Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

2 διαφορετικές ημέρες δίαιτας

Στο σημερινό μας άρθρο θα πάρουμε 2 ημέρες από δύο σημεία της θεραπείας και θα τις αναλύσουμε. Θα πάρουμε μία ημέρα από μία εβδομάδα δίαιτας και μία ημέρα από μία εβδομάδα που είμαστε υπο θεραπεία αλλά είναι μία ημέρα που είμαστε σε κενό. Δηλαδή είμαστε σε διακοπές Χριστουγέννων, διακοπές Αυγούστου, μία εβδομάδα που ακυρώσαμε τη συνεδρία μας, μια ημέρα που δεν είναι κατ εξοχήν ημέρα θεραπείας, αν και θα έπρεπε να είναι. Αυτή την ανάλυση την κάνουμε για να αναδείξουμε το βάθος της πολυπλοκότητας της αντίδρασης του ανθρώπου στην θεραπεία που υποβάλλεται για να χάσει κιλά. Οι δύο ημέρες αυτές έχουν μεταξύ τους χρονική διαφορά 1 εβδομάδας. Η μία ημέρα είναι π.χ. 7 Δεκεμβρίου και η άλλη 14Δεκεμβρίου. Δύο ημέρες που φαινομενικά δεν έχουν καμία διαφορά αλλά θα δείτε παρακάτω πόσο διαφορετικές είναι.
Μία ημέρα θεραπείας
Είμαστε σε θεραπεία περίπου 2μήνες και η ζυγαριά έχει κατέβει κατά 6κιλά περίπου και ήδη το σώμα έχει ξεκινήσει και αλλάζει. Οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες και η πίεση που ασκεί η ζυγαριά δεν αφήνει το περιθώριο για παρατυπίες. Το περιθώριο να ξεφύγεις και να φας κάτι απ' τα παλιά είναι μικρό και δεν το ρισκάρεις, γιατί η μέτρηση είναι κοντά. Πρέπει να προσέξεις γιατί πρέπει να χάσεις βάρος, είσαι σε ένα καλό σημείο και δεν χωράνε απροσεξίες. Είσαι σε full θεραπεία και ακολουθείς το ρυθμό της. Έχεις μπει σε ένα ουσιαστικό πρόγραμμα που ξέρεις τις ανάγκες του και τι μπορεί να σου προσφέρει. Έχεις ένα καλό ρυθμό και ξέρεις τι χρειάζεται να γίνει για να χαθεί 1κιλό. Πολλές φορές λες ότι ο ρυθμός είναι ανελέητα γρήγορος, αλλά έχεις συμβιβαστεί μ' αυτό γιατί αποδίδει και δεν θες να το χαλάσεις. Οι εβδομάδες περνάνε γρήγορα και δεν το καταλαβαίνεις. Δεν θες να βγεις από το πρόγραμμα γιατί αυτό θα χαλάσει το ρυθμό σου και θα ανακόψει το αδυνάτισμα σου. Η θεραπεία έχει μια ταχύτητα και έχεις προσαρμοστεί, οποιαδήποτε παρέκκλιση θα σε γεμίσει περισσότερο άγχος παρά ευχαρίστηση. Θέλω να προσέχω γιατί μ΄ αρέσει και γιατί η ζυγαριά τιμωρεί.
Μια ημέρα κενού θεραπείας 
Το κενό θεραπείας είναι ημέρες που δεν υπάρχει πλαίσιο συνεδρίας ή αυτό αργεί πολύ. Παράδειγμα γιορτές, αργίες, ακυρώσεις, αναβολές κτλ, όταν το πλαίσιο θεραπείας απομακρύνεται από τον συνήθη ρυθμό του. Τις μέρες εκείνες που δεν υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο μπροστά, δημιουργούνται στον ασθενή έντονες αποσχιστικές τάσεις στη θεραπεία του. Θέλει να αποτινάξει την θεραπεία από πάνω του ακόμη και αν είναι ο προσεκτικότερος ασθενής. Παράδειγμα : ο Αύγουστος συνήθως έχει 3-4 εβδομάδες χωρίς πλαίσιο, εσείς νομίζετε ότι αυτές οι ημέρες είναι προσεκτικές; Όχι, οι ημέρες χωρίς πλαίσιο είναι ημέρες μη προσοχής και έντονης επιθυμίας άρσης του πλαισίου θεραπείας και επιστροφής στα παλιά. Είναι ημέρες που το βάρος στατιστικά ανεβαίνει. Μια ημέρα χωρίς ορατό κίνητρο και ορατή ημερομηνία αξιολόγησης είναι ημέρα που διεγείρει μηχανισμούς αποσχιστικούς. Αν οι ημέρες είναι πολλές τότε ο θεραπευόμενος θα φλερτάρει σίγουρα με την έξοδο από την θεραπεία, η οποία μετά από κενό 14-20 ημέρες θεωρείται σίγουρη. Παράδειγμα: ο ειδικός όταν του προτείνουν αλλαγή ρυθμού συνεδρίας από εβδομαδιαίο σε 14ήμερο, τους αντιπροτείνει να τα πούνε μετά από 1μήνα για να πειστούν ότι η επιλογή τους 'όσο πιο πολύ χρόνο τόσο πιο μεγάλο αποτέλεσμα', είναι εντελώς αντιθεραπευτική και μετράει πόσους απ' αυτούς θα επιστρέψουν θα λάβει τα εξής αποτελέσματα. Το 80% δεν επιστρέφει και το 20% έχει υποστεί τέτοια απορρυθμιστική ζημιά που δεν επανέρχεται ποτέ. Τα κενά δεν είναι απλά καταστροφή, είναι όλεθρος για τις θεραπείες. Ένας ειδικός που σέβεται τον ασθενή του δεν δημιουργεί κενά στη θεραπεία, ακόμη και ατομική βόμβα να πέσει, εκτός και αν δεν έχει καταλάβει με τι ασθένεια έχει να κάνει ή αδιαφορεί για τον ασθενή του. Αν επιθυμεί κενό ο ασθενής τότε μέχρι ενός σημείου είναι ανεκτό, από εκεί και πάνω η θεραπεία πρέπει να λάβει τέλος. Το κενό στη θεραπεία δημιουργεί 'μαύρες τρύπες' υψηλής καταστροφικής μανίας. Είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Προσέξτε οι μηχανισμοί είναι σχεδόν αυτοματοποιημένοι, Δευτέρα μπορεί να είναι ο πιο προσεκτικός ασθενής, Τρίτη προσπαθεί να βγάλει από πάνω του τη θεραπεία σαν μολυσματική βδέλλα.
Συμπέρασμα
Οι πιο μικρές αποφάσεις στη θεραπεία κοστίζουν καθυστερήσεις ετών. Η πιο μικρή απόφαση απλά οι 4 συνεδρίες το μήνα να γίνουν 2 κοστίζουν πολύ ακριβά. Πάντα επιλέγουμε τον κατάλληλο ειδικό και αφού ψάξουμε καλά. Μια μικρή ακύρωση ή μια μικρή αναβολή στις συνεδρίες σας μπορεί να κοστίσουν όσο ακριβά δεν μπορείτε να φανταστείτε. Οι θεραπείες για να δουλέψουν δεν πρέπει να έχουν κενά, αν έχουν είναι σαν να βάζετε δυναμίτη στις ράγες του τρένου που σας μεταφέρει. Δεν έχετε κανένα λόγο να χάσετε το ρυθμό σας και να απορυθμιστείτε. Τα κενά δημιουργούν μόνο κακό, καθώς πάντα ενεργοποιούν το κουμπί εξόδου από τη θεραπεία. Είναι όπως η δύναμη της τριβής στη Φυσική, ένας φυσικός νόμος 'κάθε ακύρωση αντιστροφή ταχύτητας προς τα πάνω'. Είναι σαν να τρέχει ένα τρένο με 140χλμ και ξαφνικά λαμβάνει μια εντολή να γυρίσει πίσω και να τρέξει με 420χλμ. Τόσο ξαφνικά, τόσο απότομα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!