Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

Ότι κιλό έχασες θα το πάρεις

Ένα επιμέρους κομμάτι που δεν έχει εξηγηθεί αρκετά στη θεραπεία μείωσης βάρους είναι και  το κομμάτι της αντίδρασης του οργανισμού στη θεραπεία που του δίνουμε. Όταν αδυνατίζουμε αυτό είναι μια μεταβατική συνθήκη που απλά έχουμε μεταφέρει τα κιλά σε ένα αποθηκευτικό χώρο που δεν φαίνονται, αλλά είναι εκεί και περιμένουν ν΄ανοίξουμε την πόρτα. Απ' τις πρώτες εβδομάδες που τα κιλά που φεύγουν είναι περισσότερα, ο πρωταγωνιστής έχει πιστέψει ότι θα χάσει όλα τα κιλά και θα φτάσει εκεί που πρέπει. Μετά προσγειώνεται. Στο σημερινό μας άρθρο θα συνεχίσουμε μια παλιά κουβέντα που είχαμε ανοίξει λέγοντας ότι 'τα κιλά δεν φεύγουν, απλά μεταφέρονται από την Δευτέρα στην Παρασκευή'.
1 / 1,2
Όταν 1κιλό χάνεται δεν είναι μια μόνιμη συνθήκη, είναι μια πολύ παροδική συνθήκη. Η σωστή συνθήκη που θα πρέπει να δουλέψει πολύ ο θεραπευόμενος για να την ανατρέψει είναι, 1: 1,2. Κάθε κιλό που χάνεται, πατάει ένα ελατήριο που φέρει περισσότερη δύναμη απ' αυτή που πατήθηκε. Αυτή η δύναμη γυρίζει πίσω πάντα, χωρίς εξαίρεση, είτε γυμνάζεται είτε όχι. Ο χρόνος που επιστρέφει διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, σε αυτό παίζουν ρόλο παράγοντες όπως, πόσο γρήγορα χάθηκαν, πόσες δίαιτες έχει κάνει στο παρελθόν, αλλά ο σημαντικότερος παράγοντας είναι πόσες αλλαγές στη καθημερινότητα μπορούν να χωρέσουν για να οδηγήσουν σε πραγματική μείωση. Ο ειδικός προτείνει αλλαγές οι οποίες έχουν μέση διάρκεια 6 εβδομάδες, μετά απλά επιστρέφουν στις παλιές συνθήκες πριν την αλλαγή, σαν να μην έγινε τίποτα. Η συνθήκη 1:1,2 είναι σαν Νόμος Δίαιτας που πρέπει να είναι γνωστός πριν κάποιος ξεκινήσει θεραπεία. Απ' το σπίτι του, απ' τη δουλειά του, απ' τις διακοπές του, ο άνθρωπος πρέπει να ξέρει ότι όταν ξεκινήσει και όποτε κάνει θεραπεία θα βρει μπροστά αυτή τη συνθήκη. Αν δεν κάνει σωστά τη θεραπεία, θα βγει πολύ χαμένος. Ο χρόνος που θα έχει χάσει τα κιλά είναι μεταβατικός, θα ξανάρθουν γρήγορα, η εικόνα του θα ξαναλλάξει και αυτό είναι μια παλιά ιστορία που δυστυχώς επαναλαμβάνεται. Η εικόνα που γοητεύει και γεμίζει ελπίδες τον πρωταγωνιστή είναι μια εικόνα - που με το ρολόι στο χέρι με ακρίβεια ημέρας - θα ξανάρθουν, αλλά δεν έχει εκπαιδευτεί ανάλογα να το γνωρίζει και χαίρεται με το επίπλαστο, αλλά αν ήξερε ότι αυτό είναι ένα στάδιο απ' τα πολλά που πρέπει να διανυθούν θα ήταν προετοιμασμένος με διαφορετικό τρόπο. Τώρα είναι προετοιμασμένος να έρθει για να φύγει και να ξεμπερδέψει γρήγορα και δυστυχώς ότι πασάλλειμα ζητήσει αυτό και θα λάβει.
Συμβουλές του ειδικού
 Όταν ένας άνθρωπος που θέλει να χάσει κιλά κάθεται απέναντι μας, πρέπει να του εξηγήσουμε ότι για κάθε κιλό που χάνεται στον οργανισμό του αναπτύσσεται μια δυναμική που ζητά να ανακτήσει το κιλό που έχασε και επειδή αυτή η δύναμη έχει και μια φόρα πίσω της, αυτό θα φέρει και λίγα γραμμάρια περισσότερο. Τι πρέπει να γίνει για να χαθεί ένα κιλό και να μην ξαναμπεί; Πρέπει ο ειδικός να δώσει μια φόρμουλα τέτοια που να μην φέρνει μεγάλες αλλαγές, αλλά και να χρειαστεί χρόνο να χωνευτεί απ' την καθημερινότητα του πρωταγωνιστή. Δυστυχώς ο ειδικός τις περισσότερες φορές προτείνει αλλαγές που δεν χωράνε στην καθημερινότητα του θεραπευόμενου π.χ. αν τρώει σαλάτες 2 φορές την εβδομάδα και εμείς του ζητάμε να τρώει κάθε μέρα, είναι κάτι που σιγά σιγά θα αποβληθεί από την καθημερινότητα. Ο αρχικός ενθουσιασμός όμως θα γεννήσει ελπίδες στον θεραπευόμενο ότι έχει αλλάξει. Τα πρώτα κιλά έχουν φύγει και το μυαλό πετάει στα σύννεφα και τον νοιάζει μόνο πως θα είναι μέσα στα καινούρια του ρούχα. Επίσης όλοι μα όλοι θέλουν να χάσουν κιλά γρήγορα, ας το πούμε και όποιος θέλει ας κρατήσει τη συμβουλή μας ή ας την πετάξει, για να χάσεις κιλά και να φύγεις από την Παχυσαρκία θες χρόνια, χρόνια, χρόνια. Δεν μπορείς να ζητάς όταν για δεκαετίες έχεις 30κιλά πάνω από το φυσιολογικό να χάνεις 1κιλό την εβδομάδα. Αν η  εβδομάδα σου έχει χτιστεί πάνω στο να παίρνεις 1 κιλό το τρίμηνο και αυτή η ταχύτητα τώρα που είσαι σε δίαιτα πρέπει να αλλάξει είναι απίστευτα δύσκολο. Ένα κιλό χαμένο για να μείνει χαμένο για πάνω από 3μήνες πρέπει να σχεδιαστεί στην καθημερινότητα ένα τέτοιο άνοιγμα που μια τέτοια αλλαγή να χωρέσει. Αυτό απαιτεί χρόνο που ο θεραπευόμενος λέει δεν έχει, αλλά ότι παραμένει για δεκαετίες παχύσαρκος δεν τον πειράζει. Δεν θα χάσει έτσι βάρος.
 Βασικό πρόβλημα
Το πρόβλημα είναι ότι όταν αποφασίζει να κάνει θεραπεία θέλει να διατηρεί τις ελπίδες του ψηλά και να έχει ένα επίπεδο ελπίδας που να μην ματαιώνεται ούτε να πέφτει πιο χαμηλά. Αυτό δείχνει ανθρώπους ανεκπαίδευτους στη συναισθηματική διαχείριση. Έτσι παρατηρούμε ανθρώπους να μην αντέχουν τη ζυγαριά να μην πέφτει, να μην πέφτει πολύ, να μένει σταθερή, λες και η θεραπεία είναι μπριζόλα που ζητάς πόσο ψήσιμο θέλεις να έχει. Δηλαδή το βασικό πρόβλημα του πρωταγωνιστή δεν είναι να θεραπευτεί και παραμένει για δεκαετίες Παχύσαρκος και άρρωστος, αλλά να μην χάνει πιο λίγο απ' τις ελπίδες που έχει επενδύσει. Και αν έχει επενδύσει σε λάθος γνώση; Και αν δεν ξέρει τι είναι δίαιτα; Και αν δεν ξέρει γιατί παραμένει 20 και 30χρόνια Παχύσαρκος;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!