Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017

Σε 3,5χρόνια έχασα 100γραμμάρια

 
Στις 27 Μαρτίου 2014 μας καλεί μια κυρία να την επισκεφτούμε λόγω κινητικών προβλημάτων στο σπίτι της. Η κυρία καθηλωμένη στο κρεβάτι μετά από πολλαπλές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη, ετών 63. Αρχικός βάρος 98,5κιλά. Η κυρία κινούταν σε ακτίνα 100 μέτρων από το σπίτι της με βοηθητικό Πι, μια καθημερινότητα εφιάλτης με καθημερινούς πόνους. Η κυρία έπρεπε να χάσει κιλά για να κάνει την καθημερινότητα της πιο ανεκτή. Οι γιατροί της είχαν συστήσει πολλά χρόνια να χάσει κιλά. Μετά τις επεμβάσεις πάντα ένα χαρτάκι με συμβουλές για αδυνάτισμα παρεμβαλλόταν ενδιάμεσα στις άλλες οδηγίες. Την τελευταία φορά ο γιατρός την είχε απειλήσει ότι αν δεν χάσει κιλά να μην ξαναπάει στο γραφείο του. Αυτό αποτέλεσε και την αφορμή να μας πάρει τηλέφωνο. Πολύ δύσκολη περίπτωση από πολλές απόψεις. Για να απλώσουμε την εξέλιξη της στο παρακάτω άρθρο.
3μήνες μετά  
Πέρασαν 3μήνες θεραπείας και το νεότερο βάρος είναι 96,7. Η πρωταγωνίστρια είναι απελπισμένη και σχεδόν μας έχει μεταδώσει την απελπισία της αυτή. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι δεν κάνουμε δουλειά αλλά ο διαιτολόγος φεύγει τελευταίος μαζί με την τελευταία ελπίδα για αδυνάτισμα.
6μήνες μετά
6 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας νεότερο βάρος 86,2κιλά. Η θεραπευόμενη είναι σχεδόν 10κιλά λιγότερη απ' ότι 3 μήνες πριν και 12,3κιλά σε σχέση με την αρχή. Οι ελπίδες έχουν σηκώσει πολύ τη θεραπεία, η κυρία πονάει λιγότερο τα βράδια και περπατάει λίγο καλύτερα σε σχέση με την αρχή. Κάτι πιο φωτεινό φαίνεται στον ορίζοντα.
12μήνες μετά
Το νέο βάρος της θεραπευόμενης είναι 80,8κιλά.  Σχεδόν 18κιλά λιγότερο σε σχέση με την αρχή. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τι έχει συμβεί και πρώτος εγώ. Ενώ μια μικρή απογοήτευση πήγε να τρυπώσει στην αρχή της θεραπείας το κλίμα άλλαξε πολύ γρήγορα και η θεραπευόμενη σήμερα είναι πραγματικά ένας άλλος άνθρωπος. Η χαρά της είναι πολύ μεγάλη περπατάει χωρίς να της είναι πια απαραίτητο το βοήθημα και δεν πονάει σχεδόν καθόλου στη σπονδυλική στήλη. Η μείωση του βάρους μάλλον έβαλε το χεράκι της. Η ίδια υπόσχεται στον εαυτό της ότι δεν θα ξαναπάρει ποτέ κιλά και τι λάθος έκανε τόσα χρόνια που δεν ξεκινούσε θεραπεία. Στο ζενίθ της χαράς και της επιτυχίας της τονίζουμε ότι το βάρος είναι ότι πιο πονηρό υπάρχει. Θα πρέπει όταν προχωρήσουμε στο στάδιο της σταθεροποίησης του βάρους να παρακολουθείται, αραιότερα μεν αλλά να παρακολουθείται. Τίποτα δεν έχει τελειώσει και η ασθένεια απλά κοιμάται. Η 'δοσολογία' που πρέπει να δοθεί τώρα είναι λιγότερο ισχυρή αλλά απαραίτητη.
Απρίλιος 2015
13 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας η θεραπευόμενη μας ζητά να κάνουμε τις 14ήμερες συνεδρίες μηνιαίες για οικονομικούς λόγους. Δύσκολο σημείο για τον ειδικό γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμη να συμβεί αυτό, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι. Ή δέχεται ή φεύγει. Η θεραπεία 'βιάζεται' και ο ειδικός ξέρει ότι ένα λιθαράκι μόλις αφαιρέθηκε. Ακολούθησαν 6 μηνιαίες συνεδρίες που σε κάθε συνεδρία η θεραπευόμενη έβαζε 800γραμμάρια.
Τελευταία συνεδρία
Στις 20Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρία με την πρωταγωνίστρια. Βάρος 84,2κιλά. Η θεραπεία πήδηξε μαζεμένα σκαλιά και 4κιλά μπήκαν ενώ δεν θα έπρεπε. Ζητήθηκε στη θεραπεία να προσαρμοστεί πιο γρήγορα απ' ότι αυτή μπορούσε. Τα 4κιλά αυτά βιώνονται ως μεγάλη αποτυχία από την θεραπευόμενη αλλά η ίδια έχει επιλέξει το δρόμο αυτό καθώς της έχει εξηγηθεί με κάθε λεπτομέρεια τι ακολουθεί. Ένα απόγευμα μιας Δευτέρας το τηλέφωνο χτυπάει και η πρωταγωνίστρια για οικονομικούς λόγους διακόπτει και τις μηνιαίες συνεδρίες. Το τηλέφωνο έκλεισε και ένα ρίγος διαπέρασε το σώμα μου. Το πρώτο πράγμα που είπα ήταν 'Τέλος'.
Νέα θεραπεία
     Σάββατο 19 Αυγούστου 2017 περίπου 11:00 το τηλέφωνο χτυπάει. Η πρωταγωνίστρια μας και πάλι στο τηλέφωνο για να ξεκινήσουμε νέα θεραπεία. Την ρώτησα 'πως είναι το βάρος σας, πως τα πάτε' και μου απαντά 'έχω πάρει πάλι και πονάω πολύ'. Την επισκέπτομαι στις 24Αυγούστου και βλέπω την κυρία πάλι με το Πι με μεγάλη δυσκολία να σηκώνεται απ' το κρεβάτι να ζυγιστεί. 'Πονάω Θανάση δεν μπορώ να κοιμηθώ' μου λέει και την ρωτάω 'κάνετε καμιά βόλτα', 'μόνο με το αυτοκίνητο πηγαίνω να πιω ένα καφέ με τον άντρα μου και πίσω, δεν περπατάω, δεν κινούμαι, κρεβάτι και πόνος'. Κουβεντιάσαμε αρκετά για τα λάθη που έγιναν, γι' αυτά που δεν πρέπει να γίνουν πάλι για όλα. Είμαι φανερά απογοητευμένος και βαθιά μέσα μου δεν πιστεύω ότι μπορεί να τα καταφέρει, αλλά αυτό είναι μυστικό δεν θα το πω σε κανένα. Αναρωτιέμαι ποια η ανάγκη της γέννησης μιας νέας ελπίδας όταν αυτή είναι καταδικασμένη σε έναν ίδιο κύκλο; Μήπως η αέναη ελπίδα είναι μια βαθιά αναβολή; Τέλος πάντων οι φιλοσοφίες θέλουν χρόνο και αυτός χάθηκε τον Απρίλη του 2015. Η κυρία ζυγίστηκε 98,4 ίδιο βάρος με το 2014.   Πόσα χρόνια χάθηκαν; 3 χρόνια και 5 μήνες στη μαύρη τρύπα. Το βάρος ήρθε και πήρε το θρόνο και τη θέση που το περίμενε. Σεταρισμένο έτοιμο στη φόρμα των 98,4κιλών. Με ακρίβεια γραμμαρίου. 3,5 πεταμένα χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!