Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

Κιλά μετά τη γέννα

Ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για το βάρος της γυναίκας είναι και η μητρότητα. Είναι μια επικίνδυνη περίοδος που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους που πολύ δύσκολα τα επόμενα χρόνια το βάρος θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Στο σημερινό μας άρθρο θα αναφερθούμε στην περίοδο που ακολουθεί τη γέννηση του παιδιού και την πορεία που ακολουθεί το βάρος στην περίπτωση εκείνη που ο οργανισμός έχει 'προγραμματιστεί' να παχύνει.
3 μήνες μετά τη γέννηση
   Το πρώτο διάστημα έχει τρομερές απαιτήσεις και είναι μια περίοδος που η μητέρα κουράζεται πάρα πολύ και δεν έχει χρόνο να κάνει τίποτα και δεν την απασχολεί και τόσο το βάρος της. Όχι ότι δεν τη νοιάζει, απλά σαν θέμα κατεβαίνει πιο κάτω, γιατί την απασχολεί να μπορεί να ανταπεξέλθει στον ρόλο της μητέρας. Το βάρος της το πρώτο τρίμηνο μετά την γέννηση του παιδιού της μπορεί α)να κατέβει γιατί δεν τρέφεται σωστά λόγω των αυξημένων απαιτήσεων του παιδιού β)το βάρος να ανέβει γιατί το φαγητό χρησιμοποιείτε ως ψυχαγωγία (ευχαρίστηση) μιας και επειδή δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο (έξοδους), τρώει για να αντλεί ευχαρίστηση. Συ΄νθως συμβαίνει το δεύτερο, αλλά και πάλι η πιο δύσκολη μεταγεννητική περίοδο για τα κιλά της δεν είναι το πρώτο τρίμηνο. Στη δεύτερη περίπτωση, ανεξαρτήτου αν θηλάζει ή όχι το βάρος της θα αυξηθεί και δεν θα παίξει ιδιαίτερα ρόλο το αν ο θηλασμός έχει ιδιαίτερες ενεργειακές απαιτήσεις γιατί αυτό θα λειτυοργεί για την μητέρα απελευθερωτικά να τρώει περισσότερο. Το πρώτο τρίμηνο υπάρχουν πιθανότητες να προσληφθούν και πάλι τα κιλά που χάθηκαν μετά τη γέννα, μόνο που αυτά τα κιλά είναι κιλά λίπους. Αυτά μπορεί να είναι από 2-6κιλά.
6 μήνες μετά τη γέννηση
    Η μεταβατική περίοδος συνεχίζεται, αλλά η νέα μητέρα έχει ένα καλύτερο πρόγραμμα και το μωρό έχει βρει το ρυθμό του στην καθημερινότητα. Το βάρος της νέας μητέρας εδώ θα περάσει μια μεγάλη κρίση, καθώς ναι μεν μπορεί να έχει βρει το ρυθμό της αλλά μετεωρίζεται μεταξύ του νέου της ρόλου και του απωλεσθέντος παλιού. Η σεξουαλικότητα, η θυληκότητα, η διεκδικησιμότητα είναι πράγματα που αισθάνεται ότι τα έχει χάσει ή ότι ο νέος της ρόλος δεν θα της επιτρέψει ποτέ να είναι αυτό που ήταν και το βάρος γίνεται ένα μέσο εκδίκησης. Αυξάνει τις ποσότητες πολύ και το βάρος κάνει μια έκρηξη προς τα πάνω. Η περίοδος αυτή ίσως για τη ζωή της αποτελέσει το πιο κρίσιμο σημείο για το βάρος της. Μπορεί να μπει βάρος που θα την 'παρκάρει' ως γυναίκα με μεγάλες συνέπειες στο ψυχισμό της για μετά (πάνω από 20κιλά). Το δεύτερο σενάριο λέει ότι μπορεί να πάρει μέχρι 20κιλά, που θα της επιτρέψουν να ξανακάτσει στο τραπέζι της 'γυναίκας'  και να ξανακάνει την θέση της στο χάρτη διακριτή. Το τρίτο σενάριο λέει ότι μπορεί να πάρει μέχρι 10κιλά, που την διατηρούν πολύ κοντά στην σεξουαλικότητα και την θηλυκότητα της, κιλά που της επιτρέπουν να αισθάνεται ότι ότι έχει χαθεί μπορεί να κερδιθεί γρήγορα. Το πόσο βάρος θα πάρει θα καθορίσει εξελίξεις σε σχέση με τον ψυχισμό της για αργότερα. Αν τα κιλά που θα πάρει είναι μέχρι 20 το κεφάλαιο σεξ, δεν έχει κλείσει, αν πάρει περισσότερα θα εφευρέσει ένα νέο ρόλο για να μπει μέσα και να καλυφθεί. Ίσως γίνει 'περισσότερο' μητέρα, ίσως πρέπει να μισήσει το σεξουλικό-θηλυκό της κομμάτι, κάτι καινούριο θα γεννηθεί πάντως μετά που πάντα όταν θα προσπαθεί να χάσει κιλά θα το επικαλείται. Δηλαδή η θέση της απέναντι στο διαιτολόγο θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά 'κοιτά να δεις θέλω να αδυνατίσω, αλλά και να αδυνατίσω δεν με νοιάζει και τόσο μιας και έχω και άλλα πιο σοβαρά πράγματα να κάνω'. Αυτή η κατηγορία έχει καλύψει πολύ καλά τα νώτα της και το βάρος της δεν την ενδιαφέρει, ως του σημείου που βάλλεται η υγεία της και παιδιά, σύζυγοι, συγγενείς την πιέζουν αφόρητα να χάσει βάρος. Ο ρόλος της υπερ-μητέρας έχει μόλις γεννηθεί.
Το επόμενο διάστημα μετά τους 6μήνες
    Όσο ο καιρός περνάει και η νέα μητέρα ηρεμεί θα προσπαθήσει και πάλι να ξαναβρεί τον εαυτό της. Εδώ θα γίνει αυτή η ανασκόπηση που προαναφέραμε, θα δει πόσα κιλά έχει πάρει πρώτα και έπειτα θα ανοίξει τη γκάμα των επιλογών της. Θα θελήσει να ξαναφορέσει το ρόλο της γυναίκας, αλλά τα κιλά απλά θα κάνουν μια σιωπηλή διαπραγμάτευση 'πόσο γυναίκα θες να είσαι'. Όσο απομακρύνεται από το κομβικό σημείο της γέννας και έχουν μπει κιλά, το θέμα δεν θα σταματήσει να έρχεται ξανά και ξανά, μέχρι οι ρόλοι να πάρουν την τελική τους μορφή. Μετά τους 6μήνες μπορεί να προστεθούν και άλλα κιλά, γιατί μετά ηρεμεί και άλλο και ίσως πάνω στην ανάκτηση λίγου χρόνου ψυχαγωγίας κάνει λάθος χειρισμούς, αλλά και πάλι το κρίσιμο σημείο έχει περάσει.  Είναι σημαντικό να μην έχει πάρει πολύ βάρος, αλλά αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να της έχει κάνει ο γυναικολόγος της πολύ πιο πριν. Είναι σημαντικό να στρέφονται οι νέες μητέρες στα σεμινάρια θηλασμού, αλλά είναι πολύ σημαντικό επίσης να ξέρουν το κάθε κιλό που θα πάρουν τι κόστος έχει, που γι' αυτό δεν έχω δει κάπου ανάλογα σεμινάρια. Ούτε οι ανάλογες ερωτήσεις από τις μητέρες που το πέρασαν ή είναι κοντά στα στάδια αυτά δεν γίνονται, για ένα θέμα τόσο μεγάλο με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας.    
Συμπέρασμα
Η νέα μητέρα δεν πρέπει να πάρει πολλά κιλά κατά τη διάρκεια και της εγκυμοσύνης αλλά κυρίως μετά. Το διάστημα μετά τη γέννα (προσωπική άποψη), είναι πιο κρίσιμο απ' ότι της εγκυμοσύνης, γιατί ζει μια μετάβαση μεταξύ του νέου της ρόλου και του παλιού. Πρέπει να γίνει πολύ καλή δουλειά από τους ειδικούς στο κομμάτι της ενημέρωσης, πριν ακόμη κυοφορήσει μια γυναίκα. Μετά τη γέννα και προσπαθώντας να ανακτήσει αυτό που ήταν πριν γεννήσει, θα βρεθεί μπροστά σε μια σκληρή διελκυστίνδα, από τη μία πλευρά θα είναι η σεξουαλικότητα και απ' την άλλη ο ρόλος της μητέρας. Η ισορροπία πρέπει να διατηρηθεί, αν χαθεί η ψυχική της υγεία, η οικογενειακή ηρεμία, ο νέος της ρόλος και οι σχέσεις της με τους γύρω της, η σεξουαλική της υγεία, η σχέση με τον σύζυγο της θα τεθούν υπό αμφισβήτηση. Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες όχι τόσο εκείνη τη στιγμή αλλά μετά. Θα πρέπει να επανέρθει γρήγορα στα κιλά της, γιατί έτσι θα φορέσει και πάλι τα καλά της 'ρούχα'. Τα κιλά που μπορεί να μπουν αυτή την περίοδο στη ζωή της μπορεί να της κοστίσουν πολλά, πιο πολλά απ' όσο και η ίδια γνωρίζει. Αν απωλέσει τον βασικό της ρόλο, τότε εύκολα θα περάσει στην άλλη πλευρά και θα ανήκει στην κατηγορία των γυναικών εκείνων που πήραν κιλά στην εγκυμοσύνη που δεν έχασαν ποτέ και δεν το έκαναν ποτέ γιατί πρόλαβαν και πήραν άλλους ρόλους συμβιβαστικούς, που σε τίποτα δεν θυμίζουν το άτομο πριν την εγκυμοσύνη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!