Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

Ποια γυναίκα θέλουμε;

Στην πρώτη συνεδρία μας με έναν καινούριο άνθρωπο που θέλει να χάσει κιλά προσπαθούμε να ανακαλύψουμε το 'τέρας'. Ένα μικρό δημιούργημα που φέρνουν μέσα στο χρόνο τα πολλά παραπανίσια κιλά. Το πόσα κιλά έχεις παίζει ρόλο στο τι 'εαυτός' θα είναι αυτός και ποιο θα είναι το κράμα της ιδιοσυγκρασίας του. Κάθε κιλό που μπαίνει σε ωθεί σε νέες συμπεριφορές, πρόσωπα και δρόμους σιγά σιγά με αργά βήματα. Νοθεύει την προσωπικότητα σου και εισάγει νέους τρόπους διαμόρφωσης της καθημερινότητας. Η καθημερινότητα αρχίζει και αλλάζει, αλλά με τόσο αργό τρόπο που δεν το καταλαβαίνεις, τελικά σε σχέση με τότε είσαι κάπως διαφορετικός και αρκετά αλλαγμένος. Πόση διαφορά έχεις με το τότε; Εξαρτάται απ' το πόσα κιλά έχεις.
Εσύ δηλαδή εγώ - Γυναίκα
Πήρες τα πρώτα 3 κιλά και λες 'τι με νοιάζει θα τα χάσω', παίρνεις άλλα 3 και λες πάλι θα τα χάσω και τελικά δεν τα χάνεις. Τα πρώτα 10κιλά είναι γεγονός αλλά ακόμη διατηρείς μια ψεύτικη ελπίδα ότι όποτε θες τα χάνεις. Είσαι κοντά  με τον όμορφο εαυτό σου και έτσι δεν χρειάζεται να αλλάξεις πολλά απ' την καθημερινότητα σου. Το μυστικό είναι στον αριθμό '10' που σου επιτρέπει να μην αλλάξεις τίποτα και να μπορείς να κοιτάς την ομορφιά, το σεξ και την θηλυκότητα σου από μικρή απόσταση. Από εδώ και πάνω τα πράγματα αλλάζουν και οι βάσεις για έναν άλλο εαυτό ξεκινάνε να μπαίνουν. Κάθε κιλό που θα αυξηθεί το βάρος ποσοστιαία απομακρύνεσαι από την ομορφιά, τη σεξουαλικότητα και τη θηλυκότητα. Δεν το καταλαβαίνεις όμως ολισθαίνεις, αργά αργά. Ο νέος εαυτός ήρθε για να μείνει και να σε μεταμορφώσει. Θα μειώσει την γυναίκα και θα αυξήσει τον άλλο ρόλο που ακόμη δεν έχει πάρει μορφή. Η σεξουαλικότητα, ομορφιά, θηλυκότητα πέφτει βαθμιαία, αλλά και πάλι κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα κιλά. Πολλά κιλά μεγαλύτερη απομάκρυνση.
Πάνω από 25κιλά
Ας πούμε ότι μια γυναίκα πρέπει να έχει 60κιλά φυσιολογικά βάρος και ζυγίζει 90κιλά, ποιος εαυτός διαμορφώνεται; Με 30κιλά πάνω από το φυσιολογικό το 'τέρας' μεγαλώνει και αρχίζει να καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της θηλυκότητας, της σεξουλικότητας και της ομορφιάς. Τα ρούχα αλλάζουν, τα μαλλιά αλλάζουν, το σεξ αλλάζει, η κοινωνικότητα αλλάζει, οι φίλοι αλλάζουν, πολλοί τομείς αλλάζουν με βερλούδινο τρόπο και σχεδόν οι διαφορές σε σχέση με παλιά δεν είναι ορατές. Κανείς  προ στιγμήν δεν θα πει 'τα κιλά φταίνε', αλλά τα κιλά έχουν φτιάξει έναν εαυτό που πρέπει να αποσυρθεί σιγά σιγά και να δημιουργηθεί κάτι άλλο ως απάντηση στους τομείς που χάνουν τη δυναμική τους. Υπάρχουν χρονικά σημεία στη ζωή της γυναίκας που είναι πολύ κρίσιμα γιατί το βάρος εισβάλλει, μολύνει και καταστρέφει ζωές. Η εγκυμοσύνη είναι ένα τέτοιο σημείο, η εμμηνόπαυση ένα ακόμη. Χρονικά σημεία που η Παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε έναν μόνιμο αναχωρητισμό. Σε βάρος πάνω από 25κιλά το 'τέρας' αγριεύει και πρέπει να αντιδράσει, πρέπει να φτιάξει έναν εαυτό που θα απουσιάζει η θηλυκότητα, η σεξουαλικότητα και η γυναικεία φύση. Πρέπει να φτιάξει έναν άλλο εαυτό ανεκτό, μια προσωπικότητα που δεν θα χρειαστεί να είναι συνεχώς όμορφη με βαμμένο νύχι. Αυτή η προσωπικότητα μπορεί να φτάσει σε σημείο να κατηγορήσει την ομορφιά, την σεξουαλικότητα και την θηλυκότητα, εφευρίσκοντας έναν υπερηθικό εαυτό που έχει ως αποστολή άλλες 'δήθεν' υψηλότερες αποστολές. Η υπερμητέρα, η υπερεργαζόμενη, η υπερπνευματική, η υπερθρησκευόμενη, η υπερνοικοκυρά, είναι ρόλοι που απορρέουν απ' τα πολλά κιλά και είναι η αντίδραση του οργανισμού πάνω στο ότι δεν μπορούν να είναι θηλυκές και σέξυ. Τα κιλά σε μεταμορφώνουν και δεν το έχεις καταλάβει.
Ο νέος εαυτός
Ο ειδικός έχει ένα πολύ δύσκολο έργο γιατί ξέρει ότι μιλάει όχι με τον φυσικό ρόλο μιας γυναίκας, αλλά με τον 'άλλο εαυτό'. Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να καταλάβει τι εαυτός είναι αυτός και η παρουσία ψυχολόγου είναι απαραίτητη. Ο νέος εαυτός θα θέσει τρομερά εμπόδια μέσα από ρόλους που η κοινωνία θεωρεί 'υγιείς, ηθικούς και σωστούς', αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από ψέματα σε μορφή λάσπης που πετάμε στα μούτρα μας. Μια παχύσαρκη μητέρα 120κιλά έχει ανάγει σε ύψιστο ρόλο τον μητρικό, έχει κολλήσει πάνω απ' τα παιδιά και έχει φτιάξει την υπερμητέρα, ρόλος που την απομακρύνει από τον εαυτό της και από την ψυχική της υγεία. Αυτός ο νέος εαυτός θα κάτσει απέναντι μας και θα πει 'κοίτα ήρθα να χάσω βάρος επειδή έχω 1000προβλήματα και με κυνηγάνε όλοι, αλλά και γραμμάριο να μην χάσω δεν με νοιάζει, το κάνω για τους άλλους'. Ο ειδικός έχει πολύ δύσκολο έργο γιατί πρέπει να μπει στον κόσμο του και να καταλάβει τι εαυτός έχει δημιουργηθεί και μέχρι που έχει απλώσει τα δίχτυα του; Αυτός ο εαυτός δεν θα αδυνατίσει, γιατί η απόσταση της γυναίκας από τη γυναίκα είναι τεράστια και μεταξύ τους το λίπος. Όσο περισσότερα κιλά τόσο πιο άγριο το 'τέρας'. Ο νέος εαυτός που έχει δημιουργηθεί είναι τόσο βολεμένος στο νέο ρόλο που κανείς δεν θέλει ουσιαστική αλλαγή. Βολεύει τους πάντες να είναι η γυν
αίκα παχύσαρκη και αφιερωμένη στη φροντίδα όλων. Μπορεί το οικείο περιβάλλον να θέλει να χάσει βάρος η γυναίκα για να μην την τρέχουν με διαβήτη, υπέρταση και καρδιοπάθειες, αλλά αν η μητέρα-σέξυ-γυναίκα φορέσει αποκαλυτικότερο μαγιό, ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε ρούχα και ομορφιά, θα αρέσει στο περιβάλλον. Θέλει ο γιος η μητέρα του να μπορεί να φορέσει ένα σέξι μαγιό στη παραλία να δείξει την σεξουαλική της πλευρά, ή είναι κάτι που θέλει μόνο για την σύντροφο του; Τελικά όλοι βολεύονται, η μητέρα να είναι υπερμητέρα και να 'αράξει', ο σύζυγος να έχει την υπερνοικοκυρά που τον περιμένει να του κάνει όλα τα χατίρια και η κοινωνία (που μισεί τις αλλαγές) την υπερηθική γυναίκα που εργάζεται, κοιμάται, ξυπνάει, πλένει πιάτα και δεν δημιουργεί καμία αγωνία, αν θα διαρραγεί η δήθεν 'ηθική' βάση της τέλειας κοινωνίας μας. Εχθρός της γυναίκας ο ίδιος της ο εαυτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!