Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου 2017

Η πίεση της ζυγαριάς

Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε τι συμβαίνει στην ψυχοσύνθεση του θεραπευόμενου όταν μια συνεδρία δεν γίνεται. Θα κάνουμε μια ανάλυση στο πρώτο δίμηνο, στο εξάμηνο και στο χρόνο. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα και φωτίζουν ένα σημείο κλειδί στη θεραπεία. Έχουμε υποστηρίξει σε πολλά μας άρθρα ότι το αδυνάτισμα είναι οι συνεδρίες, οι οποίες αν καθυστερούν αναβάλονται ή διακόπτονται δρουν καταλυτικά στην άνοδο του βάρους ή στην έξοδο από τη θεραπεία. Η σημερινή μας ανάλυση θα πάει σε επίπεδο ημέρας και θα γίνει μια λεπτομερής αναφορά στις πόσες ημέρες μη-συνεδρίας η θεραπεία παγώνει και δεν ξαναεπιστρέφει ποτέ. Πόσο ρόλο παίζουν οι λεπτομέρειες στη θεραπεία και πόσο χειρουργικά βήματα πρέπει να γίνονται για να είναι η θεραπεία πάντα στις ράγες;
Ο αξιολογικός χρόνος
Ο χρόνος σε μια δίαιτα δεν κυλάει 'εβδομάδα και 1 κιλό', ο αξιολογικός χρόνος δρα πολύ διαφορετικά. Δρα με το πότε τοποθετείται η συνεδρία. Αν σε εβδομαδιαίες συνεδρίες ακυρωθεί μία, ο αξιολογικός χρόνος δεν είναι 14ημέρες αλλά 4-5. Μια ακύρωση μειώνει τον αξιολογικό χρόνο στο 1/3. Χρόνος που στην πορεία θα μειωθεί και άλλο στο 1/5 και ίσως και λιγότερο. Η ακύρωση μιας συνεδρίας μεταφέρει την αξιολόγηση στην επόμενη εβδομάδα. Άρα χάνεται πολύτιμος χρόνος.  Δεν σημαίνει ότι 14ημέρες είναι όλες ημέρες προσοχής. Μετά από μια ακύρωση υπάρχει η πρώτη εβδομάδα που δεν υπάρχει προσοχή, άλλες 5ημέρες για να βρει το βηματισμό του ο θεραπευόμενος και μένει ο υπόλοιπος χρόνος για αδυνάτισμα. Αυτές οι ενδιάμεσες 4-5 ημέρες είναι ο ενδιάμεσος χώρος που θα μιλήσουμε πολύ σύντομα γι' αυτόν σε ειδικό άρθρο μας. Αν δεν υπάρξει ακύρωση αυτές οι μεταβατικές 4-5 ημέρες κερδίζονται και καταμετρώνται στον αξιολογικό χρόνο. Αν κάνουμε μια εξάμηνη ανασκόπηση σε μια θεραπεία με 4 ακυρώσεις συνεδριών προσέξτε τι τρύπα έχουμε ανοίξει: αν δεν ακυρωθεί καμία συνεδρία έχουμε 80-90ημέρες προσοχής. Αν ακυρωθούν 4 συνεδρίες (που είναι το πιθανότερο) αφαιρούμε άλλες 38ημέρες προσοχής δηλαδή από τις 168ημέρες αφαιρούμε 80ημέρες επειδή η θεραπεία σε διάφορα σημεία πέφτει 30 - 50 - 80%  και άλλες 38 ημέρες. Πάμε δηλαδή να πετύχουμε να χάσουμε 15κιλά σε 6μήνες με 50ημέρες προσοχής.
Ακύρωση συνεδρίας το πρώτο δίμηνο
   Οι πρώτες εβδομάδας θεραπείας έχουν μια ταχύτητα που οι ακυρώσεις δεν αποσπούν ιδιαίτερα τον θεραπευόμενο από το αδυνάτισμα. Οι αμυντικοί μηχανισμοί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη να δουλεύουν καλά και μια συνεδρία που δεν θα γίνει την 5η εβδομάδα για παράδειγμα αφαιρεί το 50% του αποτελέσματος από την επόμενη μέτρηση. Σαν αριθμός δεν είναι μικρός αλλά σε σχέση με τις ακυρώσεις σε άλλα χρονικά σημεία, λέμε ότι δεν παίζει ρόλο. Αν περιμένουμε να χάσει 1 κιλό σε μία εβδομάδα, θα χάσει 1 κιλό σε 2 εβδομάδες. Η θεραπεία απλά θα καθυστερήσει λίγο, αλλά θα προχωρήσει κανονικά. Ο ενδιάμεσος χώρος (όπως ονομάζουμε) είναι πολύ συρρικνωμένος και μπορεί πολύ γρήγορα ο θεραπευόμενος να περάσει από ψυχική κατάσταση μη προσοχής, σε προσοχή πολύ γρήγορα. Αυτές οι 4-5 ημέρες σταθεροποίησης είναι 1 ημέρα, άρα από τις 14ημέρες έχουμε 10ημέρες προσοχής και 4 μη προσοχής. Η ακύρωση στην αρχή, αποσπά μόνο για λίγο τον θεραπευόμενο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο θεραπευόμενος μπορεί πιο γρήγορα να επιστρέψει και πάλι στη θεραπεία του, γιατί οι αμυντικοί μηχανισμοί δεν έχουν μεγαλώσει για να του παίρνει πιο πολύ χρόνο.
Ακύρωση στο εξάμηνο
    Η ακύρωση μιας συνεδρίας μετά από 6μήνες είναι 2 εβδομάδες με άνοδο στις ποσότητες του φαγητού και άλλη μία με μια σχετική σταθεροποίηση. Δηλαδή αν η τελευταία συνεδρία είχε γίνει την 1η Σεπτέμβρη και η συνεδρία στις 8 Σεπτέμβρη δεν πραγματοποιείται, μετράμε 14ημέρες με αύξηση ποσότητας τροφής 16-18 ημέρες και 3-5ημέρες μιας σχετικής σταθεροποίησης, όχι μείωσης. 1-2κιλά μπορεί να κοστίσει αυτό. Κάθε ακύρωση μετά τους 4μήνες είναι πλήρη αποδιοργάνωση της θεραπείας. Ο θεραπευόμενος μετά τον 5ο μήνα δείχνει ισχυρά δείγματα ότι καταστάσεις που τον φέρνουν να χάνει το ρυθμό του, να μην μπορεί να επιστρέψει σε υγιής ρυθμούς αδυνατίσματος. Κάθε ακύρωση σε συνεδρία δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση, κάθε ακύρωση είναι πρόβα εξόδου.  Κάθε ακύρωση του παίρνει τετραπλάσιο χρόνο να επιστρέψει σε ρυθμούς αδυνατίσματος. Αν δε ακυρωθεί και δεύτερη συνεδρία κολλητά στη πρώτη το παιχνίδι θεωρείται τελειωμένο. Συνοψίζοντας να πούμε ότι μία ακύρωση 6μήνες μετά την έναρξη μιας δίαιτας, ανεβάζει τις ποσότητες τροφής 50-70% πάνω από την συνιστώμενη ποσότητα, με συνέπεια προσθήκη βάρους. 
Ακύρωση μετά από 12μήνες
Η ακύρωση συνεδρίας μετά από 12μήνες είναι πάντα ραντεβού εξόδου. Σε κάθε ακύρωση είναι πάντα μία καλή ευκαιρία να μην επιστρέψει ο θεραπευόμενος. Οι αμυντικοί μηχανισμοί είναι πανίσχυροι και απαιτητικοί (ανεξαρτήτου πόσα κιλά έχει χάσει). Το αδυνάτισμα έχει χάσει, ο στόχος πια δεν είναι να γίνει η θεραπεία σωστά, αλλά πως θα αποφευχθεί η αξιολόγηση και η συνεδρία. Γίνεται ο βασικός στόχος του θεραπευόμενου, κάθε ακύρωση ανάσα ζωής. Οι συνεδρίες γίνονται για να μην παίρνει κιλά ο θεραπευόμενος, όσο μακριά και αν είναι από το στόχο του. Κάθε ακύρωση συνεδρίας κοστίζει από 1κιλό και πάνω και οι ποσότητες έχουν ανέβει δύο φορές πάνω σε σχέση με την αρχή. Δηλαδή σε κάθε ακύρωση τρώει 2 φορές περισσότερο φαγητό απ' την ημέρα που ξεκίνησε τη θεραπεία. Η ικανότητα επαναφοράς έχει εξαφανιστεί και δεν συζητάμε να επιστρέψει σε ρυθμό μείωσης βάρους, αλλά σε ρυθμό να μην τρώει απλά πολύ. Δεν μπορεί και σε κάθε ακύρωση επιστρέφει και με μεγαλύτερες ποσότητες. Είμαστε στη φάση που η ζυγαριά ανεβαίνει. Η απόφαση εξόδου πάει από βδομάδα σε βδομάδα. Μετά την ακύρωση ο ψυχισμός του αλλάζει μέρα με τη μέρα. Όταν φεύγει από το διαιτολόγο λέει 'θα επιστρέψω προσεκτικό'ς, τις πρώτες 4 ημέρες τρώει πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού, τις επόμενες 4 λιγότερο(αλλά πολύ), η απόφαση ότι 'αυτή τη φορά θα προσέξω' έχει ξεχαστεί, η ημέρα της συνεδρίας πλησιάζει και κάτι πρέπει να κάνει, κάτι πρέπει να αποφασίσει.  Προσπαθεί πως να τινάξει αυτό το βάρος από πάνω του, έχει ακόμη 4-5 ημέρες συνεχίζει να μην προσέχει και παραμονή της συνεδρίας θα πάρει τηλέφωνο 'θα σε πάρω εγώ Θανάση πότε να έρθεις'. Ποτέ δεν θα πάρει τηλέφωνο στην αρχή της εβδομάδας ή στην μέση γιατί πιστεύει ότι μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι, πάντα στο τέλος, γιατί εκεί η πίεση είναι αφόρητη. Αν η συνεδρία αυτή δεν είναι απόφαση εξόδου, απλά θα βρεθεί μια άλλη δικαιολογία ή θα πάει να δει στο διαιτολόγο πόσο έχει πάρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!