Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017

Έχεις 3 ευκαιρίες για αδυνάτισμα

Πολλοί άνθρωποι είναι σε πρόγραμμα θεραπείας αλλά στην πραγματικότητα είναι εκτός. Δεν κάνουν τίποτα για να χάσουν κιλά και είναι εντός εκτός. Από τις 4 συνεδρίες το μήνα πηγαίνουν σε 2, ακυρώνουν τις άλλες και αν τους ρωτήσεις εξακολουθούν να λένε ότι κάνουν δίαιτα. Η δίαιτα σχεδόν με μια εμμονική συνέπεια είναι το 1/4 του χρόνου της συνολικής διάρκειας της προσπάθειας. Δηλαδή αν η θεραπεία μας έχει κρατήσει 6 εβδομάδες οι περίπου 2 εβδομάδες είναι οι ουσιαστικές εβδομάδες πραγματικής προσπάθειας. Οι δίαιτες έχουν λίγο χρόνο πραγματικής προσπάθειας και πολύ περισσότερο στασιμότητας, αναβολής, ωρίμανσης αποφάσεων και μεταβίβασης στόχων. Είναι σαφές ότι  ο χρόνος που χρειάζεται κάποιος για να πάρει την απόφαση εξόδου είναι περίπου τα υπόλοιπα 3/4. Η απόφαση της εξόδου είναι μια δύσκολη απόφαση και ενώ είναι η μόνη ορατή στον ορίζοντα κάποιες φορές, αυτή αργεί να ληφθεί. Όσο πιο πολύ έχει κρατήσει η απόφαση μιας προηγούμενης εξόδου τόσο περισσότερο θα αργήσει η απόφαση νέας εισόδου και πραγματικής προσπάθειας στην επόμενη θεραπεία.
Η κύρια ευκαιρία για αδυνάτισμα
    Συνήθως η πρώτη δίαιτα είναι και η πιο πετυχημένη (από άποψη κιλών) ανεξαρτήτου πόσες θα ακολουθήσουν. Είναι βασικό να ξέρει ο διαιτολόγος ποια δίαιτα σε σειρά είναι αυτή που κάνει σήμερα ο πρωταγωνιστής. Η κάθε επόμενη δίαιτα έχει 20-30% λιγότερες πιθανότητες να πετύχει, που σημαίνει ότι ο θεραπευόμενος πρέπει να ανεβάσει (την ήδη μειωμένη απόδοση του), 25-30%, πράγμα πολύ δύσκολο. Το βλέπουμε άλλωστε και στην πορεία της θεραπείας, ξεφουσκώνει πολύ εύκολα με το παραμικρό. Δεν υπάρχει επιμονή, στόχευση και δίψα. Στην πρώτη θεραπεία ο ειδικός πρέπει να εξηγήσει τα πάντα στον πρωταγωνιστή για την ασθένεια. Είναι βασικό να ξέρει τι αντιμετωπίζει και τι είναι δίαιτα και ας το χειριστεί όπως θέλει, αλλά πρέπει να ξέρει.
Δεύτερη ευκαιρία
Ας πάρουμε το 90% των σεναρίων εξέλιξης μιας θεραπείας, δηλαδή ότι ο θεραπευόμενος θα ξαναπάρει το βάρος που έχασε και περνάει καιρός μέχρι να ξαναπάρει την απόφαση να ξανακάνει θεραπεία. Πόσο καιρό χρειάζεται; Εδώ είναι ένα άλλο σημείο κλειδί στις θεραπείες γιατί ο χρόνος αυτός αργεί πολύ, άρα η Παχυσαρκία για χρόνια θα κάνει δουλειά ανενόχλητη. Ο χρόνος ανάκαμψης και αναζήτησης εκ νέου θεραπείας είναι μεταξύ 5-10 ετών. Αν η προηγούμενη θεραπεία κρατήσει πάνω από 20μήνες η επόμενη θεραπεία θα αναζητηθεί μετά από σχεδόν 10χρόνια. Το 'γρατζούνισμα' που έχει κάνει η θεραπεία στον πρωταγωνιστή είναι βαρύ και θέλει χρόνο για να το κουκουλώσει με άλλα νέα συναισθήματα που θα τον φέρουν και πάλι κοντά. Ο ίδιος δεν θα είναι με τίποτα, αλλά θα έχει πάρει την απόφαση. Η απόφαση για να παρθεί θέλει πολύ δύναμη και πολύ χρόνο, πόσο μάλλον για να γίνει και η απόφαση, ουσιαστική δράση. Μέχρι να συσσωρευθεί αρκετό συναίσθημα που θα κουκουλώσει τα παλιά συναισθήματα θα χρειαστεί χρόνος, που θα είναι χρόνος λήθης. Η δεύτερη ευκαιρία θα έρθει μετά από 5-10χρόνια και θα είναι κουτσουρεμένη και θα πατήσει πάνω στις παλιές μνήμες. Νέα δίαιτα επιτυχημένη;
Τρίτη ευκαιρία
Η τρίτη και μάλλον τελευταία ευκαιρία για αδυνάτισμα θα αργήσει πάλι, αλλά εδώ παρουσιάζεται και μια ιδιομορφία. Ίσως δεν χρειαστεί η νέα απόφαση τόσο χρόνο αλλά όχι λιγότερο από 5 χρόνια, αυτό γιατί έχει ανοσοποιηθεί ο θεραπευόμενος στη δυσκολία της απόφασης. Όχι γιατί έπαψε να θεωρεί την απόφαση σοβαρή,  αλλά η απόφαση θα παρθεί με μια τυπικότητα τύπου 'μετά τα Χριστούγεννα δίαιτα, από Σεπτέμβρη δίαιτα'. Απόφαση διαδικαστικού-διακπεραιωτικού χαρακτήρα, παρά απόφαση για ουσιαστικές αλλαγές. Σαν ετήσιο κανονισμένο τσεκ απ. Μετά την δεύτερη προσπάθεια πολλές φορές οι επόμενες αποφάσεις είναι τέτοιες και καταδικασμένες να αποτύχουν πριν καν ξεκινήσουν. Πιθανότατα όμως μια τρίτη ευκαιρία θα δοθεί για αλλαγή αλλά θα είναι τα απομεινάρια των άλλων δύο. Η πρώτη ευκαιρία παίρνει το 50-60%, η δεύτερη το 20-30% και η τελευταία τα ψίχουλα.
Ο ειδικός μπορεί να αλλάξει την πορεία;
    Πρέπει να συναντηθούν πολλές συμπτώσεις στο ίδιο σταυροδρόμι για να μιλάμε για τέτοια τύχη. Ο ειδικός για να βοηθήσει πρέπει να είναι μαέστρος στους ψυχικούς μηχανισμούς που έχουν διεγείρει οι προηγούμενες θεραπείες. Πρέπει να μπει κατευθείαν στο σημείο και στη στάση που θα τον πάρει το λεωφορείο, αν αργήσει μερικές ώρες το παιχνίδι θα χαθεί. Πρέπει να συντονιστεί ταχύτατα για να εκμεταλλευτεί τις έστω λίγες πιθανότητες που έχει. Αυτό το σημείο δεν θα το καταλάβει ποτέ ο πρωταγωνιστής ο οποίος περιμένει να δει την θεραπεία να κιλοποιείται για να θεωρήσει ότι είναι πετυχημένη. Οι πιθανότητες είναι λίγες αλλά στάλα στάλα γεμίζει το ποτήρι. Αν το παιχνίδι γυρίσει πραγματικά θα έχει καταφέρει ο πρωταγωνιστής με το 15% να κερδίσει το 85%, πράγμα ακατόρθωτο και τρομερά δύσκολο. Το σημείο κλειδί είναι η γνώση και ο συντονισμός.
Συμπέρασμα
   Ένας άνθρωπος μετά από πολλές δίαιτες έχει 10% πιθανότητες να χάσει κιλά. Ο ειδικός εδώ θα ρίξει μια τεράστια ζαριά για να γυρίσει το παιχνίδι. Αυτό φυσικά ως ανταμοιβή δεν θα το πάρει ποτέ πίσω γιατί ο θεραπευόμενος δεν ξέρει πόσο δύσκολο είναι να θεραπευτεί. Η φθορά που έχει υποστεί δεν είναι ορατή και επειδή η θεραπεία της Παχυσαρκίας δεν είναι χαρτογραφημένη, ο θεραπευόμενος ξέρει μόνο ότι επιτυχημένο θα είναι μόνο ότι αδυνατίσει, πράγμα που είναι πλήρως λάθος. Νομίζει ότι είναι έτοιμος για θεραπεία και στις πρώτες 2 πρώτες ημέρες οι μηχανισμοί αντιδίαιτας που υψώνονται είναι γιγαντιαίοι. Ενώ στην πρώτη θεραπεία πάει μόνο του το τρένο, τώρα η θεραπεία είναι όλη πάνω στον ειδικό, εκεί θα φανούν πολλά και οι επιλογές μας πάνω στον πιο ειδικό διαλέξαμε. Στα επόμενα χρόνια της χαρτογράφησης που θα ακολουθήσουν τεράστια επιτυχία θα θεωρείται και η σταθεροποίηση της ζυγαριάς. Τα διαιτολόγια εδώ κρίνονται πλήρως άχρηστα, γιατί θα διεγερθεί αμέσως η μνήμη που θα σετάρει τον οργανισμό σε καθεστώς πολλαπλάσιας πίεσης απ' ότι τις άλλες φορές. Η θέα και μόνο τρομάζει και ξυπνάει άμυνες. Ο ειδικός πρέπει να πει τα πάντα και άλλα τόσα, στην πρώτη θεραπεία που θα κάνει ο θεραπευόμενος, θα πρέπει να πάρει 1 χαρτί στα χέρια του που να λέει, ποια η φθορά που ακολουθεί κάθε φορά που δεν αδυνατίζει και πόσο σημασία έχει να τελειώσει αυτό που ξεκινάει σήμερα. Η φθορά είναι ένας σχεδόν ανίκητος μηχανισμός που κανένας έρωτας, καμιά αγάπη, καμιά πίστη και κανένα νυφικό δεν μπορεί να τον ανατρέψει, μπορούν απλά να προκαλέσουν μια απλή τριβή καθυστέρησης. Όταν ρωτάμε 'πότε κατάφερες να χάσεις τα πιο πολλά κιλά;', όλοι έχουν να θυμούνται μια ιστορία όταν ήταν νέοι, τότε τα είχαν καταφέρει καλύτερα και όλως τυχαίως ήταν η πρώτη τους, τότε πριν 20 και 30χρόνια.
1 σχόλιο:

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!