Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017

Χάσε 1 κιλό τον αιώνα

  Το σημερινό μας άρθρο θα αναλύσει με λεπτομέρειες συμπεριφορές εντός της θεραπείας που ενώ φαινομενικά φαίνονται μικρές, αυτές τελικά είναι μεγάλες και καθορίζουν καίρια την ομαλή έκβαση της. Υποστηρίζουμε ότι παίζει μεγάλο ρόλο στην θεραπεία να αφιερώνεται χρόνος ικανός να παρέχει τις απαραίτητες εξηγήσεις γιατί η προηγούμενη θεραπεία απέτυχε. Πρέπει να κάνει και η ίδια η θεραπεία την αυτοανάλυση της. Υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία που πρέπει να βγούν στο φως και ο πρωταγωνιστής να μάθει με λεπτομέρειες, γιατί αυτό που λέμε δίαιτα δεν πάει καλά. Το ποσοστό των ανθρώπων που φτάνουν τελικά να χάσουν βάρος είναι τρομερά μικρό. Αυτοί που δεν θα φτάσουν στο τέλος πρέπει να γνωρίζουν το σώμα τους και τον εαυτό τους μέσα από το πρίσμα της θεραπείας. Το παρόν άρθρο θα εστιάσει στις ακυρώσεις, τις αναβολές και την καθυστέρηση στη θεραπεία.
Η θεραπεία δεν μπορεί να αργήσει
   Υπάρχει η λανθασμένη άποψη ότι ένας άνθρωπος που ακολουθεί ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος έχει απεριόριστο χρόνο να τα καταφέρει. Οπότε μπορεί να ξεκινήσει Μάρτιο, να το φτάσει μέχρι Μάιο, να εκκινήσει πάλι Σεπτέμβρη και μετά πάλι Φλεβάρη. Αυτός ο χρόνος και ο τρόπος που έχει οργανώσει το πρόγραμμα ο θεραπευόμενος είναι τέτοιος που είναι σαν να του εγγυάται ο εαυτός του ότι θα μείνει για πάντα χοντρός. Απεριόριστος χρόνος δίαιτας δεν υπάρχει. Όταν ο πρωταγωνιστής μπαίνει σε κλίμα θεραπείας 'κυοφορεί' αισθήματα εντός θεραπείας που μεγαλώνουν μαζί του. Αυτά τα αισθήματα ωριμάζουν μέσα στη θεραπεία, όταν το κουμπί έναρξης πατηθεί, αρχίζουν και τρέχουν. Καμία επόμενη ημέρα δεν είναι σαν την προηγούμενη και θυμίζει λίγο διάδρομο γυμναστικής, αν σταματήσεις έπεσες. Ο θεραπεύομενος όσο και αν θέλει να φανταστεί τον εαυτό του ως αποδέκτη όσο ευκαιριών αιτηθεί από τη θεραπεία, αυτό θα είναι ένα μεγάλο ψέμα. Πρέπει να τρέξει μαζί με τα αισθήματα αυτά,  να τα προλάβει, γιατί αν δεν τρέξει μαζί τους, αυτά θα τον σπρώξουν πολύ γρήγορα εκτός θεραπείας. Μετά τον 2ο μήνα σχεδόν σαν σε ραντεβού, αρχίζουν οι ακυρώσεις, με πλείστες δικαιολογίες, που έχουν ένα κοινό σημείο, την αποτίναξη της πίεσης που ασκεί η ζυγαριά. Στο τέλος ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων (οι μισοί) θα φύγουν από τη θεραπεία και θα ακολουθήσει άλλο ένα μεγάλο κύμα φυγής στους επόμενους μήνες, Αποτέλεσμα το 80% δεν καταφέρνει να λύσει ούτε το 20% του προβλήματος του. Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Παχύσαρκων δεν έχουν φτάσει ούτε στο 30% της λύσης της ασθένειας. Η ίδια πλειοψηφία πιστεύω ότι δεν έχει γνωρίσει ούτε το 10% της ασθένειας απ' την οποία πάσχει. Θα αποτελούσε τρομερά θεραπευτικό μέσο αν ο θεραπευόμενος μάθαινε μόνο από ποια ασθένεια πάσχει, χωρίς να έκανε παράλληλα και θεραπεία αδυνατίσματος, μόνο σεμινάρια πάνω στη μορφή της ασθένειας του.
Ακυρώσεις Συνεδριών
   Έχουμε τονίσει σχεδόν σε κάθε μας άρθρο την σημασία των συνεδριών στο αδυνάτισμα . Θα περάσουν χρόνια και θα λέμε ακόμα 'δεν έχασα αυτή την εβδομάδα να έρθω την επόμενη', σαν τοπίο γκρίζο δεν θα έχουμε καταλάβει πως ο χρόνος περνάει και εμείς απλά περιμένουμε χωρίς αν ξέρουμε τι. Αν δεν θέταμε όρους με διακύβευμα την ίδια τη θεραπεία ο πρωταγωνιστής θα επέλεγε όποτε είχε ενοχές να έρθει σ' αυτή, δηλαδή Γενάρη, Σεπτέμβρη, 3-4 συνεδρίες να εκτονώσουμε λίγο τις ενοχές γιορτών και διακοπών και μετά ξανά πάλι τα ίδια. Κάθε ακύρωση συνεδρίας είναι ένα μεγάλο βήμα πίσω στη θεραπεία. Αναφέραμε πριν ότι με την έναρξη της θεραπείας πολλά αισθήματα που θέλουν να μας βγάλουν απ' τη θεραπεία μόνο μεγαλώνουν, ο χρόνος που εμείς παγώνουμε ακυρώνοντας συνεδρίες αυτά συνεχίζουν και μεγαλώνουν. Αυτό δίνει μια κλωτσιά στη θεραπεία και πάει πίσω, δεν σταματά και εκκινεί από εκεί που βρισκόταν αλλά πολύ πιο πίσω. Η θεραπεία δεν έχει πολλές ευκαιρίες να πετύχει, αν χάσει ένα βασικό timing απλά αναιρεί τον θεραπευτικό της χαρακτήρα. Η δίαιτα μπορεί να χωρέσει εντός της μέχρι και 2 ακυρώσεις συνολικού χρόνου 1μήνα, από εκεί και μετά το τρένο της θεραπείας έχει χαθεί. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι για πολύ μεγάλο ποσοστό η θεραπεία τελειώνει στην πρώτη ακύρωση, αλλά δεν θα ήμασταν ακριβείς σε αυτή μας την τοποθέτηση. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν λαμβάνονται υπόψιν αισθήματα αναστολής της που καλπάζουν εντός της θεραπείας. Αν για παράδειγμα ακυρωθεί ένα ραντεβού στην 6η εβδομάδα τα αισθήματα αυτά θα έχουν μεγαλώσει 4 εβδομάδες περισσότερο από το αίσθημα ΄πρέπει να χάσω κιλά'. Ο ένας είναι στην αρχή και ο άλλος στο τέλος ή διαφορετικά, ο ένας ελπίζει ότι έχει ελπίδες να αδυνατίσει και ο άλλος ετοιμάζει τι θα φάει με τους φίλους του τώρα που τέλειωσε η δίαιτα. Αν ο ειδικός ήθελε να σκοτώσει τη θεραπεία θα μπορούσε να θέσει έναν όρο με την έναρξη της θεραπείας, αν ακυρωθεί ένα ραντεβού, αυτόματα θα ακυρωθεί και το επόμενο, έτσι ο θεραπευόμενος θα έπαιρνε ένα μάθημα τι εστί χαμένος χρόνος στη δίαιτα. Οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές που μια τέτοια κίνηση αυτόματα θα τέλειωνε πρόωρα τη θεραπεία. Αν η θεραπεία χάσει το timing της είναι νεκρή και αυτό μπορεί να συμβεί εύκολα. Την πρώτη φορά θα δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα και την δεύτερη το τελειωτικό. Αυτοί που μας διαβάζουν θα πουν 'μα γιατί κλείνεις τόσο κάθετα το κανάλι της ελπίδας'. Εμείς απλά ερμηνεύουμε ανθρώπινους χρόνους και έχουμε πάρει το μάθημα μας τι εστί Παχυσαρκία. Απεριόριστος χρόνος δεν υπάρχει και αυτοί που κάνουν και ξανακάνουν δίαιτες δεν έχουν πάρει το μάθημα τους και είναι οι πρώτοι πιο επιρρεπείς σε λάθη τέτοια.

Υ.Γ. Παιδιά αν θέλετε να χάσετε κιλά μην ακυρώνετε τις συνεδρίες σας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!