Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017

Πριν το ζύγισμα γιαούρτι

   Η Παχυσαρκία για να λυθεί χρειάζεται χαρτί, μολύβι, θρανίο και πολύ χρόνο δουλειάς για να λυθεί. Οι θεραπείες που χορηγούνται σήμερα είναι σκαριφήματα θεραπείας και πολλά πράγματα δεν μπορούν να κάνουν. Τα αποτελέσματα της τα βλέπουμε γύρω μας, με την ασθένεια να καλπάζει σε όλες τις ηλικίες. Η Παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια ιδιαίτερα ευφυής, τεχνικά δύσκολη να λυθεί και κυρίως με πολύ διαφορετικό προφίλ απ' αυτό που έχουμε μπροστά μας γι΄ αυτή. Δεν γνωρίζουμε τι είναι η Παχυσαρκία, έτσι πολλές απ' τις κινήσεις μας για λύση είναι άστοχες. Στο σημερινό μας άρθρο θα περιγράψουμε τι γίνεται μέσα σε μια εβδομάδα θεραπείας. Μια ανατομία του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ του χρόνου που λαμβάνει ο θεραπευόμενος ένα διαιτολόγιο και της επόμενης συνεδρίας. Τι συμβαίνει όταν τεμαχίζουμε το χρόνο; Πως αντιδρούμε στη θεραπεία; Πως διαχειρίζεται το χρόνο;
Οι 2 δυναμικές
   Με το που παίρνει στα χέρια του το διαιτολόγιο ο θεραπευόμενος παρατηρούμε να εμφανίζει μια διπολική συμπεριφορά. Η μία δυναμική λέει 'επιστροφή στο παρελθόν' και η άλλη 'πρέπει να αδυνατίσεις'. Η πρώτη δυναμική με έναν αναπόφευκτο τρόπο θα μεγαλώσει, στην αρχή μιας θεραπείας είναι μικρότερη της δεύτερης, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο για τους δύο πρώτους μήνες της δίαιτας. Όταν οριστεί ως ημέρα συνεδρίας π.χ. η Πέμπτη και γνωρίζει ότι έχει 7ημέρες μπροστά του να κάνει την προσπάθεια του - και επειδή τα συναισθήματα δεν είναι κουμπί που πατάς και κλείνουν - αυτόματα η θεραπεία του δημιουργεί μια διάσπαση. Σε κανένα περιστατικό που έχω αντιμετωπίσει ως ειδικός δεν έχω δει να μην σχηματίζεται αυτή η διάσπαση. Τις πρώτες εβδομάδες είναι όλες οι ημέρες προσεκτικές ή αν θέλετε με αριθμούς, όλες οι ημέρες αθροίζουν προσοχή πάνω από 70%. Εύλογα στο τέλος της εβδομάδας θα σχηματιστεί στη ζυγαριά ένα αποτέλεσμα, που θα ευχαριστήσει τον θεραπευόμενο. Η δεύτερη εβδομάδα πάλι αθροίζει όλες τις ημέρες προσοχή πάνω από 70%. Την τρίτη εβδομάδα το 'παρελθόν' θα μεγαλώσει λίγο, αλλά όχι τόσο που να δημιουργήσει πρόβλημα στο αδυνάτισμα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες το παρελθόν διεκδικεί και παίρνει περισσότερες ημέρες μαζί του. Ο θεραπευόμενος βλέπει όσο περνάνε οι εβδομάδες μια τάση να τον οδηγεί προς το παρελθόν ανίκητη. Γι' αυτό αναφέραμε στην αρχή ότι η Παχυσαρκία θέλει χαρτί και μολύβι και να χαράξουμε μια καινούρια θεραπεία ξεχνώντας ότι ξέρουμε μέχρι σήμερα. Οι θεραπείες που εφαρμόζονται σήμερα έχουν αποτύχει πλήρως. Αυτή η ανίκητη τάση προς το παρελθόν μπορεί να καθυστερήσει αλλά δεν μπορεί να ανακοπεί. Έτσι βλέπουμε σιγά σιγά και οι υπόλοιπες μέρες να μολύνονται από το παρελθόν, αργά σταδιακά και επίμονα. Στο τέλος οι προσεκτικές ημέρες είναι η μία ημέρα πριν το ζύγισμα, που αν δεν ήταν και η ζυγαριά στη μέση δεν θα υπήρχε ούτε αυτή. Το παρελθόν έχει νικήσει κατά κράτος και πάντα θα νικάει, όποια συναισθήματα και αν έχει απέναντι του, γιατί βρίσκει τον θεραπευόμενο απροετοίμαστο και ανέτοιμο. Πρέπει να βρούμε νέες θεραπείες και να επανεφευρέσουμε τον εαυτό μας για να μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική θεραπεία.
Συγκεντρωτισμός
  Οι 5 ημέρες προσοχής γίνονται 2 και στο τέλος 1, αυτή που προηγείται της μέτρησης. Έτσι έχουμε 5-6 ημέρες προσοχής της τάξης του 40% και 1 ημέρα προσοχής της τάξης του 80%. Θα μπορούσαμε να μαντέψουμε ότι η μία ημέρα προσοχής ως ημέρα που σχεδόν πάντα έχει γιαούρτι ή φρούτα στο βραδινό. Η ελπίδα παραμένει όμως αμείωτη μη υπακούωντας στη μείωση της προσοχής, καθώς και με 1ημέρα προσοχής ο θεραπευόμενος ελπίζει ότι θα έχει χάσει βάρος και μάλιστα έχει την αίσθηση ότι έχει πάει καλά. Αυτό το αίσθημα δεν θα αλλάξει και θα παραμείνει έτσι μέχρι το τέλος, είτε ορίσουμε τη συνεδρία σε 1 εβδομάδα, σε 1μήνα, σε 1 χρόνο, σε 1 αιώνα. Πάντα η προηγούμενη ημέρα προσεκτική. Φανταστείτε να ορίζαμε συνεδρία μετά από 20χρόνια, είμαι σίγουρος ότι πάλι η προηγούμενη ημέρα θα ήταν προσεκτική, που αυτό φανερώνει κουλτούρα όχι απλά αντίδραση σε θεραπεία. Αν θέλει ο ειδικός να 'σκοτώσει' τον θεραπευόμενο τοποθετεί μακρινές συνεδρίες με γνωστά αποτελέσματα. Φανταστείτε να υπάρξει 1μήνας κενό και για να το κάνουμε λιανά, ένας μήνας κενό είναι 28 ημέρες χαλαρότητας και 2 ημέρες προσοχής. Δηλαδή μόλις πήραμε 28ημέρες από την ζωή του θεραπευόμενου και τις αχρηστεύσαμε φυσικά με την συναίνεση του. Γιατί αν δεν γνωρίζει από τι ασθένεια πάσχει και του πούμε κενό 1μήνα, θα κάνει πάρτι. Θα έχει βγάλει χωρίς να το ξέρει με τα χεράκια τα ματάκια του. Κενά, αναβολές, διακοπές, γιορτές σκοτώνουν την θεραπεία ανεπανόρθωτα. Η δίαιτα έχει κάποια συναισθήματα που είναι ενεργά μέσα σε 1 ορισμένο διάστημα, μετά πεθαίνουν σαν τα απότιστα λουλούδια. Οι λάθος χειρισμοί κοστίζουν ζωές. Μετά από κενό 2 εβδομάδων σε μια εβδομαδιαία θεραπεία τίποτα δεν είναι ίδιο, το μικρόβιο μόλις σπάρθηκε. Επιστρέφουμε πάλι στο θρανίο, χαρτί και μολύβι που αναφέραμε στην αρχή, για το λόγο ότι όταν ορίζουμε ως ημέρα συνεδρίας π.χ. τη Πέμπτη, στο μυαλό του θεραπευόμενου χτίζεται μια ιεράρχηση ημερών από το τέλος προς την αρχή, όχι δηλαδή αν θα προσέξω αύριο, αλλά πότε είναι η μέτρηση για να δω πόσο χρόνο έχω για να μην προσέξω, πριν προσέξω. Αυτός ο γρίφος λύνεται μόνο με χαρτί, μολύβι και πολλές πολλές ασκήσεις.
Το σημείο Κλειδί
   Το σημείο κλειδί είναι στο γεγονός ότι το μέλλον δεν ασκεί πίεση στο παρελθόν για να περιορίσει την τρομερή δυναμική του. Οι θεραπευόμενοι είναι συνήθως άνθρωποι που σκέφτονται το σήμερα και το τώρα (που σε πολλά πράγματα είναι στόχος, σε άλλα καταδίκη), ενώ θα έπρεπε να βλέπουν το μέλλον τους σαν το τώρα, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους ή της ημέρας τους να είναι τυφλό και εκεί μέσα να μην έχουν τοποθετηθεί στόχοι και όνειρα, αλλά κενό. Το κενό φυσικά είναι χώρος που ανήκει στο παρελθόν δικαιωματικά γιατί ο εγκέφαλος έχει μνήμη και αγαπά τη σιγουριά. Εχθρός μας η απενεργοποίηση των ημερών και στόχος μας η ενεργοποίηση τους. Άρα το παρελθόν μπορεί μόνο να μεγαλώσει και αυτό κάνει, αργά και σταθερά μολύνει τα πάντα και αδρανοποιεί οποιαδήποτε ελπίδα για αδυνάτισμα. Στις περιπτώσεις εκείνες που θα αργήσει να μολύνει τις μέρες, θα είναι γιατί το αποτέλεσμα-αδυνάτισμα θα είναι μεγάλο και θα γεμίσει ελπίδες για κάποιους μήνες παραπάνω το θεραπευόμενο, αλλά δύσκολα θα αλλάξει το τέλος, παράταση θα δώσει μόνο.   

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!