Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω;

   Πολύ συζήτηση γίνεται και πέφτουν πολλές επιλογές πάνω στο τραπέζι της όρεξης, πείνας, βουλιμίας και όπως θέλει το ονομάζει ο καθένας, τη δύναμη εκείνη που δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε για να μπορούν να έχουν το κορμί που θέλουν. Τι είναι τελικά αυτή η δύναμη, απο που προέρχεται; Γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε, ενώ θέλουμε; Υπάρχουν τροφές που κόβουν την όρεξη; Πως μπορούμε να ρυθμίσουμε την όρεξη μας και να μην κάνουμε βουλιμικά επεισόδια; Ποιες είναι οι κύριες αιτίες που οδηγούν έναν άνθρωπο να είναι Παχύσαρκος ενώ θέλει πολύ να έχει φυσιολογικό βάρος;
Ανορεξιογόνες τροφές και ανορεξιογόνες συνειδήσεις 
   Υπάρχουν τροφές που κόβουν την όρεξη; Θα μπορούσαμε σε πρώτο χρόνο να πούμε 'ναι υπάρχουν', αλλά θα διαπράτταμαι ένα μεγάλο λάθος, ξεχνώντας ότι η όρεξη δεν είναι ένα αίσθημα δευτερολέπτου. Η όρεξη-βουλιμία-πείνα (όπως θέλετε πείτε τη) διαμορφώνεται στην πορεία των ετών, αλλά εμείς συνηθίζουμε να βλέπουμε και να χαρακτηρίζουμε το τέλος του. Έτσι πάμε να δώσουμε απαντήσεις δευτερολέπτου σε προβλήματα που έχουν βαθιές ρίζες μέσα μας. Κάπου εκεί - και ενώ νομίζουμε ότι θα πιούμε ή θα φάμε κάτι που θα μας κόψει την όρεξη - θα προσφύγουμε σε λύσεις που κόβουν την όρεξη για 2-3 μέρες. Οι λύσεις τρώω κάτι ή πίνω κάτι που θα μου κόψει την όρεξη, είναι οι πλέον αποτυχημένες μιας και επιτίθενται κατευθείαν σε αυτό που πρέπει ο άνθρωπος να δουλέψει και να συνυπάρξει μαζί του ειρηνικά, το αίσθημα της πείνας, του χορτασμού κτλ. Η χρήση τους έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον άνθρωπο γιατί είναι λύσεις αλεξιπτωτικού τύπου. Μπαίνουν κάποια στιγμή στη ζωή μας, μας τα κόβουν όλα, μας αλλάζουν το ρυθμό της ζωής μας, μπερδεύουν τα συναισθήματα μας σαν να αγνοούν από που ερχόμαστε και που πηγαίνουμε και μας βάζουν να πιστέψουμε ότι μπρος στο βωμό 4 και 5 κιλών λιγότερα, η Φύση θα στρίψει το τιμόνι. Δεν θα στρίψει το τιμόνι θα μας εκδικηθεί με σκληρό τρόπο. Μετά από 1 διάστημα που θα βγάλουμε την τροφή από τη ζωή μας και θα βάλουμε 'ειδικές τροφές ή ειδικά ροφήματα', το βάρος θα ξαναεπιστρέψει εκδικητικά για να μας πει 'η τροφή είναι ο τρόπος να ζεις, μάθε να τον σέβεσαι'. Μετά από μια περίοδο με ροφήματα και ανορεξιογόνες δίαιτες το βάρος επιστρέφει δριμύτερο. Μπορεί από εκείνη την περίοδο να μην θυμόμαστε το βάρος που δεν χάσαμε, αλλά θα θυμόμαστε σίγουρα το βάρος που πήραμε μετά τη λήξη της ανορεξιογόνου θεραπείας.
Γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε;
   Τι κυριαρχεί στο μυαλό μας όταν απλώνουμε το χέρι να φάμε κάτι, που κατα βάθος δεν θέλουμε ή δεν συνάδει με το βάρος που θέλουμε να έχουμε;  Η κίνηση αυτή είναι μια κίνηση που έχει πίσω της πολλά άλλα πράγματα. Είναι ο τρόπος που μεγαλώσαμε, οι προσδοκίες μας, η αυτοθεώρηση μας, η σεξουαλικότητα μας, η δουλειά μας, τα όνειρα μας, το Εγώ μας, η κοινωνικότητα μας, το μέλλον μας, οι στόχοι και πολλά άλλα. Όσο περισσότερα πράγματα προσδοκούμε από τον εαυτό μας και όσο περισσότερα όνειρα έχουμε για μας τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε αυτή η τροφή που είναι μπροστά μας, να μπορέσουμε να της αντισταθούμε. Αν είμαστε κουρασμένοι, δεν μας αρέσει η δουλειά μας, με το Εγώ μας δεν τα πάμε καλά, βλέπουμε το αύριο μας ζοφερό και οι στόχοι μας 'παρκαρισμένοι' για μια άλλη ζωή, οι πιθανότητες να ενδώσουμε σε αυτό που είναι μπροστά μας ανεβαίνουν επικίνδυνα. Η πράξη του 'τρώω χωρίς αύριο' ενέχει μέσα της πολλά πράγματα, δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζουμε. Είναι μια συνολική προέκταση της προσωπικότητας μας που κρίνεται στιγμιαία να αποφασίσει αν θα φάει μέσα όμως από 1 φίλτρο που έχει προ καιρού σχηματιστεί. Το ερώτημα είναι, ωραία έφαγες 3 κουτ.γλ. σοκολατόπιτα ή γαλακτομπούρεκο, γιατί δεν θα σταματήσεις σε αυτά και θα συνεχίσεις; Τι σε κάνει να τρως μεγάλες ποσότητες και να τζογάρεις το μέλλον σου; Γιατί δεν σταματάς σε αυτό που πρέπει, γιατί δεν σταματάς σε αυτό που δεν σε βάζει σε κινδύνους και γιατί αυτή η πράξη επαναλαμβάνεται; Πρέπει να υπάρχει κάτι βαθύτερο που πρέπει να σε σταματήσει και δεν υπάρχει, έχει αφαιρεθεί ή δεν λειτουργεί.
Η δίαιτα και η θεραπεία χτίζεται
   Η δίαιτα μέσα μας χτίζεται σιγά σιγά και μεθοδικά. Όταν βελτιώνεις το σώμα σου αυτό σε παίρνει μαζί του μέρα με τη μέρα. Ο καινούριος εαυτός σου αρέσει και συνεχίζεις. Βάζεις νέα πράγματα στη ζωή σου που σε σηκώνουν από το 'άλλο' παρελθόν. Ο καλλωπισμός της δίαιτας θα σου ζητήσει και 'άλλους' καλλωπισμούς. Ψάχνεις στα βιβλιοπωλεία, κοιτάς γυμναστήρια, αγοράζεις ρούχα, φλερτάρεις, βελτιώνεις το Εγώ σου, αναθεωρείς τους ανθρώπους γύρω σου, βγαίνεις περισσότερο, δεν ντρέπεσαι για το βάρος σου και κάθε μέρα λίγο περισσότερο κατακτάς λίγο από σένα. Όλα αυτά βρίσκονται και διηθούνται μέσα από πράξεις μέσα στην καθημερινότητα μας. Αυτό που περιγράψαμε αποτελεί το μέλλον μιας θεραπείας, μέλλον που θα συγκρουστεί με το παρελθόν και θα αποτελέσουν το 'ναι' και το 'όχι' σε κάθε επόμενη πρόκληση και το αποτέλεσμα δεν θα είναι εύκολο. Θα είναι δύσκολο και  κάθε φορά που το χέρι θα απλώνεται μπροστά σε κάθε πρόκληση ο εγκέφαλος μας θα ζυγίζει με τρομερή ταχύτητα αλλά δίκαια, όλα τα παραπάνω. Παρελθόν και μέλλον θα ζυγίζονται και κάθε επόμενη πράξη και ενέργεια μας θα ζητάει από τη δίαιτα ελπίδα και από το μέλλον στόχους. Ο άνθρωπος δεν είναι ένας οργανισμός 'πεταμένος' μέσα σε τροφές χωρίς αντιστάσεις και φίλτρα το αντίθετο. Είναι θωρακισμένος με τέτοιους μηχανισμούς που είναι πανίσχυροι και παντοδύναμοι, τα ερωτήματα που πρέπει να θέσει η εποχή μας είναι γιατί δεν δουλεύουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!