Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Δ-ε-Ι-ν-Α-ο-Ι-χ-Τ-ε-Α-ς

   Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για το ότι μια δίαιτα ξεκινάει όχι γιατί κάποιος αποφάσισε να αλλάξει τρόπο ζωής, αλλά από ενοχές. Αυτές οι ενοχές αντολούνται είτε από το παρελθόν, αυτά που έχει κάνει και έχει ενοχές, είτε από το μέλλον, αυτά που προκαλούν ενοχές απ' το μέλλον. Ενοχές απ' το παρελθόν μπορεί να είναι ένα Καλοκαίρι που κάποιος πήρε 4-5κιλά, απ' το μέλλον είναι η παραλία και το μαγιό, ο γάμος, κάποιες σημαντικές εκδηλώσεις κτλ. Οι ενοχές είναι ένα σύντομο αλλά οξύ συναίσθημα που όταν λαμβάνουν διαστάσεις μη ανεκτές πρέπει να εκτονωθούν εδώ και τώρα, έτσι δημιουργούν στους έχοντες ένα αφόρητο τοπίο. Οι περισσότερες λύσεις που προτείνονται πάνω στο αδυνάτισμα στόχο έχουν αυτή τη περίοδο, των ενοχών, που ο αθενής είναι ευάλωτος και θα αγοράσει ότι να ναι αρκεί να προσφέρουν εκτόνωση ενοχών. Είναι σημείο που ο άνθρωπος θα προσπαθήσει να εξαγοράσει εκτόνωση ενοχών με κάθε τρόπο και κάθε ποσό. Οι ενοχές είναι και ο λόγος που έρχονται στο διαιτολόγο οι άνθρωποι, αν δεν υπήρχαν οι ενοχές θα είχαμε 90% λιγότερους πελάτες.
Κατάσταση Placebo
   Η περίοδος αυτή είναι αρκετά περίεργη και δεν μπορείς να την υπολογίσεις ως μια περίοδο που μέσα της ο θεραπευόμενος συμπεριφέρεται σαν να κάνει κάτι που θέλει. Πολλές φορές η δίαιτα φαντάζει ότι είναι μια επιλογή ή μια επιθυμία για αλλαγή ή μια στροφή προς καλύτερες συμπεριφορές. Δεν είναι τίποτε απ' αυτά, είναι μια αφόρητα πιεστική κατάσταση που έχει μόνο ένα στόχο, εκτόνωση.  Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παράγονται και τα πιο αξιοσημείωτα αποτελέσματα και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις τα μοναδικά αποτελέσματα. Όλοι θα χάσουν κιλά ακόμη και οι πιο 'σκληροί', δείγμα του πόσο δυνατό είναι το συναίσθημα αυτό. Την περίοδο των ενοχών όλοι θα χάσουν κιλά γιατί οι θέσεις που θα κάτσουν είναι έτοιμες από καιρό. Ότι και αν χορηγηθεί την περίοδο αυτή θα καταστεί θεραπευτικό και λιποδιαλυτικό, ακόμη και ανορθόδοξες λύσεις θα έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα. Φανταστείτε πόση δύναμη έχουν οι ενοχές στον άνθρωπο, για να τον πάνε σε ένα δήθεν στόχο, φυτευτό και όχι από επιλογή. Τι στόχος είναι αυτός που σε έχει πάει η πίεση εκεί και όχι η επιλογή. Εγώ ξέρω ότι όταν καίγεσαι σε πάει η κατάσταση μόνη της, εσύ απλά υπάρχεις ως ύλη στην προσπάθεια αυτή. Ότι και αν πάρει και όσο και αν κοστίζει αυτό που θα πάρει ο πρωταγωνιστής, θα αδυνατίσει. Αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να πάρει τίποτα, πάει μόνο του. Παράδειγμα: αν πρωταγωνιστής μέσα στο Καλοκαίρι πάρει 5κιλά και είναι το Σεπτέμβρη απελπισμένος και του προταθεί να πάρει ένα κοκτέιλ μέλι και νερό, αυτό το κοκτέιλ ονομαστεί από τον πωλητή High Hope Drink και του κοστολογηθεί 200ε, με αποτέλεσμα που προσφέρει μείωση βάρους 5 κιλών σε 2 εβδομάδες. Για πείτε μου εσείς θα χάσει 5κιλά σε 2 βδομάδες; Εγώ λέω θα χάσει 6κιλά με την ενίσχυση ότι έχει πάρει κάτι που είναι υπερθαυματουργό. Εσείς πιστεύεται ότι έχασε τα κιλά από το μελόνερο; Όχι τα κιλά είχαν χαθεί πριν πάρει το μελόνερο, απλά το ρόφημα αυτό πάτησε το κουμπί που ήταν έτοιμο να πατηθεί. Όποια λύση και αν του προταθεί θα έχει αποτέλεσμα όχι γιατί είναι η λύση φοβερή, αλλά επειδή δεν ξέρουμε οι ενοχές τι μπορούν να κάνουν.
Δε διάλεξες, σε διάλεξε
    Έχει χάσει σε 2μήνες 6κιλά και θεωρεί ότι έχει κάνει τρομερή προσπάθεια. Για να γίνουμε λίγο πιο ακριβείς. Δεν έχασες κιλά επειδή προσπάθησες, απλά τώρα εισπράττεις την διόρθωση του ελατηρίου. Έφαγες πολύ, ξέφυγες πολύ, πήρες κιλά, έφαγες πολλά γλυκά, ήθελες αλλιώς να είσαι στο γάμο σου και αλλιώς είσαι και πάτησες το συναισθηματικό σου κουμπί πολύ, ε φυσικό είναι να σου γυρίσει πίσω. Αυτό που σου γύρισε πίσω εσύ το ονομάζεις προσπάθεια αλλά δεν είναι προσπάθεια. Εσύ μια πράξη έκανες, ξέφυγες, τίποτε άλλο, ότι γίνεται από δω και μετά γίνεται ως αποτέλεσμα αυτού. Το αδυνάτισμα είναι προιόν αυτής της πράξης, έρχεται ως φυσικό επακόλουθο του συστήματος Δράσης-Αντίδρασης. Κρατάει περίπου 1μήνα, που μέσα του ο χρόνος περνάει με απίστευτη ταχύτητα, δεν τον καταλαβαίνεις, ξεχνάς πείνα, βουλιμία, προσέχεις τι τρως, τρως πρωινό που δεν έτρωγες, δεν τρως σουβλάκια, κάνεις ότι χρειάζεται χωρίς να έχεις κανένα πρόβλημα και όλα αυτά με μια τρομερή ευκολία που έχεις αρχίσει να νομίζεις ότι σχεδόν έφτασες στο τέλος. Μάλλον δεν ξέρεις καλά τι θα πει ενοχές και ακόμη καλύτερα δεν έχασες κιλά, απλά περιμένεις οι ενοχές να κάνουν τον κύκλο τους, εσύ απλά κοιτάς. Το ελατήριο εκτονώνεται και εσύ περιμένεις, δεν κάνεις τίποτα γι΄ αυτό, εσύ μόνο έφαγες τίποτε άλλο. Αυτό θα συμβεί ότι και αν γίνει, ότι και αν πάρεις, ότι και αν φας, ότι και αν πιεις. Απλά εσύ θα θες να νομίζεις ότι πήρες μια ισχυρή θεραπεία που πλήρωσες ακριβά αλλά είναι ένα συσσωρευμένο συναίσθημα που και αύριο θα συναντηθείτε. Ερώτημα; Θες να γνωρίζεις από τι πάσχεις ή όχι;
Κολλάει ο μεταβολισμός;
   Ας δώσουμε μερικές απαντήσεις γι' αυτό που λέμε 'κολλάει ο μεταβολισμός'. Έχει κολλήσει ποτέ ο μεταβολισμός το πρώτο μήνα και ειδικά τις πρώτες 2εβδομάδες; Γιατί; Μήπως γιατί οι ενοχές σαρώνουν οποιαδήποτε αντίσταση και βουλιμία; Είναι αλήθεια απ' τα πιο δυνατά συναισθήματα. Γιατί αρχίζουν και χωλαίνουν οι μετρήσεις όταν οι ενοχές φεύγουν; Τελικά είναι αδυνάτισμα ή εκτόνωση ενοχών και τίποτε άλλο; Διαπιστώσεις που αμφισβητούν τα θεμέλια της επιστήμης και του αδυνατίσματος. Τελικά δεν ξέρουμε τίποτα και πρέπει να τα σχεδιάσουμε όλα απ' την αρχή. Έχω την αίσθηση ότι αδυνάτισμα χαρακτηρίζεται εκείνος ο πρώτος μήνας, μετά για να μπορέσει κάποιος να συνεχίσει και να φτάσει στο τέλος πρέπει να έχει μια εσωτερική δυναμική όμοια των ενοχών, μόνο που πρέπει να δουλέψει γι' αυτό μόνος του και πρέπει να δουλέψει πολύ. Αυτό είναι πραγματικό αδυνάτισμα.
1 σχόλιο:

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!