Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

140κιλά σε 6χρόνια είναι πολλά

   Στο σημερινό μας άρθρο θα περιγράψουμε την πορεία του βάρους ενός ανθρώπου στη ζωή του. Το σενάριο που θα αναλύσουμε είναι φανταστικό, αλλά βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και ο στόχος του να καταδείξει την μεγάλη μάχη που δίνει ένας παχύσαρκος άνθρωπος. Σκοπός της ανάλυσης μας να δούμε πόσος χρόνος χάνεται ανώφελα σε μέτριες θεραπείες και πως τελικά ένας παχύσαρκος άνθρωπος δίνει ένα μεγάλο αγώνα να χάσει βάρος και ενώ νομίζει ότι βρίσκεται στο τέλος ή στη μέση βρίσκεται ξανά και ξανά στην αρχή. Η πορεία των προσπαθειών θυμίζει σισύφεια καταδίκη και θα αρκούσε να μπει λίγος χρόνος ενημέρωσης και χαρτογράφησης της θεραπείας για να μην πάει μια ζωή χαμένη και άπειρος χρόνος σε ανώφελες θεραπείες. Τελικά κάνουμε πάρα πολλά για το λίγο και πολύ λίγα για τα πολλά.
Οι δίαιτες
    Ας πούμε ότι ένας άνθρωπος που ζυγίζει 120κιλά θα κάνει στη ζωή του 3 προσπάθειες που θα κρατήσουν περίπου 2 χρόνια η κάθε μία. Δηλαδή θα αφιερώσει 6 χρόνια άμεσα σε θεραπείες. Το σενάριο μας επίσης λέει ότι την πρώτη φορά θα χάσει 30κιλά, τη δεύτερη 20κιλά και την τρίτη φορά θα χάσει 15κιλά. Το σενάριο μας λέει ότι την πρώτη φορά που θα χάσει 30κιλά, θα πάρει 35κιλά, τη δεύτερη θα χάσει 20κιλά και θα πάρει 23κιλά και την τρίτη θα χάσει 15κιλά και θα πάρει 17κιλά. Άρα θα χάσει στο σύνολο 65κιλά και θα πάρει 75κιλά, σύνολο 140κιλά. Σε όλη του τη ζωή θα χάσει και θα πάρει σύνολο 140κιλά και θα ξοδέψει άμεσα 6χρόνια και έμμεσα χρόνο πολλαπλάσιο των 6ετών. Είναι τρομερά πολύς χρόνος και κόπος που αφιερώνεται σε μια τέτοια προσπάθεια για να βρίσκεται συνέχεια σε μια μόνιμη αρχή και να μην ξεκολλάει από κει.  Είναι αδύνατον να φανταστώ ότι ένας άνθρωπος αφιερώνει ένα τόσο σημαντικό χρόνο απ' τη ζωή του και όχι μόνο δεν έχει καταφέρει τίποτα αλλά βρίσκεται με περισσότερα κιλά απ' ότι ξεκίνησε. Οπότε εδώ κάτι πρέπει να γίνει.
Τα κρίσιμα λάθη
Τα πιο μεγάλα λάθη γίνονται στα εξής σημεία α)δεν γίνεται σωστά ή καθόλου το στάδιο της σταθεροποίησης του μειωμένου βάρους  β)η ενημέρωση στο πως λειτουργεί η ασθένεια και η θεραπεία είναι ανύπαρκτη. Αυτά τα 2 βασικά λάθη οδηγούν στο να πάνε στο κάλαθο των αχρήστων χρόνια ζωής, πολλά λεφτά και πολύς κόπος χωρίς αποτέλεσμα. Λάθος 1ο : οι άνθρωποι επικεντρώνονται στο πως θα χάσουν τα κιλά και αγνοούν το κομμάτι της σταθεροποίησης που απ' τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται ότι είναι σημαντικότερο. Έτσι όταν δομούν τους χρόνους στο μυαλό τους, δεν υπάρχει χώρος να τοποθετήσουν τη σταθεροποίηση, έτσι όταν χάσουν το βάρος απλά σταματούν τη θεραπεία νομίζοντας ότι αυτό ήταν και τέλειωσε. Σε αυτό μεγάλη ευθύνη έχει ο ειδικός. Πολλές φορές όταν φτάνει στο σημείο του τέλους της μείωσης του βάρους, ο θεραπευόμενος νομίζει ότι το υπόλοιπο είναι παιχνιδάκι και είναι στο μυαλό του τόσο υποτιμημένο που σχεδόν το 'καταπίνει' αυτό το στάδιο κάνοντας απλά 2-3 μηνιαίες συνεδρίες. Λάθος 2ο: ο θεραπευόμενος ξεκινάει μια θεραπεία που δεν ξέρει ακριβώς πως είναι, ποια τα στάδια, πως πρέπει να χειριστεί τον εαυτό του μέσα σε αυτή και τι θα χρειαστεί να κάνει σε κάθε στάδιο. Δίνεται μεγάλο βάρος στη μείωση του βάρους και δεν υπάρχει τίποτε άλλο από εκεί και μετά. Είναι σαν να λένε στον άνθρωπο περπάτα με το 1 πόδι, η θεραπεία δεν άλλαξε ποτέ, πάντα έτσι ήταν, εμείς απλά την είδαμε επιφανειακά και επενδύαμε στο να μπορεί να περπατήσει ο πρωταγωνιστής με το 1 πόδι και φυσικά το πληρώνουμε. Έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη κουλτούρα στο πόσο κρατάει μια δίαιτα και σχεδόν όλοι αδιαφορούν για τα επόμενα στάδια και καταλήγεις να είσαι χειρότερα απ' ότι πριν. Σαν να θέλουμε να χτυπάμε το κεφάλι μας στο τοίχο με δύναμη και να μην βάζουμε μυαλό. Σχεδόν το 90% των ανθρώπων που χάνουν βάρος το ξαναπαίρνουν λένε οι έρευνες. Η κουλτούρα του 'φαίνεσθε' κοστίζει ακριβά.
140κιλά σε 6 χρόνια
Η ζωή του μέσου Παχύσαρκου κυλάει κάπως έτσι, με μικρές διαφορές στους αριθμούς ή στον τρόπο. Έτσι απλά χάνουμε πολύτιμο χρόνο πετώντας πάρα πολλά χρόνια στο καλάθι. Θα μπορούσαν αυτά τα χρόνια να γίνουν πολύτιμος χρόνος με 2-3 κινήσεις, οι οποίες έχουν κόστος οικονομικό, αλλά δεν μπορούμε να κρυβόμαστε συνέχεια πίσω απ' αυτό. Πρέπει να υπάρξει ένα προ-στάδιο θεραπείας που θα αφορά την ενημέρωση του πρωταγωνιστή για ότι αφορά ασθένεια-θεραπεία, μπορεί να αποφευχθούν πολλά. Ας πούμε ότι ο θεραπευόμενος έχει κάνει την πρώτη προσπάθεια έχει χάσει 30κιλά και έχει πάρει 35 και έχουν περάσει περίπου 5-7χρόνια από τότε και αν προσθέσουμε και αυτά που αφιέρωσε για τη θεραπεία του 7-9χρόνια. Σκέφτεται να ξεκινήσει και πάλι δίαιτα, αλλά αυτή τη φορά πρέπει να γίνει σωστά. Αν επενδυθεί χρόνος στην ενημέρωση και στην χαρτογράφηση της ασθένειας μπορεί να κερδηθούν περίπου  τα 23κιλά που δεν θα πάρει, τα 27κιλά της τρίτης προσπάθειας που δεν θα χρειαστεί να γίνουν και περίπου 2 χρόνια άμεσης εφαρμογής της θεραπείας και 6-8 χρόνια έμμεσης ανάκτησης ικανού χρόνου για τη νέα θεραπεία. Είναι πολύς χαμένος χρόνος για να σπαταλάτε έτσι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!