Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017

Εκπαιδευμένος Παχύσαρκος

Ας κάνουμε ένα μικρό πείραμα με το βάρος ενός ανθρώπου. Ας πούμε ότι είναι 120κιλά και με κάποιο μαγικό ραβδάκι αφαιρούμε το βάρος από πάνω του και το επόμενο πρωί είναι 80κιλά. Η υπόθεση εργασίας είναι, αυτός ο άνθρωπος θα παραμείνει 80κιλά; Όχι είναι η απάντηση θα ξαναπαχύνει και πολύ εύκολα θα πάει ξανά 120+. Γιατί δεν έχει προσαρμόσει τίποτα από την καθημερινότητα του στο νεότερο βάρος. Έτσι θέλουν τις δίαιτες οι άνθρωποι, κάτι γρήγορο, εύκολο, δραστικό. Δεν ξέρουν όμως ότι το πρόβλημα τους δεν είναι το βάρος αλλά ότι οι δρόμοι είναι σχειδασμένοι με τέτοιο τρόπο που να οδηγούν στην Παχυσαρκία. Όχι Παχύσαρκος λοιπόν, αλλά εκπαιδευμένος να είμαι Παχύσαρκος.
Μια δομική υπόθεση
Το πρόβλημα δεν είναι στο ίδιο το βάρος αλλά στις διαδικασίες που χρησιμοποιείς για να πάρεις βάρος, άρα και να μας δίνανε το βάρος που τόσο πολύ θέλαμε αυτό θα ήταν φυσιολογικό μόνο για μερικές ημέρες, ίσως μήνες. Μετά η καθημερινότητα και πάλι θα μας οδηγούσε σε προσθήκη βάρους πάρα πολύ γρήγορα. Η θεραπεία λοιπόν θα πρέπει να σε βάλει σε μα καθημερινότητα τέτοια που να πλέκεται με την παλιά καθημερινότητα για να χάσεις βάρος που δεν θα πάρεις μετά. Μια αργή προσαρμογή με παλιές και νέες συνήθειες. Οι άνθρωποι που μας επισκέπτονται θέλουν άλλα όμως, θέλουν να χάσουν κιλά γρήγορα και δραστικές λύσεις αδιαφορώντας γι' αυτά που τους λέμε. Τα λάθη πληρώνονται και αν δεν καταλάβει κάποιος τι πρόβλημα έχει και όταν πληρώνει τι θα πρέπει να αγοράζει, δεν μπορούμε εμείς με το ζόρι να πιέζουμε να κάνει αυτά που δεν θέλει. Οι θεραπείες είναι ανοιχτές να διαλέξει ο καθένας ότι επιθυμεί. Η βασική αρχή του αδυνατίσματος είναι, δεν ρίχνουμε καύσιμο στο μύλο της Παχυσαρκίας αρχικά και μετά αλλάζουμε με πολύ προσεκτικό τρόπο την διατροφική καθημερινότητα για να έχουμε αδυνάτισμα. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει αργά για να προλάβει να προσαρμοστεί ο θεραπευόμενος. Εδώ πρέπει να παλέψουμε πολύ ως ειδικοί για να το κερδίσουμε αυτό για 2 λόγους α)για να μην νομίσει ο θεραπευόμενος ότι τον βλέπουμε ως πορτοφόλι β)έχει καεί τόσο πολύ η γούνα του που δεν θα δείξει πολύ εύκολα εμπιστοσύνη.
Επίθεση στις δομές που γεννούν κιλά 
   Μια καθημερινότητα που γεννά κιλά, δεν μπορεί να μην πολεμηθεί με το ίδιο όπλο. Αργή προσαρμογή σε μια ταχύτητα τέτοια που δεν θα γεννά κιλά, αλλά θα μειώνει και το βάρος. Το πρώτο ευκολότερο, το δεύτερο δυσκολότερο. Το πρώτο άμυνα, το δεύτερο επίθεση. Όλοι νομίζουν ότι είναι το ίδιο πράγμα, αλλά δεν είναι καθώς για να πας από το ένα στάδιο στο άλλο θες μια ποσοστιαία διαφοροποίηση. Δηλαδή για να σταματήσει το βάρος να προστίθεται θες μια προσαρμογή της τάξης του 10%, αλλά για να μειώσεις το βάρος θες μια προσαρμογή της τάξης του 30-40%. Θες 4 φορές το στάδιο 1 για να μπορέσεις να μειωθεί το βάρος και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Η προσαρμογή πρέπει να είναι αργή και πάνω σε στέρεο έδαφος. Δεν πρέπει να χάνονται πάνω από 2 κιλά το μήνα σε άτομο που έχει 40% περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό. Όσο περισσότερο χάνει τόσο περισσότερο ανεβαίνουν τρομερά πολύ οι πιθανότητες να πάρει. Η ακροβασία είναι πολύ δύσκολη και τα βήματα χειρουργικά. Βήμα-βήμα συντίθεται η θεραπεία και κανένα διαιτολόγιο δεν μπορεί να αποδειχθεί θαυματουργό απ' το σπίτι όταν δεν φορμάρεται πάνω σε εκείνη σε εκείνο το momentum της θεραπείας. Η αργή προσαρμογή είναι οι παλιές συνήθειες πλεγμένες με νέες προτάσεις σε ένα ανεκτό επίπεδο. Παράδειγμα: λέει ο διαιτολόγος κόψε τα ψωμί και ο θεραπευόμενος το κόβει, είναι αυτή μια επιλογή που θα κρατήσει; Όχι, ποτέ δεν κόβουμε τίποτα, ελαττώνουμε. Αν το κόψει απότομα και οτιδήποτε κάνει βίαια θα το πληρώσει, γιατί τα κιλά προσφέρουν μια ευεξία όταν χάνονται, αλλά δεν έχουν χαθεί, απλά μεταφέρονται για αύριο. Οι δίαιτες όπως τις ξέρουμε δεν αδυνατίζουν, μεταφέρουν. Η επίθεση πρέπει να γίνει στις δομές, με γνώση.
Ειδικός
   Ο ειδικός οφείλει να σκέφτεται το μέλλον. Δεν μπορεί να κάνει μια αρπαχτή 'έλα αδυνάτισε φύγε με διαφήμισες όλα οκ'. Ο θεραπευόμενος ούτε ξέρει πότε είναι άρρωστος και πόσο, ούτε πότε είναι καλά, ούτε πότε θα κάνει 'μετάσταση' η λιπόφιλη ασθένεια του. Ξέρει 2 πράγματα, παίρνω-χάνω και σκοτάδι. Οπότε θα καθίσει κάτω και θα ακούσει προσεκτικά τι τον περιμένει αν διαλέξει το ένα ή το άλλο και στο καλό, αλλά πρώτα να ξέρει. Αν του χορηγηθεί υπερβάλλουσα θεραπεία απλά θα καταπιεί (υπερφαγικά σχεδόν) μερικά κιλά, τα οποία θα τα ξεράσει μετά από μερικούς μήνες. Αν η προσαρμογή είναι της τάξης του 200%, οι αμυντικοί μηχανισμοί μέσα του χτίζουν θεόρατα τείχη και τεράστιες αντιστάσεις που θα τον συντροφεύουν για πολλά χρόνια μετά. Εμείς οι ειδικοί δηλαδή 'καίμε' τους ασθενείς μας. Κάθε άνθρωπος έχει 1 συγκεκριμένο σημείο που είναι αυτό που δείχνει 'πόση δίαιτα μπορεί να χωνέψει', ακόμη δεν έχουμε βρει που ακριβώς είναι, αλλά ξέρουμε περίπου που είναι, από εκεί και πάνω ότι του χορηγηθεί το αποβάλλει στο χρόνο σε κιλά, οπότε ειδικοί και πελάτες λάβετε τα μέτρα σας. Οι πρώτοι πρέπει να σκύψουν στην ανάσα της ασθένειας, οι δεύτεροι πρέπει να γίνουν πιο επίμονοι και πιο περίεργοι. Τα λάθη κοστίζουν ζωές.

3 σχόλια:

 1. Ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι δεν τον αδυνατίζουν τα διαιτολογία.. συνεπώς dont panic.... Εγώ ας πούμε άκουγα χρόνια ότι όσα περισσότερα διαιτολογία αγοράσω,θα έχω και καλύτερα αποτελέσματα.Γιατι τα αποτελέσματα μετράνε.Σεβασμος στο πελατολόγιο..whatever.... Αυτή η διαδικασία μισεί τα κενά,αν κάποιος δεν ξέρει,δεν θέλει,δεν μπορεί, βαριέται ή οτιδήποτε άλλο καλύτερα να μην κάνει ΤΊΠΟΤΑ!! Προτιμότερο απ ότι οι αυξομειώσεις...Πριν απο οτιδήποτε άλλο ενημέρωση.Παρα πολύ σημαντικό! Από κάποιο σημείο και μετά φαντάζει σαν αυτή η ασθένεια να θέλει να καταργήσει την λογική.Ειναι παντού.. Ελπίζω ο κόσμος να ενημερώνεται απο τούς ειδικούς.Γιατι μερικοί όσον αφορά αυτό το κομμάτι συμπεριφέρονται κ πράττουν sub rosa.Ξερουν τα πάντα και δεν λένε τίποτα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ένα σημαντικό στοιχείο που παρατηρώ ως ειδικός που με λυπεί ιδιαίτερα είναι ότι ένας μεγάλος όγκος ανθρώπων δεν μπορεί να χωρέσει άλλη γνώση. Είναι full ακόμη κ αν είναι η σωστή γνώση. Η Καινουρια γνώση αφορά ανθρώπους που δεν έχουν 'καεί'. Αυτό το ποσοστό είναι 10-20%. Το υπόλοιπο μπορεί να ακούσει αλλά δεν μπορεί να δράσει γιατί εσωτερικά έχει κάψει 3 κ 4 φορές τη δυνατότητα θεραπείας. Σε μια γεμάτη με λύματα δεξαμενή το καθαρό νερό δεν θα κάνει τη διαφορά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτούς εννοώ.. Αυτοί που δεν έχουν καεί.. Μπορεί πριν χρόνια εδώ στη συμπρωτευουσα να μην είχα 'καεί'.. Αν υπήρχε η σχετική ενημέρωση. Η απαραίτητη γνώση. Απλά είναι κρίμα, είναι πολύ άδικο να συμβαίνει σε όσους δεν έχουν ξεκινήσει, σε όλους αυτούς στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί καμία διαιτολογικη πράξη. Για τους υπόλοιπους απλά συμφωνώ καθώς το βλέπω καθημερινά πλέον. Πολύ δύσκολα θα επισκεφθώ διαιτολόγο. Να του πω ότι ξέρεις κάτι το παλεύω πολλά χρόνια, μπορείς να με βοηθήσεις..? Απλά δεν παίζει.. Δεν ξέρω ποιον - αν - πόσο να εμπιστευθώ..

   Διαγραφή

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!