φορές δίαιτα τότε ζεις 3 προσπάθειες σε 1. Αυτό ξεκινάει πάνω στη βάση της σκέψης ότι δίαιτα είναι κάτι που δεν θες να κάνεις, γίνεται με το ζόρι, γι' αυτό αποθηκεύεται στην σκέψη μας ως κάτι αρνητικό. Σε μερικές εβδομάδες ο μηχανισμός σε έχει εξοντώσει. Οι άνθρωποι που έχουν κάνει 1 φορά δίαιτα έχουν πολλές πιθανότητες να πετύχουν, αλλά δεν θα κάνουν μόνο μία φορά και αν δεν κάνουν μόνο μία φορά η δεύτερη φορά έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να πετύχει και η τρίτη εξαιρετικά λίγες, από εκεί και πάνω οι πιθανότητες είναι τόσες όσες του τζόκερ, σχετικά στο άρθρο 'Εχεις 3 ευκαιρίες να αδυνατίσεις'.
Η δίαιτα είναι μια βαριά θεραπεία
    Όταν βγαίνεις από μια δίαιτα μπορεί να έχεις χάσει κιλά, αλλά έχεις δημιουργήσει ένα μηχανισμό μέσα σου έτοιμο να ξανακερδίσει το βάρος που έχασες. Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιηθεί αμέσως όταν ξανακάνεις δίαιτα. Ο ειδικός πρέπει να το γνωρίζει αυτό και να σε προστατεύσει με δύο τρόπους α)να μην κάνει το μηχανισμό αυτό να δουλέυει πολύ επιθετικά (ήπιες θεραπείες) β)να δοθεί πολύς χρόνος στη θεραπεία γ)εκπαίδευση ειδική πάνω στα θέματα αυτά από τον ειδικό με στόχο τη θωράκιση απέναντι στο μηχανισμό, αυτό πρέπει να γίνει από την περίοδο ακόμη που χάνει βάρος ο θεραπευόμενος ακόμη και αν το θεωρεί μια άχρηστη γνώση, πολύ σύντομα θα την χρειαστεί. Ο μηχανισμός αυτός αχρηστεύει την επιθυμία εκείνη που φυσιολογικά κάθεάνθρωπος έχει να δει τον εαυτό του με φυσιολογικό βάρος. Ο μηχανισμός αυτός επίσης ευθύνεται και για το ότι αναγκάζει πολλούς ανθρώπους να σταματήσουν να επιθυμούν να θέλουν να χάσουν βάρος, κλείνοντας ερμητικά την πόρτα που λέει 'μπορείς να χάσεις κιλά'. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανοιχτή μόνο την οδό να πάρουν βάρος και αυτό τους αναγκάζει να φτάσουν και σε επίπεδο σχεδόν να υπερασπίζονται την Παχυσαρκία.
Μέλλον - Παιδική Παχυσαρκία
Μερικές υποθέσεις εργασίας - που εύχομαι να μην επιβεβαιωθούν και θα προσπαθήσω να μην στρέψω το βλέμμα μου προς τα χαρτιά μου που λένε ότι η Παιδική Παχυσαρκία στην Ελλάδα καλπάζει - λένε τα εξής: υπάρχει μια μεγάλη μάζα ανθρώπων που έχει κάνει πάνω από 3 δίαιτες στη ζωή του, αν λάβουμε υπόψιν μας ότι η Παχυσαρκία προσβάλλει και μικρές ηλικίες πια, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε έφηβους που θα έχουν φτιάξει σε πολύ μικρή ηλικία έναν ανθεκτικό μηχανισμό αντι-δίαιτας, που θα τους κλέβει δεκαετίες ζωής. Θα έχουμε λοιπόν ανθρώπους παχύσαρκους που θα έρχονται από 2 κανάλια α)από τους ενήλικους που στα 40 τους έχουν κάνει τα πάντα και έχουν παρκάρει το βάρος τους β) τους ανήλικους που πολύ νωρίς θα έχουν φτιάξει μηχανισμό αντιδίαιτας, αυτές οι 2 ομάδες θα συναντιούνται και θα αποτελούν τη νέα γενιά παχύσαρκων και τη νέα μορφή παχυσαρκίας στη χώρα μας. Άνθρωποι που θα μπορούν μόνο να πάρουν βάρος. Άνθρωποι άριστα εκπαιδευμένοι στην Αντι-δίαιτα και ελάχιστα εκπαιδευμένοι στην Δίαιτα. Άνθρωποι που θα βλέπουν το χρόνο να κυλάει περιμένοντας πότε θα βγει αυτό το 'μαγικό χάπι' που σε μια μέρα θα τους κάνει τα όνειρα πραγματικότητα. Αν δεν είναι μαγικό, δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!