Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2017

Οι 3 διαστάσεις της δίαιτας

Ο χρόνος μεταξύ μιας συνεδρίας και της επόμενης είναι το θέμα που θα αναφερθούμε σήμερα. Πως απλώνεται αυτός ο χρόνος μπροστά μας. Υπάρχουν προσεκτικότερες ημέρες από κάποιες άλλες; Σε τι φάσεις χωρίζεται και ποιο ρόλο παίζει η κάθε φάση στο αδυνάτισμα; Το σημερινό μας άρθρο θα κάνει μια ανάλυση για το πως χωρίζεται ο χρόνος μέσα μας όταν ο διαιτολόγος μας λέει ότι θα τα πούμε σε μία εβδομάδα ή δύο. Τι ρόλο θα παίξει αυτό στο αδυνάτισμα;
Ο ενδιάμεσος χώρος
    Όταν ο ειδικός προτείνει την θεραπεία που θα ακολουθηθεί θα πρέπει να γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως θα δεχθεί ο πρωταγωνιστής αυτό που θα του προταθεί. Συνεδρίες εβδομαδιαίες ή 14ήμερες; Αν ο ειδικός προτείνει 14ήμερες συνεδρίες αυτόματα θα ανοίξει ένα μεγάλο χώρο στο διάστημα των 14ημερών που ονομάζεται ενδιάμεσος χώρος. Ο χώρος αυτός εξαρτάται από το πόσες ημέρες απρόσεκτος ήταν ο πρωταγωνιστής. Ο ενδιάμεσος χώρος είναι ημέρες μεταξύ προσεκτικών και απρόσεκτων ημερών. Αν οι απρόσεκτες ημέρες ήταν 6 ο ενδιάμεσος χώρος είναι 4 ημέρες και μένουν άλλες 4 ημέρες προσοχής. Ο χώρος αυτός ποικίλλει και εξαρτάτια από πολλούς παράγοντες πόσες ημέρες θα είναι. Αν είχαμε ένα θεραπευόμενο που μετρούσε καθημερινά το βάρος του μετά από 3μήνες θεραπείας θα είχαμε τις πρώτες 6ημέρες σχετικά απρόσεκτα, 3 ημέρες ισσοροπία και τις υπόλοιπες 5 εντός προγράμματος. Στις 14ήμερες συνεδρίες μεγαλώνει πάρα πολύ ο απρόσεκτος χώρος και ο ενδιάμεσος, με συνέπεια να μειώνουν τον προσεκτικό χώρο. Αυτοί οι 3 χώροι μέσα σε μια δίαιτα υπάρχουν από την 1η ημέρα έναρξης της θεραπείας, με το πάτημα του κουμπιού.
Από το τέλος προς την αρχή 
    Έχουμε σε πολλά μας άρθρα αναφέρει ότι η θεραπεία χτίζεται πάνω στο πότε είναι η μέτρηση. Βάση αποτελεί η ημερομηνία συνεδρίας, εκεί πάνω ορίζονται ο α)απρόσεκτος χώρος β)ο ενδιάμεσος χώρος και γ)ο προσεκτικός χώρος. Ο χώρος που είναι κοντά στην μέτρηση είναι ο προσεκτικός χώρος, ο χώρος που έπεται της μέτρησης είναι ο απρόσεκτος χώρος και μεταξύ τους ο ενδιάμεσος χώρος. Όταν ορίζουμε συνεδρία μετά από 14ημέρες από το πρώτο λεπτό ο θεραπευόμενος χωρίζει αυτούς τους χώρους στο μυαλό του. Πάντα ο τρόπος που θα χωρίσει τις ημέρες θα πατάει πάνω σε αυτό το τρισδιάστατο τοπίο. Αμέσως μόλις ζυγιστεί ακολουθεί 4-5 ημέρες μη προσοχής και ανόδου της ποσότητας τροφής. Αυτός ο χώρος στην αρχή είναι πολύ μικρός και στην πορεία μεγαλώνει, αν μεγαλώσει ο χώρος αυτός, θα μεγαλώσει και ο ενδιάμεσος χώρος. Ο μεγαλύτερος προσεκτικός χώρος είναι την πρώτη εβδομάδα και από εκεί και μετά αρχίζει και μικραίνει. Ποτέ ξανά μέσα στη θεραπεία δεν είναι τόσο μεγάλος όσο στην αρχή. Αν για πράδειγμα ο πρωταγωνιστής έχει κάνει 3 προσπάθειες να αδυνατίσει στο παρελθόν, πάντα οι πιο προσεκτικές ημέρες (σε αριθμό) ήταν στην 1η θεραπεία. Εδώ μέσα κρύβεται και η απάντηση στην ερώτηση 'κολλάει ο μεταβολισμός'. Πως να μην κολλάει αφού οι προσεκτικές μέρες μειώνονται, μέχρι του σημείου που οι προσεκτικές ημέρες είναι μόνο οι δύο προηγούμενες της μέτρησης.
Τι είναι ο ενδιάμεσος χώρος; 
Ενδιάμεσος χώρος σε μια δίαιτα είναι η πόρτα που συνδέει τις προσεκτικές με τις απρόσεκτες ημέρες. Ο χώρος αυτός δομείται αναπόφευκτα επειδή στη θεραπεία υπάρχουν απρόσεκτες ημέρες. Στην αρχή της θεραπείας επειδή οι ημέρες μη προσοχής είναι λίγες, είναι μικρός χώρος και αρκεί μια ημέρα για να επανέθλει ο θεραπευόμενος σε προσεκτικές μέρες και πάλι. Στην πορεία οι απρόσεκτες ημέρες αυξάνονται και η ικανότητα του οργανισμού να επανέλθει γρήγορα σε προσεκτικές ημέρες μειώνεται, έτσι ανακλαστικά αυξάνει τον ενδιάμεσο χώρο για να μπορέσει να μπει ομαλά σε προσεκτικές ημέρες. Στην πορεία ο ενδιάμεσος χώρος είναι ανάλογος των απρόσεκτων ημερών. Οι 3 χώροι υπάρχουν σε μια θεραπεία είτε οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες, είτε 14ήμερες. Στις εβδομαδιαίες συνεδρίες, απλά δεν μπορούν να πάρουν μεγάλες διαστάσεις γρήγορα, αργούν να μεγαλώσουν και για τον λόγο ότι η ζυγαριά έρχεται πολύ γρήγορα. Η πίεση που ασκεί η ζυγαριά είναι αφόρητη από ένα σημείο και έπειτα και είναι ιδιαίτερα ορατή στις εβδομαδιαίες συνεδρίες. Οι οποίες οδηγούν σίγουρα πιο γρήγορα τον θεραπευόμενο σε αποφάσεις. Αποφάσεις που σε 14ήμερες συνεδρίες απλά αιωρούνται στο χώρο χωρίς να λαμβάνονται. Οι εβδομαδίαιες συνεδρίες από άποψη μείωσης βάρους κρατάνε τον α και β χώρο πιεστικά σε χαμηλά επίπεδα και από άποψη μείωσης βάρους προσφέρουν καλά αποτελέσματα. Τα ίδια αποτελέσματα δεν θα τα προσφέρουν οι 14ήμερες συνεδρίες. Αν σε 2μήνες με εβδομαδιαίες συνεδρίες χαθούν 6-8 κιλά σε 14ήμερες υπολογίστε τα μισά. Από τους 4 μήνες και μετά ο χώρος α και β σχεδόν καταλαμβάνουν όλες τις ημέρες και σε εβδομαδιαίες συνεδρίες και σε 14ήμερες. Εκεί δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα και αυτό θα ερμηνευθεί ως κόλλημα του μεταβολισμού. Μια πολύ χαζή εξήγηση. Σε εβδομαδιαίες συνεδρίες ο α και β χώρος πιέζει αφόρητα τον θεραπευόμενο να μεγαλώσει και μας ζητά πολλές φορές να κάνουμε τις εβδομαδιαίες συνεδρίες, 14ήμερες. Πράγμα που ο ειδικός αν το κάνει απλά θα μεταφέρει τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν σήμερα για πολύ αργότερα. Απλά αυτό που θα γίνει είναι οι 3 απρόσεκτες ημέρες και οι 2 μεταβατικές θα διπλασιαστούν και τριπλασιαστούν και αν οι συνεδρίες ήταν κάθε 3εβδομάδες, θα τετραπλασιαζόντουσαν. Αυτή είναι η εξέλιξη των συνεδριών και ο ειδικός μετά από συζήτηση έχει ως μοναδική επιλογή να πατήσει το κουμπί εξόδου του θεραπευόμενου.
Συμπέρασμα
   Ο χώρος που βρίσκεται και απλώνεται μπροστά σε μια δίαιτα δεν είναι μόνο προσεκτικός και αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο θεραπευόμενος. Από την στιγμή που θα υπάρχει ζυγαριά στο τέλος της εβδομάδας αυτόματα από εκεί και πίσω ο χώρος αποκτά διαστάσεις. Αυτές τις διαστάσεις δεν τις παίρνει αν πει ο πρωταγωνιστής ότι θα κάνει μόνος του δίαιτα. Οι διαστάσεις είναι 3 και θα μπορούσαν να έχουν και μια άλλη ερμηνεία. Ο χώρος α) είναι αυτός που φλερτάρει με το παρελθόν, β)ο χώρος που απορροφά πίεση και συνδέει παρελθόν και μέλλον γ) τα όνειρα και οι προσδοκίες για ένα καλό σώμα, μέλλον. Οι πιο προσεκτικές ημέρες του θεραπευόμενου είναι στην αρχή της δίαιτας και αριθμητικά στην πρώτη δίαιτα που θα κάνει στη ζωή του. Ο ενδιάμεσος χώρος δομείται επειδή υπάρχουν απρόσεκτες ημέρες και απρόσεκτες ημέρες δεν γίνεται να μην υπάρχουν σε μια ημέρα. Στο συναίσθημα αυτό πρέπει ο ειδικός να φερθεί με σεβασμό και πρέπει να φτιάξει τη φόρμουλα εκείνη για να μην μεγαλώσει ο α και β χώρος πράγμα εξαιρετικά δύσκολο και ως σήμερα δεν υπάρχει τέτοια φόρμουλα. Ο α και β χώρος καταλαμβάνουν στην αρχή το 20% των ημερών και φτάνουν μέχρι το 90%. Σχεδόν όλη η θεραπεία από 1 σημείο και έπειτα είναι απρόσεκτες ημέρες και ημέρες που ισορροπούν τις απρόσεκτες και το βράδι πριν την μέτρηση γιαούρτι. Έτσι καταλήγει η θεραπεία μετά από 4 μήνες. Όταν κάποιες φορές ακούω την ερώτηση 'πόσο καιρό κάνεις δίαιτα' και ο άλλος απαντά '12μήνες' και λέει ξανά ο πρώτος 'πόσα έχεις χάσει', '12κιλά' και ξαναλέει ο πρώτος 'τόσο λίγο'. Λες και όλος αυτός ο καιρός είναι στις προσταγές της Θεάς Δίαιτας.

1 σχόλιο:

  1. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ορίστει ή κ να προσδιοριστει ένας συγκεκριμένος χώρο-χρόνος όπου ο πρωταγωνιστής μπορεί(;) κ θέλει να δράσει;Αλλά χωρίς χρονικές πιέσεις..;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!