Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017

Αδυνάτισμα χωρίς διαιτολόγο

    Σε συνέχεια του άρθρου μας 'οι 3 διαστάσεις της δίαιτας', θέλουμε να προχωρήσουμε σε μερικές διαπιστώσεις και μερικές διευκρινήσεις που είναι πολύ χρήσιμες για τους ανθρώπους που κάθονται σπίτι τους και σκέφτονται τρόπους πως να χάσουν κιλά μόνοι τους χωρίς διαιτολόγο. Είναι μια λιγότερο κοστοβόρα μέθοδος αλλά έχει αποτελέσματα; Σήμερα θα αναλύσουμε ένα βασικό της μειονέκτημα που καθιστά το αδυνάτισμα χωρίς διαιτολόγο, κατά την άποψη μας, αδύνατο.
Οι 3 διαστάσεις της δίαιτας
Πως λειτουργεί η θεραπεία μείωσης βάρους; Ας πούμε ότι ορίζουμε εβδομαδιαίες συνεδρίες και αφού κάναμε την πρώτη μας συνεδρία π.χ. την 1η Σεπτέμβρη ορίζουμε την επόμενη συνεδρία 8 Σεπτέμβρη. Με το που οριστεί η ημερομηνία συνεδρίας ασυνείδητα ο θερεπευόμενος ορίζει 3 περιόδους στο μυαλό του. α)Την απρόσεκτη περίοδο που είναι αμέσως μετά τη μέτρηση β)την ενδιάμεση περίοδο που είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ της απρόσεκτης περιόδου και της προσεκτικής και γ)την προσεκτική περίοδο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μετά την μέτρηση ο θεραπευόμενος λέει 'αργεί το επόμενο ζύγισμα ας ξεφύγω λίγο', είναι η απρόσεκτη περίοδος, η ενδιάμεση περίοδος συνδέει τις άλλες δύο και η προσεκτική που σκέφτεται ως εξής 'πλησιάζει η μέτρηση πρέπει να προσέξω'.
Η δίαιτα ξεκινάει
Όταν επιλέγουμε να πάμε σε διαιτολόγο, απ' την πρώτη μέρα δίαιτας διαμορφώνονται αυτές οι διαστάσεις. Είναι ένας αυτόματος μηχανισμός που διεγείρεται με το που μάθουμε ποια είναι τα χρονικά όρια μέσα στα οποία πρέπει ο θεραπευόμενος να κινηθεί. Αυτός ο χώρος αν δεν ορισθούν ημερομηνίες και αριθμός συνεδριών δεν οριοθετείται έτσι, για την ακρίβεια δεν οριοθετείται. Έτσι επιλογές όπως 'κατέβασα μια δίαιτα απ' το διαδίκτυο', 'πάω γυμναστήριο να χάσω κιλά', 'ξερω μια καλή δίαιτα' κτλ είναι επιλογές που δεν θα προσφέρουν αδυνάτισμα. Ούτε το διαιτολόγιο είναι αυτό που προσφέρει μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεραπεία, αλλά ο αυτόματος μηχανισμός που αναφέραμε. Διαιτολόγια υπάρχουν εκατομμύρια που μπορεί να βρει κάποιος, αλλά αν ήταν τόσο απλό όλοι θα είχαν φυσιολογικό βάρος. Η προσέγγιση αυτή είναι απλοική, αρχάρια, στερείται εξειδίκευσης και τριβής με το αντικείμενο. Για να μπορέσει να ξεκινήσει μια θεραπεία πρέπει ο ημερολογιακός χώρος μπροστά μας να πάρει σάρκα και οστά, πράγμα που αν αόριστα πούμε μόνοι μας 'ξεκινάω δίαιτα' απλά δεν ορίζετε τίποτα και επειδή ο άνθρωπος έχει την τάση να μην συμπαθεί τις δομές, για δύο μέρες θα τρώει το βράδι γιαούρτι, το μεσημέρι σαλάτα και θα πάει 2εβδομάδες γυμναστήριο.
Χωρίς διαιτολόγο δεν υπάρχει θεραπεία
Όλο το αδυνάτισμα πατάει πάνω στο πόσος προσεκτικός χώρος υπάρχει μέσα στις εβδομαδιαίες συνεδρίες του θεραπευόμενου. Η τάση είναι, αυτός ο χώρος στην πορεία μιας θεραπείας να συρρικνώνεται και να μεγαλώνει ο απρόσεκτος χώρος. Οι απρόσεκτες μέρες μετά από πολλές εβδομάδες δίαιτας είναι τελικά περισσότερες απ' τις προσεκτικές. Αν όμως μεγαλώσει ο απρόσεκτος χώρος θα μεγαλώσει και ο ενδιάμεσος χώρος, άρα πιο πολλές μέρες που η ζυγαριά δεν κατεβαίνει. Στην αρχή από τις 7 ημέρες που έχουμε να αδυνατίσουμε, οι 6 μέρες είναι προσεκτικές, αυτές οι 6 ημέρες είναι που προσφέρουν το αδυνάτισμα. Αν δεν ορισθεί ημερομηνία συνεδρίας αυτές οι 6 ημέρες θα είναι μία και μετά καμία, γιατί απλά δεν θα διαμορφωθεί αυτός ο χώρος μπροστά από μια δίαιτα. Έτσι όταν λέμε 'θα κάνω μόνος μου δίαιτα', απλά ο οργανισμός μας, δεν θα ορίσει ποτέ το χώρο μέσα στον οποίο θα κάνει θεραπεία. Ένας λόγος που ακυρώνονται πολλές συνεδρίες των διαιτολόγων είναι και αυτός, προσπαθεί ο θεραπευόμενος να μεγαλώσει τον προσεκτικό χώρο σε μια θεραπεία, επειδή μάλλον δεν πρόσεξε και σου λέει 'ας μου δώσω μια δεύτερη ευκαιρία, έλα να τα πούμε την επόμενη εβδομάδα', πράγμα που στο τέλος γίνεται ο κανόνας. Η τάση του πρωταγωνιστή είναι να πετάξει από πάνω του αυτό που τον θεραπεύει (τις συνεδρίες) και ο ειδικός να τον φέρνει μέσα σε αυτό το πλαίσιο, γιατί αυτό τον θεραπεύει. Στο τέλος θα κερδίσει η τάση του πρωταγωνιστή να μην υπάρχουν πλαίσια, αλλά αυτό δεν το ξέρουμε εξ αρχής.
Προσοχή - Μέση - Μη Προσοχή
 Αυτός ο ενστικτωδικός ανθρώπινος μηχανισμός προσαρμογής που έχει τις ρίζες του στην ομοιόσταση μας βοηθάει να προσαρμοστούμε μεταξύ επερχόμενων αλλαγών και στις δίαιτες είναι μια βασική γνώση. Αν δεν ξέρεις πως λειτουργεί αυτό το τριαδιάστατο τοπίο μέσα σε μια δίαιτα δεν μπορείς να σχεδιάσεις τη θεραπεία. Η θεραπεία μείωσης βάρους δεν έχει 3 διαστάσεις όταν ξεκινάει αλλά και πριν, δηλαδή όταν έρχονται από διακοπές Αυγούστου οι άνθρωποι θέλουν να δώσουν λίγο προσαρμογή στον εαυτό τους για να ξεκινήσουν θεραπεία από Οκτώβρη, μόνο που ο Σεπτέμβρης μπορεί να εξελιχθεί σε μήνα που μπορεί να πάρεις όσο βάρος δεν πήρες στις διακοπές, μόνο και μόνο επειδή θα ξεκινήσεις δίαιτα Οκτώβρη. Το ίδιο συμβαίνει και το Φλεβάρη, απρόσεκτος χώρος οι γιορτές Χριστουγέννων, ο ενδιάμεσος χώρος ο Γενάρης και μετά δίαιτα. Μόνο που και εδώ ο Γενάρης μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός. Ο ειδικός που θα σχεδιάσει μια θεραπεία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του όχι τόσο το ζύγισμα που θα υπάρξει στην έναρξη της δίαιτας, αλλά πόσο ζύγιζε ο θεραπευόμενος αμέσως μετά τις διακοπές ή τις γιορτές πριν μπει στον ενδιάμεσο χώρο. Θα διαπιστώσει ότι η αναμονή για να ξεκινήσει δίαιτα μπορεί να κοστίσει σε κιλά περισσότερο απ' ότι οι διακοπές ή οι γιορτές.  Μπορεί δηλαδή στις διακοπές να πήρε 2 κιλά και να πήρε μετά άλλα 3κιλά. Ο αριθμός 3 θα αποδειχθεί μαγικός για τον σχεδιασμό της θεραπείας της Παχυσαρκίας του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!