Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

Ο διαιτολόγος μου 'κοψε το φαί

   Ακούω πολλές φορές την έκφραση 'ο διαιτολόγος μου έκοψε το φαί' και πραγματικά απορώ αν τελικά είναι μια αποτελεσματική τεχνική ή είναι κάτι που στην πορεία καταρρέει. Πως θέλουμε να είναι ο ειδικός μας και ποια συμπεριφορά-τεχνική, είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει ο ειδικός να είναι αυστηρός, πρέπει να είναι μειλίχιος, πρέπει να είναι ανεκτικός, πρέπει να είναι υπομονετικός, αυστηρός, πως πρέπει να είναι; Η συμπεριφορά του μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα; Μπορεί η αυστηρότητα να αποτελέσει μπούσουλα για ένα καλό αποτέλεσμα; Ποια η φύση της ασθένειας του και πως μπορεί ο ειδικός να χειριστεί τα χαρακτηριστικά της για να καθοριστούν τα θεραπευτικά βήματα.
Ποσότητα φαγητού
   Το διαιτολόγιο δίνεται και ο θεραπευόμενος το παίρνει στα χέρια του και πάει να φορέσει αυτό το 'κουστούμι' στην καθημερινότητα του. Ένα διαιτολόγιο για να μπορέσει να εφαρμοστεί πρέπει να είναι ανεκτό στην καθημερινότητα του πρωταγωνιστή. Εδώ λοιπόν παρατηρείται το εξής φαινόμενο που πρέπει να κατανοήσουμε για να μπορέσουμε να δράσουμε ανάλογα. Η διαφορά που θα έχει το προτεινόμενο διαιτολόγιο από την καθημερινότητα του πρωταγωνιστή δεν φεύγει, δεν εξαφανίζεται, είναι εδώ και θέλει σεβασμό και σωστούς χειρισμούς. Αν αυτό που τρώγαμε πριν το διαιτολόγιο, έχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με αυτό που το διαιτολόγιο θέλει, τότε στήνεται και δομείται μια μεγάλη δυναμική που σπρώχνει τον πρωταγωνιστή να φάει. Ας πούμε ότι το διαιτολόγιο σου ζητάει να ρίξεις τις ποσότητες, σε σχέση με πριν το διαιτολόγιο 20%, 40% και 60%. Εσείς νομίζετε ότι αυτή τη διαφορά ο οργανισμός της καταπίνει και την δέχεται αδιαμαρτύρητα και απλά τρώει λιγότερο και τελειώνει η ιστορία; Λάθος, ο 'πόλεμος' τώρα ξεκινάει. Όταν θα πεις ότι 'ο διαιτολόγος μου έκοψε το φαί' και θα αισθάνεσαι μεγάλη περηφάνια που ο διαιτολόγος σου είναι τόσο αυστηρός πρέπει να ξέρεις τι θα γίνει από εκεί και μετά.
Τίποτα δεν διαγράφεται
Ας πούμε ότι διαιτολόγιο και διατροφή πριν το διαιτολόγιο έχουν μια διαφορά της τάξης του 60%. Πως αντιδρά ο οργανισμός; Τι την κάνει αυτή τη διαφορά; Την χωνεύει και τέλος; Την καταπίνει; Πως πρέπει ο ειδικός να διαμορφώσει την θεραπεία; Καταρχήν να εξηγήσουμε ότι ο άνθρωπος κινείται πάνω σε ένα ωφελιμιστικό-ηδονιστικό πεδίο, ανεβάζει αλλά δύσκολα κατεβάζει ποσότητες. Άρα αν απ' την αρχή διαγράφεται μια τέτοια τεράστια ποσότητα τροφής μονοκονδυλιά πρέπει να έχει ένα σχέδιο Β' ο θεραπευόμενος για να κατευθύνει αυτή την μεγάλη ποσότητα ενέργειας κάπου αλλού. Αυτή η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι αδύνατον να μπορέσει να αντέξει στο χρόνο και να την απορροφήσει ο πρωταγωνιστής. Πολλοί νομίζουν ότι μπορούν να την κάνουν γυμναστική και αθλητισμό, κάποιοι άλλοι το κάνουν υπερεργασία, κάποιοι άλλοι αναπτύσσουν δραστηριότητες νέες. Το σίγουρο είναι ότι ασυνείδητα κάνουμε πολλά πράγματα που δεν είναι κάτι άλλο, από αυτή την διαφορά που πάμε κάπου να την βολέψουμε. Αλλά βολεύεται αυτή η διαφορά; Μπορεί ο άνθρωπος να καταπιεί και να χωνέψει τέτοιες διαφορές; Δεν μπορεί να χωνέψει τέτοιες μεγάλες διαφορές και είναι κάτι που πρέπει να το πάρει χαμπάρι. Η θεραπεία πρέπει να χαραχθεί πάνω στο πόση διαφορά με τα παλιά είναι ανεκτή; Πόση δίαιτα μπορεί να χωνέψει ο θεραπευόμενος; Όσο πιο μεγάλες διαφορές υπάρχουν σε σχέση με το παρελθόν τόσο μεγαλύτερη δυναμική για επιστροφή στο παρελθόν αναπτύσσεται. Είναι η λεγόμενη 'επιστροφή του ελατηρίου'.
Ο αυστηρός ειδικός
Εδώ πρέπει να εξετάσουμε την πίεση που ασκεί ο ειδικός και πως αυτή διοχετεύεται μέσα στην θεραπεία. Ο θεραπευόμενος θα ξεκινήσει με πολύ μεγάλη φόρα να αδυνατίσει, έτσι αν το διαιτολόγιο του προτείνει μείωση της τάξης του 30%, ο θεραπευόμενος στην αρχή θα το κάνει 60 και 70% για να χάσει πιο γρήγορα. Στην πορεία όμως διαμορφώνονται ασφυχτικές συνθήκες δίαιτας γιατί απ' τη μία υπάρχει ο αυστηρός ειδικός που πατάει με δύναμη το ελατήριο κάτω και απ' την άλλη η δίαιτα που πιέζει να ανακτήσει αυτό το 30-40% που έχει μειωθεί. Εκεί μέσα διαμορφώνονται συνθήκες αφόρητης πίεσης που οδηγούν σε μια τραυματική έξοδο από τη θεραπεία. Η δε αναζήτηση μελλοντικής θεραπείας θα αργήσει δραματικά πολύ, λόγω της πίεσης που έχει υποστεί ο πρωταγωνιστής. Η αυστηρότητα και η πίεση από πλευράς ειδικού πρέπει να είναι μηδενική. Αν δεν είναι παρών ο πρωταγωνιστής στη θεραπεία του καμία τεχνητή συνθήκη δεν μπορεί να τον βοηθήσει να πετύχει αποτέλεσμα.
Πόση δίαιτα πρέπει να χορηγηθεί;
Εδώ είναι το πιο κρίσιμο σημείο, δηλαδή πόσο θεραπεία θα χορηγήσουμε στον πρωταγωνιστή. Πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να κουβεντιάσουμε μαζί του και να του εξηγήσουμε ότι 'το δραστικό' που ζητάει είναι ένα μαχαίρι που θα στραφεί μετά προς εμάς, άρα πρέπει να σεβαστούμε τον οργανισμό του. Αλλαγές πάνω από 10-15% στο πρόγραμμα του για τους επόμενους μήνες δεν μπορεί να χωνέψει, ότι και αν υπόσχεται στον εαυτό του ότι μπορεί να κάνει. Αλλά αν και οι αλλαγές είναι σχεδόν μηδενικές, θα εγκλωβιστεί στο συναίσθημα ότι δεν κάνει τίποτα για τον εαυτό του. Δηλαδή στο ξεκίνημα πρέπει να πιστέψει ότι κάνει κάτι μεγάλο και ογκώδες, για να τον κρατήσει αυτό στη θεραπεία. Το αίνιγμα για τον ειδικό μεγάλο, πως θα τα 'παντρέψουμε' αυτά τα δύο; Ξέρουμε πως θα είναι το τέλος αν χορηγήσουμε κάτι μεγάλο και ογκώδες, ξέρουμε πως θα είναι η αρχή αν δεν δώσουμε κάτι μεγάλο και ογκώδες...Πλάκα έχει. Ο ειδικός πρέπει να προσπαθήσει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του θεραπευόμενου και αυτό είναι πολύ βασικό, όλη η θεραπεία πρέπει να πατήσει σε αυτό. Το μαγικό σημείο είναι να πετύχει ο ειδικός αλλαγές τέτοιες που να συντονιστούν με τις ανεκτές αλλαγές που μπορεί να χωνέψει κάποιος στη καθημερινότητα του, αυτό είναι η σωστότερη δίαιτα. Όλοι ψάχνουν να βρουν τέλειες δίαιτες με αντοξειδωτικά, χαμηλές χοληστερίνες και διάφορα τέτοια, αλλά κουμάντο δεν κάνει ο ειδικός που δίνει τέλειες συμβουλές, αλλά η φόρα από το παρελθόν που προσκρούει κάποιος πάνω στο διαιτολόγιο που κάποιος του είπε ότι αδυνατίζει. Μια μικρή αλλαγή στο διατροφικό πρόγραμμα του πρωταγωνιστή, θα απορροφηθεί ανεκτά μέσα στο χρόνο με μικρές παρενέργειες, οι μεγάλες αλλαγές είναι προς ικανοποίησιν του θυμικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!