Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017

Ομοιόσταση ή θερμίδες;

   Καθώς οι ενοχές σχηματοποιούνται τώρα τον Αύγουστο για να πάρουν την τελική τους μορφή τον Σεπτέμβρη, οι ατζέντες με τηλέφωνα διαιτολόγων βγαίνουν από το συρτάρι που τις αφήσαμε την άλλη ενοχική περίοδο των Χριστουγέννων. Από ενοχές σε ενοχές μια δίαιτα δρόμος. Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε πως η θεωρία που έχει χτιστεί ολόκληρη η επιστήμη της Διαιτολογίας έρχεται δεύτερη σε σχέση με την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου για προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Ο οργανισμός μας υπακούει στη θεωρία ότι 'κάθε τροφή έχει μια ποσότητα ενέργειας', αλλά στη θεραπεία της Παχυσαρκίας δεν μπορεί να μας βοηθήσει τόσο, όσο ο σωστός χειρισμός της θεωρίας που λέει 'ότι και αν δώσουμε στον άνθρωπο αυτός θα προσαρμοστεί'. 
Χορήγηση διαιτολογίου και προσαρμογή του οργανισμού
   Αν ο άνθρωπος βιολογικά υπάκουε νομοτελειακά στη θεωρία που έλεγε 'όσο πιο πολύ τρως τόσο πιο παχουλός είσαι', τότε δεν θα υπήρχαν φυσιολογικοί άνθρωποι που τρώνε πολλές θερμίδες και δεν παχαίνουν, αλλά ούτε και παχύσαρκοι που τρώνε λίγο αλλά είναι παχουλοί. Η μία ομάδα θα πήδαγε στα όρια της άλλης. Αν η θεωρία αυτή ίσχυε εξ' ολοκλήρου θα τρώγαμε 5000θερμίδες την ημέρα για 1μήνα και θα παίρναμε 10κιλά δηλαδή 120 σε 1 χρόνο. Με την ίδια θεωρία σε ισχύ αν ο ίδιος άνθρωπος έτρωγε από 2500θερμίδες την ημέρα 500θερμίδες θα έχανε 8κιλά σε 1μήνα ή 96κιλά σε 1 χρόνο. Απλά ο οργανισμός θα υπάκουε στο τι θα του δίναμε να τρώει χωρίς να έχει κανένα αμυντικό μηχανισμό απέναντι σε αυτό. Αυτό όμως που τελικά ισχύει είναι ότι και στην πρώτη περίπτωση που περιγράψαμε και στη δεύτερη ο οργανισμός θα προσαρμοζόταν πολύ γρήγορα σε αυτή την επιθετική ενέργεια που θα κάναμε και ενώ στην αρχή θα είχε θεαματικά αποτελέσματα είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, έπειτα θα προσαρμοζόταν πολύ γρήγορα και στον δεύτερο μήνα ούτε το 40% του πρώτου δεν θα είχαμε. Στον τέταρτο μήνα εφαρμογής του μοντέλου παραπάνω η θερμιδοκεντρική θεωρία θα είχε καταρρεύσει καθώς η ζυγαριά και στις 2 περιπτώσεις θα έμενε μάλλον σταθερή (με μικρές διαφορές). Ο οργανισμός μας για να διασώσει την επιβίωση του θα είχε προσαρμοστεί ταχύτατα, δείχνοντας μας ότι πάνω απ' όλα προέχει η επιβίωση-ζωή.
Δίαιτα και μεγάλες αλλαγές
   Έχουμε κύριο 45χρονών που για μια ζωή είναι 75κιλά, αλλά ο κύριος αυτός έχασε τη μαμά του και για 6μήνες άλλαξε ριζικά η συναισθηματική του κατάσταση. Μέσα σε 6μήνες πήρε 15κιλά. Ο Γιώργος πήγε φαντάρος και από 80κιλά πήρε σε 4 μήνες 12κιλά. Η Μαρία πήγε για σπουδές Λονδίνο και πήρε 40κιλά σε 4 χρόνια. Η Γιώτα μπήκε στο στάδιο εμμηνόπαυσης και σε 6 μήνες πήρε 30κιλά. Η Μαρία με το Γιώργο συζούν εδώ και 3μήνες αλλά έχουν πάρει ο καθένας 8 και 6 κιλά. Ο Μάριος έμεινε άνεργος και πήρε 6 κιλά σε 3 εβδομάδες. Πίσω από κάθε ιστορία και μια βίαια αλλαγή που προκάλεσε την προσθήκη βάρους. Ένα παχύσαρκο κορμί δεν είναι οργανισμός που τρώει πολύ, αντίθετα μπορεί να τρώει πολύ λίγο, αλλά έχει υποβάλλει τον οργανισμό του σε πάρα πολλές αλλαγές που δημιούργησαν έναν μεταβολισμό που είναι σχεδόν ακούνητος. Ο οργανισμός δεν θέλει βίαιες αλλαγές γιατί η ομοιόσταση του ταράζεται και αντιδρά βίαια. Όταν ταράζεται η ομοιόσταση ετών μπορεί να αλλάξει και το βάρος βίαια, βάρος που για πολλές δεκαετίες παρέμενε σταθερό. Αλλαγές όπως: συνταξιοδότηση, έρωτας, διαζύγιο, αλλαγή χώρου ή πόλης ή χώρας, σπουδές, θάνατος συγγενή, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, ασθένεια, είναι βίαιες αλλαγές που πολλές φορές οδηγούν σε προσθήκη βάρους. Η διαταραχή της ομοιόστασης αποκαθίσταται γρήγορα συνήθως αλλά στην αρχή της αλλαγής μπορεί να παραχθούν τέρατα. Τα πιο πολλά κιλά και οι πιο μεγάλες σωματικές αλλαγές γίνονται στην αρχή τους πρώτους μήνες ή ημέρες, έπειτα ο οργανισμός εξισσοροπεί την περιβαλλοντική διαταραχή. Αν για παράδειγμα ένας συζυγος που χώρισε πήρε σε 3μήνες 10κιλά, τα 7-8 κιλά τα πήρε τον πρώτο μήνα.
Η Δίαιτα είναι μια μεγάλη αλλαγή
    Μια τέτοια είδους αλλαγή είναι και η θεραπεία μείωσης βάρους, γι΄αυτό σχεδόν πάντα τα κιλά επανέρχονται. Η αντίσταση του οργανισμού είναι μεγάλη και όσο λιγότερο τρώμε τόσο λιγότερο ο οργανισμός ρίχνει τις ανάγκες του και έτσι δεν μειώνεται το βάρος. Όσο λιγότερη τροφή τόσο λιγότερο βάρος χάνεται. Οι δίαιτες για να πετύχουν πρέπει να λειτουργήσουν έξυπνα και να μην σηκώσουν τις αντιστάσεις του οργανισμού, να μην καταλάβει ο οργανισμός ότι θα μπει σε 1 τούνελ βίαιης αλλαγής γιατί για 3-4 εβδομάδες θα χάσουμε αρκετά κιλά και μετά θα κυνηγάμε την ουρά μας. Στη βίαιαη αλλαγή αντιδρά με βίαιη προσαρμογή. Σε δεύτερ
ο χρόνο αυξάνονται τα συναιθήματα της πείνας πολύ και όπως ξέρουμε καλά το συναίσθημα αυτό δεν αντιμετωπίζεται. Με τη φύση μας δεν τα βάζουμε, απλά εργαζόμαστε έξυπνα.
Συμπέρασμα
     Ο οργανισμός μας υπακούει στους φυσικούς ομοιοστατικούς μηχανισμούς της φύσης μας. Αν φάει πολύ θα προσαρμοστεί σε αυτό και το ίδιο αν φάει λίγο. Το θερμιδοκεντρικό σύστημα της διατροφής έρχεται να ακολουθήσει τον ομοιοστατικό μηχανισμό. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η Παχυσαρκία είναι μια ηδονιστική ασθένεια, δηλαδή εύκολα ανεβάζεις ποσότητες και δύσκολα κατεβάζεις. Αν πάρεις κιλά περίοδο που βιώνεις μια αλλαγή δύσκολα θα τα χάσεις όταν επανέρθεις σε ισορροπία. Αντίθετα αν χάσεις κιλά βιώνοντας αλλαγή πολύ εύκολα όταν ξαναφάς φυσιολογικά θα τα πάρεις. Η θεραπεία της Παχυσαρκίας δεν πρέπει να διεγείρει τον βαθμό ανάκτησης ομοιόστασης από ένα βαθμό και πάνω γιατί πανίσχυροι αμυντικοί μηχανισμοί θα αποβάλλουν την θεραπεία σαν σκουπίδι. Αν το βάρος του θεραπευόμενου είναι 110κιλά για 5 χρόνια και μπει σε θεραπεία και αρχίζει να χάνει γρήγορα κιλά, ο οργανισμός θα προσπαθήσει να ανακτήσει τα 110κιλά. Γι' αυτόν η θεραπεία είναι μια άρρωστη περίοδος με υγιή προσανατολισμό τα 110κιλά.


3 σχόλια:

 1. Δηλαδή η ομοιασταση της παχυσαρκίας?
  Σε μια προσπαθεία ότι κι αν κάνει, οποία μορφή θεραπείας κ αν ακολουθηθεί,ο,τι κι αν χορηγηθεί ο οργανισμός θα επιστρέφει στα κιλά που θεωρεί ότι είναι 'καλά';Η θεραπεία ως εξωτερική συνθήκη λειτουργεί; Πάντα θα επιστρέφει στο βάρος που έχει συνηθίσει και θυμάται..? Πως θα γίνει να αναγνωρίσει ως νέο βάρος ένα άλλο? Το βάρος αυτόρυθμίζεται?είναι εφικτό να προβλέψουμε κ άρα να ελέγξουμε τις μεταβολικες (δυσ) λειτουργιες ή θα δεχθούμε ότι κουμάντο κάνει η βιολογία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα. Υπάρχει ένας μαγικός αριθμός(έχουμε αναφερθεί σε παλιότερα άρθρα μας) που μας λέει ότι οι αλλαγές που μπορούν να γίνουν χωρίς να διεγείρουν αντιδράσεις ή μηχανισμούς αντίροπους είναι π.χ.4. Δηλαδή από εβδομάδα σε εβδομάδα μπορεί ως και τον αριθμό αυτό ένας οργανισμός να χωρέσει αλλαγές, ο οποίος για τους αναγνώστες είναι πολύ μικρός αλλά για τη φύση είναι ο φυσικός ρυθμός ενσωμάτωσης αλλαγών. Από εκεί και πάνω και όσο βίαιες είναι οι αλλαγές αυτές τόσο γρηγορότερη η επιστροφή στο παλιό βάρος. Η θεραπεία λειτουργεί όταν σέβεται αυτό το ρυθμό. Να σας πω όμως πιο είναι το κύριο πρόβλημα μας. Ας πούμε ότι ένας πελάτης μας ρωτάει 'πόσα κιλά μπορώ να χάνω το μήνα χωρίς να υπάρχουν πιθανότητες να πάρω'; Θα του απαντήσουμε 1/2 - 1 κιλό. Δηλαδή 6-12 κιλά το χρόνο. 99% θα μας απορρίψει γιατί το θεωρεί λίγο. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να είναι παχύσαρκος 25χρόνια και πάνω και θα παραμείνει πιθανότατα. Αυτό σημαίνει ότι δεν κατάφερε σε 25χρόνια θέλει να το καταφέρει σε 6μήνες, γιατί δεν του ακούγεται καλά το 12κιλά το χρόνο. Βέβαια αν έχανε ένα κιλό το χρόνο τα 25χρόνια δεν θα ήταν παχύσαρκος. Θέλει όταν ξεκινάει δίαιτα η Φύση να στέκεται προσοχή απο πάνω του. Αυτός ο άνθρωπος πολύ δύσκολα θα χάσει κιλά. Όταν το βάρος μειώνεται σε ένα ανεκτό ρυθμό μπαίνει δυσκολότερα. Αν το βάρος μειώνεται ταχύτερα και λίγο να τρως μετά σχεδόν μπάινει αυτοματοποιημένα. Στην τελευταία σας ερώτηση και στην επόμενη μέρα μιας σοβαρής επιστήμης φανταστείτε τον θεραπευόμενο σε μια προσομοίωση πτήσης αλλά στο παχύσαρκο μέλλον του. Θα του λέμε κατσε κάτω και δες πως θα είναι το βάρος σου το 2025 αν διαλέξεις το α,β,γ, σενάριο και διάλεξε. Θα διαλέγει απ' το μέλλον για το παρόν και θα γίνονται και οι απαραίτητες στάσεις στα λάθη του για να δει τι πρέπει να αλλάξει, πάντα από 1 πιθανό μέλλον. Έτσι είναι εφικτό (όπως λέτε) να ελέγξουμε-προβλέψουμε τις μεταβολικές (δυσ) λειτουργίες. Η Βιολογία δεν θέτει τις ερωτήσεις απλά απαντά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Jet lag..~σε πτήσεις~ κι είναι κι αυτό πρόβλημα..

   Διαγραφή

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!