Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017

'Παχύσαρκος χρόνος'

     Το σημερινό μας άρθρο θα το χαρακτήριζα λίγο τολμηρό μιας και προσπαθεί να ρίξει φως σε θέματα που είναι παντελώς καινούρια και σε χώρους που είναι ανεξερεύνητοι, αλλά με μεγάλη συμμετοχή σε προβλήματα βάρους. Χθες ήταν ημέρα καταπολέμησης Παχυσαρκίας και είναι μια ασθένεια που προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε κάνει πολύ λίγα πράγματα για να την ακούσουμε και να την θεραπεύσουμε. Είναι μια ασθένεια εξαιρετικά επικίνδυνη και οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ότι συνεχώς θα κερδίζει παθογόνο χώρο στις ζωές και των ενήλικων αλλά και των ανήλικων. Στο χορό μπαίνουν τα τελευταία χρόνια και αναπτυσσόμενες χώρες που πριν 15χρόνια δεν είχαν τέτοια προβλήματα. Ο πλανήτης παχαίνει γρήγορα και δεν έχουμε χρόνο οι επαγγελματίες που ασχολούνται με αυτό το πρόβλημα για καθυστερήσεις, μισόλογα και καθυστερήσεις. Ότι πρέπει να γίνει πρέπει να γίνει τώρα, δεν υπάρχει ούτε δέκατο χρόνου για καθυστέρηση, ήδη έχουμε αργήσει πολύ. Η αντιμετώπιση της ασθένειας με εξυπνάδα, διαύγεια, ανοιχτό μυαλό, καινοτομία, υπομονή, επιμέλεια και χωρίς φόβο είναι επιβεβλημένη. Πρέπει να χτίσουμε την επόμενη θεραπεία πατώντας πάνω σε νέα γνώση, με τα μάτια, αυτιά και αντίληψη μας ανοιχτή.  Η 'καρδιά' της Παχυσαρκίας χτυπά και ζωοδοτείται από το δικό μας σώμα, παρασιτεί και μεγαλώνει μέσα μας. Είναι ήδη αργά, έχουν χαθεί δεκαετίες και η ανάγκη να κλωτσήσουμε το κουβά πιο κει είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Οι παραδοσιακές μέθοδοι πρέπει με τη σειρά τους να δώσουν τη θέση τους σε θεραπείες που δεν φοβούνται να δουν τα πράγματα ξεκάθαρα, νέες, έξυπνες και πολύ...πολύ..τολμηρές. Ας πούμε κάτι καινούριο σήμερα που στο μέλλον θα μας απασχολήσει πολύ. Πρέπει να το διαβάσουν όλοι όσοι είναι σε θεραπεία, όσοι θέλουν να μπουν, όσοι έχουν ήδη κάνει και όσοι απλά θέλουν να προσθέσουν μια καινούρια γνώση στο 'θαυμαστό καινούριο κόσμο μας'.
Ταχύτητα δίαιτας
Υπάρχουν πολλά σημεία στη θεραπεία που ο ειδικός αντιμετωπίζει με παραδοσιακό τρόπο και αντιλαμβανόμενος ότι και ο θεραπευόμενος το αντιμετωπίζει έτσι. Τα πράγματα απ' τη στιγμή που ο ειδικός θα δώσει ένα διαιτολόγιο στα χέρια του πρωταγωνιστή, γίνονται πολύ περίπλοκα, πιο περίπλοκα και από το νευρικό σύστημα . Η αφομοίωση ενός διαιτολογίου και η θεραπεία του πρωταγωνιστή ανοίγουν 100δρόμους μπροστά που γίνονται όλο και πιο περίπλοκοι και με συνεχώς περισσότερα εμπόδια. Ο ειδικός πρέπει να είναι εξαιρετικά πολυσχιδείς για να μπορεί να συγκρατεί όλες αυτές τις πληροφορίες που περνάνε έξω απ' το παράθυρο του μετά από κάθε συνεδρία. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετική, σύνθετη και εξαιρετική περίπλοκη περίπτωση.  Είχα εξομολογηθεί σε ένα συνάδελφο κάποτε ένα μυστικό, του είχα πει ότι αν θα έπρεπε να κάνουμε το 100% αυτών που μπορούμε για να καταφέρουμε να θεραπεύσουμε έναν άνθρωπο από την Παχυσαρκία θα έπρεπε να έχουμε 2 πελάτες την εβδομάδα και να είναι ο κάθε ένας απ' αυτούς αντικείμενο διδακτορικής έρευνας και φυσικά να μας αμοίβει με 1000ε / εβδομάδα, πράγμα που φυσικά δεν μπορεί να γίνει. Επιστρέφουμε και πάλι στην ανάλυση μας. Απ' τη στιγμή που θα πάρει 1 διαιτολόγιο ο θεραπευόμενος θα το μεταφράσει με ένα δικό του αυστηρά προσωπικό κώδικα, γιατί θα μπει σε μια διαδικασία να αναλύσει-απαντήσει σε συναισθήματα που προκύπτουν μέσα από την εφαρμογή του διαιτολογίου και κάπου εδώ η επιστήμη ανοίγει σαν βεντάλια. Η μάχη ξεκινάει και η χθεσινή γνώση δεν φτάνει να καλύψει αυτά που σήμερα μαθαίνουμε.
Ο χρόνος συστέλλεται και διαστέλλεται σε μια δίαιτα
Ισχυριζόμαστε ότι ο χρόνος στο μυαλό ενός ανθρώπου σε δίαιτα συστέλλεται και διαστέλλεται σύμφωνα με ένα προσωπικό κωδικό αφομοίωσης, που υπακούει σε αυτά που του ζητάει το πρόγραμμα και στο πως δομείται η προσωπικότητα του. Αυτό κάνει το πρόγραμμα περίπλοκο και με πολλές διακλαδώσεις. Μία μεγάλη διακλάδωση και πολύ σημαντική στη θεραπεία είναι η έννοια χρόνος. Υπάρχουν χρονικά σημεία στη θεραπεία που ο ειδικός χωρίς να το γνωρίζει, προκαλεί μια μεγέθυνση και μια σμίκρυνση του χρόνου θεραπείας, πολλές φορές πολύ και κάποιες φορές λίγο. Αυτό μέσα σε μια δίαιτα συμβαίνει αρκετές φορές και είναι ιδιαίτερο και προς έρευνα σημείο το πόσο και το πότε. Αυτό επηρεάζει την διατροφή με την έννοια ότι όταν ο χρόνος πλαταίνει πάνε να χωρέσουν κακές συμπεριφορές 3 κ 4 ημερών σε 1. Όταν λέμε πλαταίνει εννοούμε ότι μέσα του η αξιολόγηση του πάει στο μέλλον, στο πόσο μέλλον εξαρτάται, γιατί αν πάει στο πολύ μέλλον τότε σχεδόν στο σήμερα δεν έχει καμία σημασία να προσέξει. Αυτό συμβαίνει όταν οι συνεδρίες έχουν μεγάλα κενά και σε περιπτώσεις τέτοιες που μέσα του έχει παραιτηθεί της θεραπείας. Το σύστημα εδώ είναι τόσο περίπλοκο που ψυχολογικά μπορεί απλά να ανακοινώσεις την επόμενη ημερομηνία συνεδρίας και να βρεθείς αντιμέτωπος με τέτοιες συμπεριφορές που λες 'μα πως ξέφυγε τόσο πολύ'.
4 Παραδείγματα
Παράδειγμα: Αύγουστος, ο ειδικός κλείνει το γραφείο του για 3 εβδομάδες, ο θεραπευόμενος θα μείνει χωρίς έλεγχο 3 εβδομάδες, αυτό στο μυαλό του διογκώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, ο χρόνος μέσα σε λίγες ώρες αποκτά τεράστιες διαστάσεις, σαν να λέμε ότι πάνε 120ώρες να χωρέσουν σε 24, πράγμα αδύνατο. Ο χρόνος πλαταίνει με άμεση μεταφορά αυτής της αίσθησης, στις πράξεις του. Όταν πλησιάζει η πρώτη μετα-καλοκαιρινή συνεδρία ο όγκος είναι τόσο μεγάλος, που δεν κλείνει με τίποτα, περνάνε πολλές εβδομάδες για να αρχίσει να κλείσει η ψαλίδα. Θα έχουν μπει αρκετά κιλά μέχρι να επανέρθει σε συνθήκες προσοχής και ίσως δεν επιστρέψει ξανά. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα κενά(Χριστούγεννα, γιορτές, κτλ) Παράδειγμα 2ο : όταν οι συνεδρίες από εβδομαδιαίες γίνονται 14ήμερες, ο χρόνος πάλι μεγαλώνει στο μυαλό του θεραπευόμενου, πλαταίνει και όταν συμβαίνει αυτό οι πράξεις δεν ακολουθούν ρυθμούς ενός κλασικού 24ώρου, αλλά ρυθμούς της πλάτυνσης, του ανοίγματος. Αν κάποιος παρακολουθείται για 8μήνες εβδομαδιαία και μετά οι συνεδρίες αραιώνουν, ο χρόνος πλαταίνει εξαιρετικά πολύ, αλλά όχι αναλογικά, ανεξέλεγκτα. Περνούν πολλές εβδομάδες για να μπει σε ρυθμό 14ήμερου ελέγχου ο πρωταγωνιστής. Παράδειγμα 3ο : οι πρώτες ώρες μετά από τη μέτρηση στη ζυγαριά, αν μπορούσαμε να μετρήσουμε εκεί το  χρόνο θα βρίσκαμε ότι την πρώτη μέρα μετά τη μέτρηση ο χρόνος έχει εξαπλασιαστεί, επταπλασιαστεί και παραπάνω, αυτό έχει αντίκτυπο στο φαγητό. Τρώει περισσότερο ο πρωταγωνιστής, χωρίς να καταλαβαίνει ότι τρώει παραπάνω. Παράδειγμα 4ο: το 2010 παρακολουθούσαμε την Χ. εβδομαδιαία και έχανε περίπου 800γραμμμάρια την εβδομάδα, την παρακολουθούμε και σήμερα 2017 και χάνει πάλι 800γραμμάρια αλλά σε 14ημέρες και προσπαθεί να βρει εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό. Η εξήγηση μας πήρε πολλά χρόνια να την βρούμε αλλά είναι πια εύκολη, στις 14ήμερες συνεδρίες, αν σπάσουμε σε 2 κομμάτια το χρόνο στην 1η και 2η εβδομάδα θα δούμε ότι σε μία ημέρα αθροίζονται παρατυπίες 3 και 4 ημερών με συνέπεια η πρώτη εβδομάδα να είναι 2,5 και ίσως και 3 εβδομάδες που πρέπει μέσα στη δεύτερη εβδομάδα να αποσβεστούν για να υπάρξει μείωση βάρους, πράγμα αδύνατο.
Συμπέρασμα
Ο χρόνος δίαιτας δεν ορίζεται με το παραδοσιακό τρόπο έχεις 7 ημέρες στη διάθεση σου να προσέξεις και ότι γίνει, ούτε υπάρχει διαιτολόγιο το οποίο να παίζει καθοριστικό ρόλο στο πως θα είναι σχεδιασμένο για να βοηθήσει στο αδυνάτισμα. Οι μηχανισμοί που περιγράψαμε είναι αυτοί που αναλαμβάνουν δράση απ' τη στιγμή που οριστούν ημερομηνίες συνεδριών. Οι ημερομηνίες και οι χρόνοι είναι αυτοί που καθορίζουν το αποτέλεσμα. Αρκεί μόνο να πεις στον θεραπευόμενο ότι επόμενη ημερομηνία συνεδρίας είναι π.χ. η 13η Οκτωβρίου για να αρχίσουν οι μηχανισμοί να δουλεύουν. Ο ειδικός χωρίς να το ξέρει μπορεί να λείψει 2 ή 3 εβδομάδες από τη δουλειά του και να έρθει πίσω και να διαπιστώσει σωρευτική εκτροπή από τη θεραπεία μηνών και να απορήσει. Έχει ασυνείδητα ανοίξει μια τρύπα στο χρόνο, έχει προσθέσει μόνο κακές μέρες χωρίς να έχει πειράξει καθόλου το ρολόι. Έτσι παρατηρούνται σε παραδοσιακά 24ωρα να συμβαίνουν επεισόδια που διαφορετικά θα χρειαζόντουσαν εβδομάδες να γίνουν και φυσικά η ζυγαριά να εκρήγνυται. Ο χρόνος σε μια δίαιτα μεταξύ των ημερών που ορίζεται η επόμενη συνεδρία δρα τόσο περίπλοκα που μπροστά μας ανοίγεται ένα τεράστιο νέο κεφάλαιο για την επιστήμη της Διαιτολογίας. Εκεί μέσα κρύβεται η θεραπεία της Παχυσαρκίας και φαίνεται ότι απλά ορίζωντας ο ειδικός ημερομηνίες γίνεται εκκινητής ενός μηχανισμού που αγνοεί την ύπαρξη του. Είμαστε μπροστά σε μεγάλες εξελίξεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!