Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017

Άνδρας 100κιλών 40 ετών σε δίαιτα

Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε την  πορεία αδυνατίσματος ενός άνδρα 100κιλών, 40 ετών που μπαίνει σε πρόγραμμα αδυνατίσματος. Παρακάτω θα αναλύσουμε με αριθμούς την πορεία του και θα αναφέρουμε τα καμπανάκια κινδύνου που παρουσιάζονται σε διαφορετικά χρονικά σημεία και κάνουν την θεραπεία να χάνει την ενέργεια και την ζωτικότητα της.
Το πρώτο τρίμηνο
Η πρώτη εβδομάδα βρίσκει τον θεραπευόμενο 2 - 2,5 κιλά κάτω και με πολύ ενθουσιασμό η θεραπεία ξεκινά.  Η δεύτερη εβδομάδα δείχνει την ζυγαριά 1,5-1,8 κιλά κάτω. Η τρίτη εβδομάδα δείχνει την ζυγαριά περίπου 1κιλό κάτω και η τέταρτη το ίδιο περίπου. Δηλαδή ο πρώτος μήνας κυλάει με μείωση βάρους κατά 5,5 - 6,3κιλά. Το 30% του βάρους που πρέπει να χαθεί στο σύνολο φεύγει τον πρώτο μήνα. Ο ρυθμός από εκεί και μετά πέφτει πολύ εβδομάδα με την εβδομάδα. Ο δεύτερος μήνα έχει περίπου μείωση της τάξης των 4 κιλών και ο τρίτος μήνας με μείωση βάρους 3 κιλών. Σύνολο το πρώτο τρίμηνο 13κιλά λιγότερο, δηλαδή το 65% του βάρους που πρέπει να χαθεί. Στο τέλος του δευτέρου μήνα το πρώτο καμπανάκι κινδύνου κάνει την εμφάνιση του. Οι μετρήσεις ενώ είναι 3 στις 4 καλές μειώνονται 2 στις 4. Το 25% της ενέργειας της θεραπείας χάνεται έτσι απλά σε 2 εβδομάδες. Είναι το πρώτο σημαντικό καμπανάκι και ίσως το μεγαλύτερο στη θεραπεία.
Δεύτερο τρίμηνο
Ο 4ος μήνας θεραπείας έχει ακόμη σημάδια ζωτικότητας αλλά βάζει και την θεραπεία σε αρχικά στάδια φθοράς. Μεταβατικός μήνας διατηρώντας παρ' όλα αυτά 2 στις 4 μετρήσεις θετικές. Δηλαδή από τις 30ημέρες του μήνα οι μισές είναι προσεκτικές. Τέλος 4ου μήνα με μείωση βάρους 1,5κιλό, με τις πρώτες μετρήσεις με τη ζυγαριά πάνω να κάνουν την εμφάνιση τους. 5ος μήνας θεραπείας και το δεύτερο καμπανάκι χτυπάει. 18η εβδομάδα θεραπείας ίσως λίγο πριν ή μετά η θεραπεία θα απωλέσει άλλο ένα 20% της ενέργειας και της ικανότητας της να θεραπεύει. Οι εβδομάδες είναι 1 στις 4 προσεκτικές, με τις άλλες να μην είναι απρόσεκτες ως του σημείου σε όλες να παίρνει κιλά, αλλά έχει π.χ. 1 πτωτική μέτρηση, 1 ανοδική και 2 σταθερές. Τον 5ο και 6ο μήνα θα χάσει περίπου από 1 κιλό. Δηλαδή 15κιλά στο σύνολο. Το 75% του αρχικού στόχου έχει επιτευχθεί. Σημαντικός στόχος παρόλο την κόπωση, αλλά η θεραπεία έχει χάσει σχεδόν το 60% της δυναμικής της.
Τρίτο τρίμηνο  
 Μεταξύ 7ου και 8ου μήνα μπαίνουν οι πρώτες σκέψεις εξόδου από την θεραπεία. Οι σκέψεις θα παραμείνουν ανομολόγητες για καιρό ακόμη. Γίνεται η κυρίαρχη σκέψη από δω και στο εξής και θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλη η υπόλοιπη θεραπεία δεν είναι αγώνας για μείωση βάρους, αλλά για ωρίμανση των σκέψεων εξόδου μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση. Το αδυνάτισμα έχει τελειώσει τον 4ο μήνα. Μετά απλά η φόρα έχει μείνει που δίνει μερική μείωση βάρους ακόμη. Οι μετρήσεις που θα πάρει τώρα ο θεραπευόμενος δεν έχουν ιεραρχική δομή ή κάποιο πρωτόκολλο, εξαρτάται απο γιορτές, παρέες, οικογένεια, συναισθηματισμό, αργίες. Η θεραπεία έχει σχεδόν χάσει το 80% της ικανότητας της να ωθήσει σε λύση και το τρίτο καμπανάκι δεν έχει να κάνει με πόσο λιγότερο θα χάσω, αλλά πόσο πιο γρήγορα θα βγω από τη θεραπεία. Αυτό το καμπανάκι δεν έχει να κάνει με κιλά. Στο τρίτο τρίμηνο μπορεί να χαθούν 1 ή 2 κιλά, ίσως και τίποτα, εξαρτάται. Κάπου εδώ κάνει την εμφάνιση της και μια άλλη ιδιομορφία της ψυχολογίας του αδυνατιζόμενου. Η έκπτωση στο στόχο. Θέλω δηλαδή να χάσω 20κιλά(αρχικό στόχο), δεν πειράζει και 17 ή 18 ή 16 καλά είναι. Ήδη τα έχω καταφέρει περίφημα. Συμβαίνει σε όλες τις θεραπείες και είναι αποτέλεσμα της προσαρμογής του οργανισμού στην φθορά της θεραπείας. Άρα μπορεί και στο σημείο που είναι ήδη να φύγει και να φύγει επιτυχημένος, που θα είναι ένα μεγάλο ψέμα. 
Τέταρτο τρίμηνο
Το τελευταίο τρίμηνο είναι μία μάχη για το πότε θα πατηθεί το κουμπί εξόδου. Κιλά δύσκολα να έχουν χαθεί, αντίθετα 2 ή 3κιλά μπορεί να έχουν μπει. Κιλά που πάλι θα θεωρεί ο θεραπευόμενος ότι δεν είναι τίποτα, πάλι ο στόχος που έχει επιτευχθεί είναι μεγάλος.  Η απόφαση για έξοδο ταξιδεύει από βδομάδα σε βδομάδα και κάπου εδώ ένα κενό, γιορτές, αργίες ή κάτι τέτοιο δίνουν μια καλή πάσα για να μην επιστρέψει. Οι γιορτές είναι πάντα ένα καλό καθαρτήριο. Μετά από 12μήνες θεραπείας για έναν άνδρα 40ετών με 100κιλά, έχουν χαθεί περίπου 15κιλά τα οποία ουσιστικά έχουν χαθεί σε 4μήνες και οι υπόλοιποι μήνες είναι αδιάφοροι όσο αναφορά το αδυνάτισμα. Ο θεραπευόμενος έχει αλλάξει πολύ, η θεραπεία έχει πετύχει πολλά και από δω και μετά ξεκινάει άλλος ένας μεγάλος αγώνας σταθεροποίησης του μειωμένου βάρους που είναι κατά 90% χαμένος και 10% κερδισμένος.

2 σχόλια:

  1. Πως θα βρούμε ενα happy end ή απλα ενα χάπι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα είναι ήδη έτοιμο το χάπι αλλά λίγο ακριβό. Είναι αυτό εδώ ακριβώς...με χιούμορ...http://bit.ly/2u015OJ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!