Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

Αυτή η δίαιτα σου ταιριάζει

   
Υπάρχουν 3 τρόποι που μπορείς να κάνεις μια δίαιτα και πίσω τους 3 εαυτοί οι οποίοι κρύβονται πίσω από τους τρόπους αυτούς. Στο σημερινό μας άρθρο θα περιγράψουμε προφίλ συμπεριφορών ανθρώπων που ετοιμάζονται να μπουν στη θεραπεία. Η ανάλυση μας θα βοηθήσει τους αναγνώστες μας να καταλάβουν σε ποιο προφίλ ανήκουν και να κοιτάξουν μέσα από το καθρέφτη τον εαυτό τους. Η σωστή παρατήρηση μπορεί να τους σώσει από άσκοπες προσπάθειες, χρόνο, συναίσθημα, ψεύτικες ελπίδες και υψηλές προσδοκίες. Πριν ξεκινήσουμε μια θεραπεία πρέπει να έχουν καθρεφτιστεί σωστά και να έχουμε πλήρη γνώση του τι μπορούμε να κάνουμε, που μπορούμε να πάμε, ποιες οι ικανότητες μας, ποια τα αδύνατα σημεία μας και ποιες οι πραγματικές προσδοκίες που πρέπει να έχουμε.
α)Ο Διαφορετικός
Ο διαφορετικός είναι αυτός που έχει κάνει αρκετές δίαιτες, όχι αρκετές για να θεωρείται 'καμμένος', αλλά αρκετά φορτωμένος με ελπίδα για να το τολμήσει. Θα κάνει την προσπάθεια για να πείσει τον εαυτό του ότι μπορεί να κάνει τα πάντα επειδή εμφορείται από αισιοδοξία που πηγάζει από άλλους τομείς και άλλα στοιχεία της προσωπικότητας του που του επιτρέπουν να αισθάνεται έτσι. Συνήθως έχει πριν μπει στη θεραπεία ένα δικό του σχέδιο που θα το θέσει σε εφαρμογή 2 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας. Συνήθως λέει 'ότι ξέρω εγώ τι πρέπει να φάω' και φορτίζει το σχέδιο του αυτό με πολλές ελπίδες. Έχει περισσότερη εμπιστοσύνη απ' όσο χρειάζεται στον εαυτό του, δεν θα αφεθεί και δεν θα ακούσει εύκολα τις συμβουλές του ειδικού και στα πρώτα όχι καλά αποτελέσματα που θα δείξει η ζυγαριά θα περιμένει τον ειδικό στη γωνία να του πει 'στα λεγα αυτό δεν ταιριάζει σε μένα'. Τελικά τίποτα από τις συμβουλές του ειδικού δεν ταιριάζει στην ασθένεια του, όχι γιατί οι συμβουλές είναι λάθος, αλλά γιατί οι συμβουλές δεν προέρχονται από το πρόσωπο του. Θέλει να ελέγχει τα πάντα, δεν μπορεί να δεχθεί όταν ζυγίζεται ότι δεν θα χάνει κιλά και το ανταλλάσει αυτό εύκολα με δικαιολογίες που πίσω τους έχουν μία εύθραυστη εικόνα που δεν θέλει ο πρωταγωνιστής να βγει στην επιφάνεια. Δεν αφήνεται στη θεραπεία και ακυρώνει πολλές συνεδρίες για να μην φανεί ότι το σχέδιο του τελικά δεν πάει και τόσο καλά. Η φουσκωμένη του ελπίδα πιθανόν να έρχεται από άλλους τομείς της ζωής του που έχει πετύχει και δεν επιτρέπει στον εαυτό του να υπάρχουν τομείς της προσωπικότητας του που μπορεί να μην τους γνωρίζει ή ελέγχει καλά. Η θεραπεία με το προφίλ αυτής της προσωπικότητας  δεν κρατάει πολύ, είναι σύντομη και δεν έχει καθόλου αποτελέσματα. Συνήθως έρχεται να ξεπεράσει τον εαυτό του, αλλά όταν συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να το κάνει, εφευρίσκει ένα επαρκές σενάριο να φύγει και έχει και ένα δεύτερο σενάριο πως αυτό που έγινε δεν ήταν δική του ευθύνη αλλά του ειδικού και πολύ σύντομα θα αποδείξει τι μπορεί να κάνει. Αποτέλεσμα, Χρόνια Παχυσαρκία, μηδενική ικανότητα παρέμβασης του ειδικού.
Ο Γρήγορος
Ο τύπος του γρήγορου είναι αυτός που δεν μπορεί να ελπιδοφορεί μια θεραπεία που ξέρει από πριν ότι θα αποτύχει. Ο τύπος αυτού του θεραπευόμενου έρχεται καμμένος, γιατί ξέρει ότι πάνω από 6 εβδομάδες δεν μπορεί να αντέξει σε όρια. Θέλει κάτι γρήγορο για να προλάβει, πριν τον προλάβει η βαρεμάρα. Είναι ο τύπος που θα ξεκινήσει εύκολα μια δίαιτα για λόγους η οποίοι δεν έχουν καμία οργάνωση και μπορεί να έχουν φθηνές αφορμές, μαγιό, μια κουβέντα σε ταβέρνα, θέα ενός όμορφου κορμιού, έρωτας, φόρεμα, εκδήλωση, ζήλια, εγωισμός, καθρέφτης κτλ. Έχει κάνει πολλές δίαιτες και κυρίως δίαιτες που υποσχόντουσαν τα πάντα. Όσο πιο μεγάλες υποσχέσεις τόσο περισσότερο γοητευτικές δίαιτες. Ο τύπος αυτός αγαπά στο άκουσμα της λέξης '4 κιλά σε 1 εβδομάδα', να κάνει όνειρα με το νέο του τζιν, το πόσο θα αρέσει και γενικά είναι ονειροπόλος και φτιάχνει εύκολα παραδεισένιους κόσμους για να υπάρχει. Έχει εμφυσήσει τόση ελπίδα στην επόμενη μέρα του, που πραγματικά δεν ξέρει που να την χωρέσει τόση ελπίδα. Παρορμητικός χαρακτήρας, συναίσθημα του 'όλα ή τίποτα', ασταθείς στόχοι, μεταπτώσεις, αποτυχία. Η φαντασιο-κινούμενη δίαιτα όταν τελειώσει αυτό το ονειρικό που έχει στο μυαλό του τελειώνει και η δίαιτα. Μια θεραπεία που πατάει πάνω σε συναισθηματισμό της στιγμής στερούμενο σχεδίου και στόχου. Ο ειδικός λίγα πράγματα μπορεί να κάνει γιατί είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει έρθει αυτός ο άνθρωπος για να χάσει κιλά, έχει έρθει να αυτο-φαντασιωθεί. Έχει πολλά κιλά, είναι μια εύθραυστη προσωπικότητα, ο μεταβολισμός του είναι ακούνητος και δεν έχει αφιερώσει πάνω από 2 μήνες σε θεραπεία. Ακόμη και η ελπίδα που πάει να γεννηθεί, την έχει προλάβει η βαρεμάρα και την έχει σκοτώσει. Αν σας ρωτήσω τις βάρος θα έχει σε 20χρόνια, μάλλον ξέρετε, είναι αυτό που διαβάζετε στις στατιστικές Παχυσαρκίας.
Ο αναποφάσιστος
Η μεγαλύτερη κατηγορία που μπορεί να σπάσει και σε μικρότερες είναι η κατηγορία του αναποφάσιστου. Είναι ο άνθρωπος που δίνει προσοχή στις κινήσεις του, μελετάει τον εαυτό του, δεν κάνει εύκολα πράγματα που δεν έχει σκεφτεί και λαμβάνει τόσο όσο πρέπει, αλλά και όσο δεν πρέπει, την κοινωνία και τις προϋποθέσεις που αυτή θέτει. Πηδάει μεταξύ life style και σοβαρότητας ή μεταξύ ρεαλισμού και φαντασίας, διαβάζει περιοδικά, φαντασιώνεται κορμάρες, αλλά επιστρέφει γρήγορα στο ρεαλισμό. Φλερτάρει με δίαιτες που υπόσχονται πολλά, αλλά τελικά παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Ξεκινάει δίαιτα και ψάχνει στην πορεία της να βρει αν τελικά το έχει ή όχι. Αφήνεται σε αυτή και ακούει τις συμβουλές του ειδικού, το παλεύει και αποβάλλει τμήματα της προσωπικότητας του στη πορεία που είναι βαρίδια. Μεγάλο μέρος αυτής της κατηγορίας φτάνει ως τη μέση της θεραπείας και ένα μικρό της κομμάτι ως το τέλος. Είναι σχετικά σταθερός συναισθηματικά, αλλά επηρεάζεται και εύκολα από κοινωνικές νόρμες που λένε 'σε 6μήνες πρέπει να έχεις χάσει 20κιλά, τα 10 είναι λίγα'. Δεν έχει κάνει πολλές δίαιτες και ανήκει στην κατηγορία θεραπευομένων που η θεραπεία τους αλλάζει, κάποιες φορές τους αλλάζει ως και το επίπεδο του να έχουν πετύχει να φτάσουν ως το τέλος. Η προσωπικότητα αυτή ακούει περισσότερο απ' όσο χρειάζεται τον κακό του εαυτό που του θέτει ερωτήματα που έχει απαντήσει. Η συνεργασία με τον ειδικό δίνει την εντύπωση ότι πατάει σε 2 βάρκες αλλά τελικά κάνει αυτό που πρέπει. Ο ρεαλισμός επικρατεί της συναισθηματικοποίησης και τα τυχόν στραβοπατήματα γρήγορα επιστρέφουν σε υγιή βηματισμό. Οι θεραπείες που έχει κάνει δεν είναι πολλές και έχουν διάρκεια. Γίνεται πραγματική προσπάθεια και μέχρι ενός σημείου η θεραπεία δεν μοιάζει ότι μπορεί να αποτύχει. Φτάνουν πολύ κοντά ως το τέλος, αλλά σε υψηλό ποσοστό όχι ως το τέλος, είναι πολύ κοντά αλλά σαν προγραμματισμένοι λίγο πριν την αλλαγή σελίδας σταματούν την θεραπεία. Μέσα μας ως ειδικοί θέλουμε να σκεφτόμαστε ότι 10 και 20χρόνια μετά θα έχουν αλλάξει βάρος, αλλά μάλλον οι δεύτερες σκέψεις μέσα μας λένε 'μπορούν να λάβουν μέχρι το 80% της θεραπείας'. Το 10% αυτής της κατηγορίας θα φτάσει ως το τέλος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!