Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017

Η καθημερινοποίηση της δίαιτας

    Στο τέλος μιας ημέρας θεραπείας μείωσης βάρους μπαίνει μια μεγάλη γραμμή αθροίσματος. Η δίαιτα είναι πολλές τέτοιες γραμμές. Συνθέτουν μια εβδομάδα, ένα μήνα, 6μήνες και συνεχίζεται. Πολλές αθροιστικές γραμμές που συνθέτουν ένα καλό ή κακό αποτέλεσμα. Στο τέλος κάθε ημέρας ο θεραπευόμενος βάζει μια βαθμολογία στον εαυτό του και αυτό συνθέτει την προσοχή της επόμενης ημέρας. Εδώ κρύβονται πολλά μικρά μυστικά που αφορούν την πορεία, την απόδοση, το αδυνάτισμα, την συνέχεια, την επιμονή και την επιτυχία. Θέματα όπως, από πόση απόδοση και κάτω η θεραπεία οδηγείται στην έξοδο, πόση προσοχή πρέπει να έχει καθημερινά ο πρωταγωνιστής για να μένει στη θεραπεία και να μην παρουσιάζεται γρήγορη κόπωση. Η αξιολόγηση στο τέλος της ημέρας είναι μια φυσική διεργασία που γίνεται και ανοίγει την επόμενη και την επόμενη ημέρα. Στο τέλος της εβδομάδας συντίθεται ένα αποτέλεσμα. Όσο η φυσική διεργασία αυτή δεν αξιολογείται τόσο περισσότερο το καθημερινό συναίσθημα της αξιολόγησης ατονεί. Η αξιολόγηση πρέπει να έρθει γρήγορα για να μπορέσει ο θεραπευόμενος να πάρει αυτή την μεγάλη ανάσα που παίρνει μετά από κάθε συνεδρία. Όσο πιο συχνές αξιολογήσεις τόσο πιο ενεργό το συναίσθημα του καθημερινού αθροίσματος.
Λύση
   Μια λύση στο πρόβλημα της Παχυσαρκίας είναι να καθημερινοποιήσουμε την αξιολόγηση και την προσοχή, γιατί ο ασθενής έχει μια τάση αποβολής της πίεσης και συσσώρευσης της στα απολύτως απαραίτητα. Μια ιδιαιτερότητα της ασθένειας του είναι να αφαιρεί προσοχή από τις 7ημέρες της αξιολογησης και να τις συμπυκνώνει σε 1 ή 2 ημέρες, αυτές που είναι πριν το ζύγισμα. Έτσι μέσα σε μια 1εβδομάδα δημιουργείται μια απίστευτη διπολική δυναμική, η μία τραβάει τον ασθενή πίσω και η άλλη μπροστά. Η πορεία έχει ως εξής: στην αρχή έχουμε 1 ημέρα χαλαρότητας και 6ημέρες προσοχής και καταλήγει 6 ημέρες χαλαρότητας και 1ημέρα προσοχής. Το δίπολο προσοχή-χαλαρότητα δημιουργεί μέσα σε μία εβδομάδα απίστευτες καταστάσεις που θα τις κουβεντιάσουμε σε επόμενο άρθρο μας. Θα πρέπει λοιπόν να καθημερινοποιήσουμε το πρόβλημα αφουγκραζόμενοι ένα φυσικό μηχανισμό μέσα μας που λέει αν στο τέλος της ημέρας βάλεις στον εαυτό σου μια κακή βαθμολογία, η επόμενη ημέρα θα είναι πιθανόν αρνητική, ο μήνας θα είναι κακός και το τέλος θα έρθει σύντομα. Μια δίαιτα με το που ξεκινάει υπακούει απόλυτα σε αυτό το μηχανισμό απ΄την πρώτη ημέρα. Στο τέλος της εβδομάδας που υπάρχει το ζύγισμα η δίψα του μηχανισμού και αυτού που φέρει το μηχανισμό (εμάς δηλαδή) για αξιολόγηση είναι πολύ μεγάλη και πρέπει η ημέρα της αξιολόγησης να είναι κοντά για να πάρει ανταμοιβή. Η ανάγκη της ανταμοιβής είναι τόσο μεγάλη που είναι πιο μεγάλη και από την ανάγκη για αδυνάτισμα. Είναι ένα πρωτόλειο ενστικτωδικό συναίσθημα που στην πορεία όμως μεταβάλλεται σε κάτι άλλο. Ο χρόνος εδώ - που συστέλλεται και διαστέλεται στο μυαλό του θεραπευόμενου ανάλογα σε τι θέση είναι - κυλά αργά, γιατί ανυπομονεί να έρθει το ζύγισμα. Μετά από μερικές εβδομάδες που το συναίσθημα αυτό έχει εκλείψει, ο χρόνος κυλά γρήγορα γιατί κυλά σχετικά απρόσεκτα και το συναίσθημα της καθημερινής αξιολόγησης έχει χαθεί. Η ανάγκη για ανταμοιβή μεγάλη με συνέπεια η κάθε ημέρα να είναι σημαντική και ο θεραπευόμενος στο τέλος της να συγκεντρώνει πάντα πολύ υψηλές βαθμολογίες. Δίψα για ανταμοιβή που δεν ξέρουμε αν έχει ως αντικείμενο της το αδυνάτισμα ή αν αυτό θα συνέβαινε ότι και αν έκανε ο θεραπευόμενος. Μάλλον το δεύτερο ισχύει.
Στο τέλος της ημέρας
    Αυτό που συμβαίνει στο τέλος της ημέρας ή στην αρχή της επόμενης είναι μια ανασκόπηση της. Στο τέλος της ανασκόπησης θα βγει ένα αποτέλεσμα που θα οδηγήσει σε 3 πιθανές επιλογές α)θετική ανασκόπηση, συνεχίζουμε προσεκτικά και μειώνουμε το βάρος β)αθροίζουμε κακές αξιολογήσεις παίρνουμε βάρος και διακόπτουμε γ)καλές και κακές αξιολογήσεις σταθερές μετρήσεις κανένα αποτέλεσμα, έξοδος.  Το β' και το γ' οδηγεί σε έξοδο και μόνο το πρώτο στο στόχο. Από το β' και το γ' να πηδήξεις στο α' είναι ακατόρθωτο. Από το α' πρώτα πηδάς στο γ' και μετά στο β'. Η ανασκόπηση είναι σαν το ένστικτο της αναπαραγωγής, συμβαίνει πάντα και ανοίγει την επόμενη μέρα. Αν οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες η ανάγκη για καλή καθημερινή θετική βαθμολόγηση είναι μεγαλύτερη, με περισσότερες πιθανότητες να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα. Αν οι συνεδρίες είναι 14ήμερες πάλι υπάρχει μια καθημερινή ανασκόπηση αλλά δεν ενδιαφέρει τον πρωταγωνιστή να είναι θετική. Αποκινητροποιείται η θετική καθημερινή αξιολόγηση. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή αυτό το σημείο καθώς είναι ένα απ' τα σημεία κλειδιά στη θεραπεία. Αν υπάρχει μια ημέρα προσοχής, μία μη προσοχής, οι πιθανότητες να είναι η τρίτη μη προσοχής είναι πολύ αυξημένη. Τα αρνητικά συναισθήματα στη δίαιτα είναι μη αναστρέψιμα, δηλαδή πολλές ημέρες μη προσοχής οδηγούν σε έξοδο, δεν γυρίζει το παιχνίδι. Ας πούμε ότι έχουμε 12ημέρες προσοχής και μια 13η μη προσοχής, η 14η θα μολυνθεί πιο πολύ από την 13η παρά από τις άλλες 12. Μια ημέρα μη προσοχής αρκεί για να μολύνει την θεραπεία, γι΄ αυτό η δίαιτα θέλει μια συνεχόμενη σταθερή προσοχή. Οι γιορτές πέρα από τις ποσότητες φαγητού που περιέχουν κάνουν και ένα άλλο κακό.  Μολύνουν την θεραπεία με καθοριστικό τρόπο με κακής προσοχής ημέρες που είναι δύσκολο να γίνουν θετικές ημέρες. Πίσω από μια αποτυχημένη δίαιτα κρύβεται μια γιορτή, που έχει τοποθετήσει ένα μολυσματικό μικρόβιο που μεγαλώνει ταχύτατα. Ένα αρνητικό συναίσθημα στη δίαιτα μπορεί μόνο να μεγαλώσει.
Μια θεραπεία που παραπαίει πριν την διακοπή της έχουν παρουσιαστεί πρώτα φαινόμενα σκόρπιων προσεκτικών ημερών, έπειτα ολοκληρωτικά απρόσεκτων ημερών και έξοδος. Όταν υπάρχουν σκόρπιες προσεκτικές ημέρες σε μια θεραπεία, το τέλος είναι παραπάνω από σίγουρο, με μηδενικές πιθανότητες αναστροφής.
 Συμπέρασμα
   Πολύ σύντομα θα βρούμε τον μαγικό αριθμό που θα μας λέει πολλές πληροφορίες για το πόσο προσεκτικός μπορεί να είναι κάποιος και πόσο δίαιτα μπορεί να χωνέψει και εκεί θα μπορέσουμε να του χορηγήσουμε το ανάλογο φάρμακο. Όταν ξεκινάει μια θεραπεία με εβδομαδιαίες συνεδρίες η θετική αξιολόγηση στο τέλος της εβδομάδας γίνεται αυτοσκοπός που στη συνέχεια ατονεί. Είναι σαν τον έρωτα που ζητά πίσω επιβεβαίωση αλλά σχεδόν πάντα μετά από μερικούς μήνες δεν τον ενδιαφέρει. Έπειτα γίνεται αυτοσκοπός το να αποφεύγει την ζυγαριά και την πίεση, για να μπορεί να συσσωρεύει πολλές αρνητικές καθημερινές βαθμολογίες. Γι' αυτό υποστηρίζουμε ότι στο αδυνάτισμα οι μελλοντικές ηλεκτρονικές εφαρμογές θα αποτύχουν. Ποιος θα δίνει την ανταπόδωση πίσω στον θεραπεύομενο; Όταν ο θεραπευόμενος πάψει πια να αναζητά την επιβεβαίωση διά του αδυνατίσματος ο έρωτας σχόλασε.

1 σχόλιο:

  1. Όταν υπάρξει υπερεπενδυση σε αυτή τη διαδικασία,κανείς τόσα για να αδυνατίσεις κ τελικά η ανταμοιβή είναι αυτό?Έκανα τόσα και θα πάρω αδυνάτισμα?δεν αρκεί..Και ας πούμε ότι έγινε ή ότι θα γίνει μελλοντικά, τι το κάνουμε το αδυνάτισμα?δεν είναι μόνο κιλά,δίαιτα κτλ.Είναι άλλη χώρα,άλλος κόσμος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!