Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017

Το βράδι σαλάτα

   Η σαλάτα είναι μια συμβολική αξία στη δίαιτα, αλλά και δοχείο απορρόφησης ενοχών. Έχει πολλούς ρόλους, αλλά ο κύριος ρόλος είναι καταφύγιο ενοχών. Ένας παρεξηγημένος ρόλος που θα μπορούσε να αποδειχθεί θεραπευτικός αν η χρήση της είχε μια λογική συχνότητα και μια λογική συνέχεια. Ο ρόλος των λαχανικών στη ζωή μας είναι πολύ σημαντικός, αλλά έχει συνηθίσει να χρησιμοποιείται στις δίαιτες ως ρόλος λιτότητας, πείνας, ασιτίας και ρόλος μαξιλάρι μετά από ενοχικά εδέσματα.
'Πολυσαλάτα'
    Έρχονται οι πελάτες και με ρωτάνε 'το Σάββατο το βράδι θα βγω, την επόμενη μέρα το μεσημέρι να φάω σαλάτα' και τους απαντώ 'θα προτιμούσα να φας λιγότερο το Σάββατο το βράδι'. Μερικές φορές αναρωτιέμαι πως καταντήσαμε και φέραμε μια τόσο σοβαρή επιστήμη σε κατάσταση διαπραγμάτευσης. H σαλάτα θα έρθει να βουλώσει όλες τις τρύπες που δημιουργούν τα βουλιμικά επεισόδια. Το μεσημέρι πολύ φαγητό, το βράδι σαλάτα. Το βράδι μεγάλο γεύμα με φίλους την άλλη μέρα σαλάτα. Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε και την παλιά αξέχαστη ατάκα, 'αν φάω μακαρόνια με κιμά θα φάω πολύ, καλύτερα να φάω σαλάτα'. Αύγουστος διακοπές, μετά σαλάτα μεσημέρι βράδι. Η σαλάτα καλύπτει τις ενοχές που παράγει μια διατροφή με υπερβολές.  Αν θα θέλαμε να κάνουμε και ανάλυση χαρακτήρων μέσω της διατροφής καταλαβαίνετε πότε θα έμπαιναν οι σαλάτες σε μια διατροφή, όταν τα μεσημέρια και τα βράδια θα είχαν οι πρωταγωνιστές ξεφύγει. Αν είχαμε και ενοχόμετρο θα ξέραμε και τι θα είχε και η σαλάτα μέσα.
Στα 2 άκρα 
   Ας κάνουμε μια απλή ανάλυση και ας αναρωτηθούμε, αν έχουμε σε 1 ημέρα συγκεντρώσει το 90% των θερμίδων που πρέπει να φάμε σε 1ώρα και το υπόλοιπο 10% σε όλη την υπόλοιπη ημέρα, αυτό το συκωτάκι που δουλεύει για να κάψει 300 και 500% περισσότερο απ' αυτό που μπορεί, πως θα υποδεχτεί όλη αυτή την τεράστια ποσότητα τροφής; Προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τις ζωτικές μας λειτουργίες στις ενοχές και στον συναισθηματισμό μας. Έτσι το κεφάλι μας έχει γίνει μελανό, απ' τα χτυπήματα που τρώμε στον τοίχο. Αν όμως μας ζητούσαν η καρδιά μας να λειτουργεί για μισή ώρα στο 500% της ικανότητας της και για 16 ώρες στο 10% θα αναρωτιόμασταν 'μας δεν θα ζήσουμε'. Έτσι είναι ακριβώς, δεν μας ενδιαφέρει για την καρδιά, τα νεφρά μας, τον εγκέφαλο μας, τον θυρεοειδή μας όλα μας τα όργανα, αλλά αν μιλάμε για κιλά, συκώτι, στομάχι και μεταβολισμός πρέπει να περιμένουν προσοχή πότε θα βγει το μαγιό και το νυφικό. Βραδινό σαλάτα λοιπόν. Με τη λογική του 90-10 ή του 80-20, δεν αδυνατίζουμε και όχι μόνο, αλλά αν εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο πολύ καιρό δημιουργεί στον θυρεοειδή και σε άλλα όργανα του οργανισμού μας τεράστια προβλήματα. Με τη λογική της σαλάτας βραδινό έχουν μεγαλώσει τουλάχιστον 2 γενιές παχύσαρκων, που όχι μόνο δεν αδυνάτισαν, αλλά κατέστρεψαν και το μεταβολισμό τους. Με συνέπεια να μην αδυνατίζουν.Η γενιά της 'σαλάτας βραδινό', είναι μια γενιά που θυσίασε στο διπολισμό της το σώμα της.
Η αθώα σαλάτα
   Μια αθώα σαλάτα κρύβει πίσω της μια ολόκληρη ενοχική φιλοσοφία που λέει 'μπορείς να διαγράφεις με την ίδια ευκολία που γράφεις'. Ποιος διαιτολόγος δεν έχει βρεθεί μπροστά στα ίδια ερωτήματα, 'βραδινό σαλάτα, να φάω σαλάτα αν έχω φάει πολύ το βράδι, θέλω να χάσω πιο γρήγορα και το ριξα στις σαλάτες, με τόση σαλάτα θα γίνω κατσίκα, το βράδι θα βγω με φίλους θα φάω σαλάτα κτλ. Φιλοσοφία που και αυτή έχει τις ρίζες της στην αφαιρετική λογική της δεκαετίας του '90, που οι εξελίξεις την έχουν αφήσει αιώνες πίσω, όχι όμως και τους θιασώτες της. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν και πράττουν πάνω σε αυτή τη λογική και θα περάσουν πολλά χρόνια για να την αφήσουμε πίσω. Η λογική 'για ότι φας και ότι κάνεις υπάρχει πάντα μια σαλάτα να διαγράψει ότι έκανες', είναι εδώ ακόμη. Η σαλάτα συμβολίζει το μοντέλο δίαιτας 90-10, Η σαλάτα συμβολίζει την επιλογή που θα έρθει να αντικαταστήσει αγαπημένα φαγητά και  τροφές, όταν κάνουμε δίαιτα, γιατί δίαιτα είναι το κενό που μας αποσυνδέει απ' τη ζωή και μας βάζει σε μια άλλη ζωή, της στέρησης και της λιτότητας, γιατί δίαιτα= πείνα. Η δίαιτα είναι συνυφασμένη με τη σαλάτα και φυσικά όταν τελειώνει η δίαιτα το πρώτο πράγμα που δεν θέλουμε να δούμε μπροστά μας είναι η σαλάτα. Η σαλάτα έχει συνδυαστεί με τη δίαιτα, τη στέρηση και την πείνα, είναι σύμβολο δίαιτας 2 γενεών και έπεται και τρίτη. Αν δεν έχεις που να πας τις ενοχές σου βάλτες μέσα σε μια όμορφη σαλάτα, ρίξε λίγο νυφικό και μαγιό και για ελαιόλαδο βάλε λίγο αμνησία.


1 σχόλιο:

  1. Τι μπορούμε να κάνουμε?Όταν πλέον δεν χάνουμε γραμμάριο ούτε για αστείο..που δεν είναι άλλα λέμε..όταν καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο οργανισμός να μπει σε φάση "χάνω κιλά".Όταν η ζημία χρόνων που έχει προκληθεί δεν επιτρέπει άλλες ενέργειες..Όταν όχι μόνο δεν χάνουμε αλλά χάνουμε τύπου 3 κιλα σε τρεις μήνες... Εκεί τι κάνουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!