Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017

Θέλω μια δίαιτα με μεγάλο βραδινό

Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού το βράδι. Το φαινόμενο είναι μεγάλο και σε ανθρώπους που πολλά παραπανίσια κιλά είναι ευρέως διαδεδομένο. Είναι άξιο απορίας, ανάλυσης και έρευνας γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί οι άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι με το να μεταφέρουν ποσότητες φαγητού μέσα σε μικρό όγκο χρόνου το βράδι. Από πολλούς ανθρώπους ακούμε να λένε 'δεν με νοιάζει να μην φάω τη μέρα', 'όταν έχω δουλειά δεν θέλω να φάω' και 'τρώω συνήθως απόγευμα προς βράδι  ένα μεγάλο γεύμα και δεν τρώω τίποτε άλλο'. Στη ανάλυση μας παρακάτω θα πούμε την άποψη μας πάνω στη μεταφορά ποσοτήτων στο βραδινό γεύμα και ποια πιστεύουμε εμείς ότι είναι τα αίτια.

Το βάρος της ημέρας  
Οι συμβουλές των ειδικών είναι το μεσημεριανό να είναι το κύριο γεύμα της ημέρας και το βραδινό γεύμα να είναι τα 3/5 ή το 1/2 της ποσότητας του μεσημεριανού. Αυτό όμως σχεδόν ποτέ δεν μεταφράζεται έτσι στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Οι άνθρωποι όταν ξεκινούν ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος στην αρχή λόγω του ενθουσιασμού κάνουν ότι τους λέμε και μετά ξεκινάει η καθημερινότητα και αντεπιτίθεται. Μετά από 6 εβδομάδες θεραπείας το παρελθόν αρχίζει και διεκδικεί περισσότερο κομμάτι της νέας καθημερινότητας. Έτσι αν ο διαιτολόγος είπε να τρώμε προσεγμένο βραδινό και πιο μικρό απ' αυτό που τρώγαμε παλιά, τις πρώτες εβδομάδες το κάνουμε, αλλά πολύ σύντομα το μεγάλο και απρόσεκτο βραδινό επιστρέφει. Είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται από το παρελθόν μας να μολύνει την νέα προσπάθεια για αδυνάτισμα.Κρύβεται όμως κάτι βαθύ από κάτω που πρέπει να δούμε για το βραδινό. Στο βραδινό γεύμα μεταφέρουμε συναισθήματα ευχαρίστησης, τέλους της ημέρας, ξεκούρασης, ηρεμίας και χαλάρωσης. Η κατηγορία των ανθρώπων που αισθάνονται ότι η δουλειά τους ή η καθημερινότητα τους προκαλεί ένα αφόρητο βάρος 'φυτεύουν' μέσα στην ημέρα χρόνο ειχαρίστησης που θα ρουφήξει την αφόρητη καθημερινότητα. Το πρόβλημα τους δεν είναι ότι θέλουν το βράδι να φάνε πολύ, αλλά ότι η ημέρα είναι αφόρητη-πιεστική και περιμένουν πότε θα τελειώσει για να μπορέσουν να επαναφέρουν τον εαυτό τους μέσω 1 καλού γεύματος σε ισορροπία. Η κατηγορία αυτή των ανθρώπων θα βάλει την πρώτη μπουκιά στο στόμα, όταν και η τελευταία 'αχτίδα' της πιεστικής ημέρας φύγει από πάνω τους, μόνο όταν δεν τους 'μολύνει' τη στιγμή ευχαρίστησης τίποτα θα χαλαρώσουν. Έτσι όσο εργάζονται δεν τρώνε τίποτα, αλλά όλη την ημέρα σκέφτονται τι καλό θα φάνε το βράδι. Ζουν απ΄ το πρωί με τη φαντασίωση του βραδινού.
Το βραδινό ως 'αποθήκη' ευχαρίστησης
Το προσεγμένο βραδινό που προτείνει το διαιτολόγιο είναι και το πρώτο που ξεκινά να μολύνεται, γιατί εκεί έχουν επενδυθεί πολλά. Τι θα κάνει την ημέρα πιο ευχάριστη; Τι ευχάριστο θα κλείσει την ημέρα μας για να μπορούμε γι΄ αυτό να ονειρευόμαστε; Τι θα ρουφήξει την αγχωτική ημέρα; Σε ποιο σημείο της ημέρας θα φυτέψουμε στγμές ευχαρίστησης και αντιαγχωτικές; Με ποιο κίνητρο θα ξυπνήσουμε και θα περιμένουμε την ημέρα να τελειώσει; Ένα καλό φαγητό είναι η τέλεια ανταμοιβή. Όσο πιο ανυπόφορη η καθημερινότητα τόσο περισσότερο επένδυση στο βραδινό. Η λύση που σκαρφίζεται ο άνθρωπος πρέπει να είναι λύση που μπορεί καθημερινά να υπάρχει στο πρόγραμμα του και να λειτουργεί όπως προαναφέραμε. Όταν ένα διαιτολόγιο σου ζητά να σχεδιάσεις σωστά το βραδινό σου, δεν διαπραγματεύεσαι απλά τα σουβλάκια σου, αλλά όλη σου την καθημερινότητα. Εκεί πάνω έχεις επενδύσει την απόδραση από την καθημερινότητα σου. Έχεις 'φυτέψει' ευτυχία, ευχαρίστηση και έναν βασικό λόγο να περιμένεις να περάσει η μέρα. Μια τρύπα στο χρόνο που εκεί μέσα είναι το καταφύγιο σου.
Δίαιτα και βραδινό
Άνθρωποι που πλήττονται πρώτοι είναι αυτοί που δουλεύουν πολλές ώρες και αυτοί που δουλεύουν μετά τις 10 το πρωί ως και το βράδι. Αυτοί είναι που όταν παίρνουν ένα διαιτολόγιο στα χέρια τους βλέπουν το παρελθόν να επιστρέφει γρήγορα και να μην μπορούν να χάσουν κιλά. Το πρόβλημα τους είναι βαθιά δομικό και η διαχείριση του δύσκολη. Η Παχυσαρκία έχει βρει ένα καλό λόγο να γεννηθεί και να παραμείνει. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η Παχυσαρκία είναι ασθένεια καθημερινότητας και αυτό είναι ένα άγνωστο πρόσωπο της που ενώ δεν κάνει θόρυβο και δεν φαίνεται πολύ, είναι σαν 'τσιμπούρι' πάνω από τον οργανισμό μας και εμποδίζει την θεραπεία μας. Αυτή είναι η Παχυσαρκία και αν θέλουμε να την θεραπεύσουμε πρέπει να πάμε στο DNA της και να τη μελετήσουμε βαθιά, είναι ραμμένη πάνω στα ρούχο, χαμόγελο, δάκρυ, έρωτα, συζήτηση, ευτυχία, δυστυχία, διακοπές, κινήσεις μας, είναι παντού και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας. Μια λύση που θα μπορούσε να δοθεί είναι να δουλεύουν όλοι μόνο πρωί και 2 να είναι σπίτι τους ή να αγαπήσουν ξανά την καθημερινότητα τους ή να κινείται ο ήλιος αριστερόστροφα ή να αλλάξουμε τα ονόματα της μέρας και της νύχτας ή να κλείνουν όλες οι υπηρεσίες εστίασης στις 15:00 ή να αλλείψουμε τη νύχτα με

κάτι πικρό για να μην τρώγεται σαν αυτό που βάζουν οι άνθρωποι που τρώνε τα νύχια τους. Ποια λύση σας φαίνεται καλύτερη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!