Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017

Ημερομηνία λήξεως στη δίαιτα


   Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε ποια είναι η μέση διάρκεια προσοχής που δείχνουν οι άνθρωποι απέναντι σε μια θεραπεία μείωσης βάρους. Διάρκεια που παίζει μεγάλο ρόλο γιατί δείχνει πως αντιλαμβάνεται ο πρωταγωνιστής την θεραπεία και πως αντιδρά απέναντι της. Να διαχωρίσουμε την διάρκεια της δίαιτας από την διάρκεια του αδυνατίσματος, γιατί δίαιτα μπορεί να λέει κάποιος ότι κάνει 8μήνες, αλλά τελικά αυτή να είναι πολύ λιγότερη. Η διάρκεια της είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ίδια τη θεραπεία του πρωταγωνιστή.
Διάρκεια θεραπείας
Στις μέρες μας τη διάρκεια της θεραπείας την καθορίζουν παράγοντες που δεν αφορούν την ίδια τη θεραπεία. Δηλαδή μπορεί να την καθορίζει η κοινωνία που λέει '2κιλά/εβδομάδα', 'σε 6μήνες 20κιλά', '10κιλά το μήνα' κτλ, επίσης μπορεί να τον καθορίζουν προηγούμενες δίαιτες που μπορεί να είχε χάσει πιο γρήγορα, οι ενοχές που τον πιέζουν να χάσει γρήγορα βάρος. Αυτοί οι παράγοντες είναι οι πιο βασικοί που διαμορφώνουν στο μυαλό του θεραπευόμενου την υποκειμενική διάρκεια μιας δίαιτας, αλλά η πραγματικότητα έχει μεγάλη διαφορά με αυτή. Η διάρκεια μιας θεραπείας πρέπει να είναι κομμένη και ραμμένη πάνω σε κάθε άνθρωπο. Το '1 κιλό την εβδομάδα' ή '6 το μήνα', είναι μια πολύ εξισωτική άποψη για τους ανθρώπους. Οι διαφορές πάνω στο πως 'χωνεύουν' μια δίαιτα και πως μια θεραπεία απλώνεται στο χρόνο έχει ισχυρές διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο χρόνος που μπορούν να αφομοιώσουν μια δίαιτα μπορεί από άνθρωπο σε άνθρωπο να έχει σημαντικές διαφορές, αυτό που αλλάζει λίγο από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πως απωθεί 1 διαιτολόγιο, αυτό έχει μικρές διαφορές. Ο διαιτολόγος εκτός από την προσωπικότητα του θεραπευόμενου πρέπει να έχει στο μυαλό του και πολλές άλλες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα τι αποτέλεσμα θα πρέπει να έχει πετύχει ο θεραπευόμενος όταν παρουσιαστούν οι πρώτες κρίσεις απώθησης της θεραπείας; Ποιο αποτέλεσμα θα τον έκανε να περάσει αλώβητος απ' τις κρίσεις; Ένας συνδυασμός αποτελέσματος και διάρκειας. Όταν η φθορά αρχίζει να κιλοποιείται, πόση ανάσχεση θα έχει αυτό στο αδυνάτισμα και πόσο επιμολυντικό ρόλο θα παίξει η ανάσχεση στο να μην θεραπευτεί ο πρωταγωνιστής;
Μέση διάρκεια θεραπείας
Η μέση διάρκεια μιας θεραπείας, ο πραγματικός χρόνος δηλαδή που μέσα σε αυτό το χρόνο υπάρχει αποτέλεσμα από τον θεραπευόμενο είναι 4-6 εβδομάδες και σε μικρότερο ποσοστό 6-8 εβδομάδες. Ο υπόλοιπος χρόνος είναι κάτι άλλο και όχι χρόνος θεραπείας. Μπορεί μια θεραπεία να έχει κρατήσει 12μήνες, 6μήνες, 16μήνες αλλά η πραγματική θεραπεία ήταν 6 εβδομάδες. Σε παλιότερο μας άρθρο είχαμε γράψει ότι το αδυνάτισμα αποτελεί από τον συνολικό χρόνο θεραπείας μόνο το 20-25%, προσθέτοντας ότι  συνεχίζεται το αδυνάτισμα του και σε άλλες εβδομάδες, αλλά αυτό είναι 'νοθευμένο' με αρνητικά αποτελέσματα και πισωγυρίσματα. . Σε αυτές τις 6 εβδομάδες το αποτέλεσμα έρχεται από μια πραγματική επιθυμία για αλλαγή, υπάρχει μια συνέχεια στη θεραπεία, ο πρωταγωνιστής την ψάχνει την θεραπεία και υπάρχει μια δίψα ή οποία από εκεί και μετά χάνεται. Το συναίσθημα μετά διακόπτεται, πέφτει ραγδαία και παλεύει να εξελιχθεί σε κάτι άλλο που τελικά δεν μπορεί και γυρίζει πίσω.
Οι 6 εβδομάδες
Οι 6 εβδομάδες αυτές είναι οι καλύτερες της θεραπείας από πολλές απόψεις. Αποτέλεσμα, θέληση, δίψα, συνέχεια, αλλαγή. Μετά από τις 6 εβδομάδες το συναίσθημα αυτό φθείρεται ραγδαία, ενώ θα έπρεπε να εξελιχθεί σε κάτι άλλο. Είναι κομβικό σημείο αυτό μιας και η θεραπεία θα συνεχιστεί με άλλα χαρακτηριστικά που δεν είναι θεραπεία αλλά κάτι άλλο. Με τις 6 αυτές εβδομάδες ο πρωταγωνιστής δένεται συναισθηματικά και είναι στο κεφάλι του για πολλά χρόνια. Θυμάται εκείνο το διάστημα κάποτε που είχε χάσει κιλά και πόσο καλά πήγαινε. Αυτές τις 6 εβδομάδες θα τις μεταφέρει συναισθηματικά και στις επόμενες θεραπείες του και θα περιμένει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τότε, αλλά δεν θα είναι το ίδιο γιατί θα έχουν περάσει μερικά χρονάκια. Συναισθηματικά ότι ακολουθήσει των 6 εβδομάδων θα πατήσει πάνω στο αποτέλεσμα αυτό, σαν παιδικός έρωτας, αλλά τίποτα δεν θα μοιάζει σαν τότε. Όσο πιο καλά πάνε οι 6 εβδομάδες τόσο περισσότερο θα προσπαθήσει να το αναστήσει αυτό μέσα στη θεραπεία ο θεραπευόμενος, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν γίνεται. Τελικά το πότε θα παρθεί η απόφαση εξόδου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν οι 6 εβδομάδες έχουν κρατήσει 2 ή 3, η πορεία μειώνεται πολύ. Οι αρχικές 6 εβδομάδες είναι ένα συναίσθημα συμπυκνωμένο που απλώνεται σε όλη την θεραπεία, αλλά όχι και το αποτέλεσμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!