Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Αν φοράω νυφικό καθημερινά θ' αδυνατίσω;

 Γιατί δεν ξεκινάς δίαιτα από Δευτέρα; Γιατί ένα πρόβλημα υγείας δεν αρκεί για να σε κινητοποιήσει να χάσεις βάρος; Ποια συναισθήματα σε οδηγούν στο διαιτολόγο; Ποια προβλήματα υγείας είναι εκείνα που αποτελούν αφορμές για να πετύχεις ένα καλό αδυνάτισμα; Τι πρέπει να κάνουμε για να αδυνατίσουμε; Το σημερινό μας άρθρο θα εμβαθύνει στα συναισθήματα της δίαιτας. Μια ανάλυση που αφορά συναισθήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι και ένας διαχωρισμός σε θετικά, αρνητικά, χρήσιμα, αδιάφορα και κινητοποιά συναισθήματα μέσα σε μια θεραπεία.
Ενοχές
Οι ενοχές είναι ο βασικός πρωταγωνιστής της δίαιτας, το κεντρικό συναίσθημα. Μπορεί να σε έχει πρήξει ο ενδοκρινολόγος, διαβητολόγος, καρδιολόγος να κάνεις δίαιτα για να ρυθμίσεις το σάκχαρο σου, ο ορθοπεδικός γιατί πονάνε τα γόνατα και η σπονδυλική στήλη σου. Μπορεί να ροχαλίζεις και να ξυπνάς με πονοκέφαλο, μπορεί να μην μπορείς να ανέβεις τις σκάλες, να μην μπορείς να παίξεις με το παιδί σου, να περπατάς 10μέτρα και να να λαχανιάζεις και άλλα τόσα, αλλά όλα αυτά να μην αποτελούν αφορμή να κάνεις κάτι για το βάρος σου. Αλλά αν παντρεύεσαι και πρέπει να φορέσεις το σπέσιαλ νυφικό, αν πρέπει να γίνεις νονά ή πρέπει να πάρεις ρεβάνς από κάποιον συνάδελφο που σου είπε ότι δεν μπορείς να αδυνατίσεις, τότε όλα αυτά είναι άριστες αφορμές για τις ενοχές να ανασυρθούν από το χρονοντούλαπο. Οι ενοχές είναι ένα οξύ συναίσθημα και όπως όλα τα οξεία συναισθήματα κρατάνε λίγο. Αλλά είναι το συναίσθημα εκείνο που θα σε κάτσει στην καρέκλα. Πολύ δύσκολα άλλο συναίσθημα θα σε πάρει από το μότο 'δίαιτα από Δευτέρα άρα δίαιτα ποτέ' και θα σε κάνει να σηκώσεις το τηλέφωνο. Οι ενοχές σε κινητοποιούν εδώ και τώρα. Μπρος στις ενοχές ψάχνεις ραντεβού στο διαιτολόγο Κυριακή, μετά τα μεσάνυχτα, μέσα στις διακοπές, τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν μαθαίνεις ότι η φίλη σου έχασε 5κιλά και θα φορέσει ένα υπέροχο φόρεμα στο γάμο του συμμαθητή σας κτλ. Το 95% των τηλεφώνων στους διαιτολόγους είναι συσσωρευμένες ενοχές και είναι πολύ λυπηρό αυτό. Το άλλο 5% είναι αυτοί που τους πιέζουν μαμάδες και σύζυγοι να χάσουν κιλά για προβλήματα υγείας, αλλά αν είχαν μητέρες και σύζυγοι τα ίδια προβλήματα ...καλένδες. Αν με κάποιο τρόπο καθυστερούσαμε τη συνεδρία 1,5 εβδομάδα μετά κανείς δεν θα ήθελε να μπει σε πρόγραμμα και έχει συμβεί σε εμένα ή έχω επιδιώξει πολλές φορές. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν ραντεβού πάλι από ενοχοκινούμενες συνεδρίες που έγιναν μετά από 3 και 4 χρόνια. Πήραν τηλέφωνο σήμερα, οι ενοχές έπεσαν και όταν ξαναήρθαν τελικά έγινε η περιβόητη συνεδρία, μόνο που η απόσταση ήταν μερικά χρονάκια.
Συναισθήματα και δίαιτα 
   Ανέβηκε το σάκχαρο, ανέβηκε η πίεση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κ.α. προβλήματα υγείας κινητοποιούν πάλι για λίγο μέσω ενοχών αλλά όχι πάντα και κρατάνε εξαιρετικά λίγο. Δεν είναι ικανά να οδηγήσουν σε τηλέφωνο. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι πάνε σε διαιτολόγο όσοι έχουν προβλήματα υγείας, αλλά κάνουν τεράστιο λάθος. Αυτοί δεν πάνε ενώ θα έπρεπε και αυτό λόγω μη ικανής ανόδου των ενοχών. Είναι συναισθήματα που δεν έχουν μύτη, δεν είναι οξεία συναισθήματα, άρα δεν σε σπρώχνουν σε αποφάσεις και επειδή ο Έλληνας είναι αναβλητικό ον, το πάει στο τέλος. Γονείς παιδιών που στέλνουν τα παιδιά τους διαιτολόγο το κάνουν πάλι για τις δικές τους ενοχές. Σύζυγοι και μαμάδες έχουν ιερό καθήκον, πράγμα που δεν αρκεί για να γίνει κάτι, αλλά αρκεί που τους έστειλαν σε μας.
Ο ίσκιος των ενοχών στο αδυνάτισμα
Κλείνοντας το κεφάλαιο αυτό και νομίζοντας(οι αναγνώστες) ότι είμαι υπερβολικός να σας αναφέρω μερικά πράγματα. Το 80% ίσως και 90% του αποτελέσματος που έχει επιτευχθεί έχει γίνει υπό κλίμα ενοχών. Όταν οι ενοχές πέσουν, μπορεί να περάσουν μήνες χωρίς κανένα αποτέλεσμα και να θυμόμαστε πριν πολύ καιρό που χάθηκε το τελευταίο κιλό. Ότι γίνεται και ότι παράγεται γίνεται εκεί πέρα μέσα, όταν αρθεί αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει φωτισμένος διάδρομος προσγείωσης. Μετά αρχίζουν τα γνωστά, κολλάει ο μεταβολισμός, κράμπα στο αδυνάτισμα, τι πρόσθετο να πάρω, ο θυρεοειδής, τα μιτοχόνδρια κτλ. Οι ενοχές μπορούν να ωριμάσουν και να γίνουν ένα άλλο ωριμότερο συναίσθημα αλλά αυτό απαιτεί και το ανάλογο συναισθηματικό υπόβαθρο που λίγοι το έχουν και εγώ προσωπικά το έχω δει λίγες φορές. Όταν ψάχνουμε ιστορικά θεραπειών παρελθόντος οι πιο επιτυχημένες δίαιτες είχαν ένα σταθερά ενοχικό κίνητρο. Γι' αυτό στο αδυνάτισμα δεν υπάρχει μια ομαλή ροή στη μείωση των κιλών, υπάρχει μια ποσοτικά ενοχοκινούμενη μείωση κιλών. Δηλαδή πολλές ενοχές στην αρχή πολύ αδυνάτισμα, μετά παιχνιδάκια. Στους πρώτους μήνες θα χαθεί το 80-90% του συνόλου των κιλών που θα χαθούν σε μια δίαιτα. Σε 12 μήνες δηλαδή θα δείτε, μείωση βάρους κατά 14-16κιλά τους 4 πρώτους μήνες και τους υπόλοιπους 8, μόνο 5
00γραμμάρια το μήνα. Λίγες ενοχές, λίγο αδυνάτισμα. Θα ελπίζουμε σε καλύτερες θεραπείες στο μέλλον όταν οι άνθρωποι γίνουν λίγο πιο ανοιχτοί στη νέα γνώση και λίγο πιο περίεργοι με το Εγώ τους. Ως τότε φοράτε νυφικό 365 μέρες.    

5 σχόλια:

 1. Καλημέρα.Μετα απο χρόνια μπορεί να επέλθει ανοσία στις ενοχές; ή/και αντίσταση?ο θεραπευόμενος να φτάσει σε ένα σημείο που έχει πλήρη επίγνωση,να έχει ενοχές αλλά να μην κάνει κάτι για να το αλλάξει.η ανοσία μεταφορικά.να έχει εθιστεί σε μια κατάσταση απραξίας-δυσπραξιας,να τον νοιάζει λιγότερο, ίσως αδιαφορώντας κ για τις ενοχές οι οποίες δεν μπορούν πλέον να τον κινητοποιήσουν να αλλάξει την κατάσταση, ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το ερώτημα σας είναι πάρα πολύ σωστό και δείχνει και μία πολύ μελετημένη εικόνα. Διαβάστε αν θέλετε το άρθρο 'καταναλώνεις πολύ αδυνάτισμα και δεν χάνεις γραμμάριο', απαντώ σε αυτό ακριβώς που με ρωτάτε με έναν πιο σφαιρικό τρόπο. Ο Νεο-παχύσαρκος θα είναι αυτό το είδος ανθρώπου που περιγράφεται. Κορεσμένος, κουρασμένος, ανοσοποιημένος, απαθής με μια συνναλακτική πια σχέση με το αδυνάτισμα. Αξίζει να το διαβάσετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
 3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έπειτα από αίτημα αναγνώστη μας διεγράφησαν σχόλια του. Σχόλια που έγιναν πρις τις 7/9.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!