Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

Από δίαιτα Δευτέρα

   Κάθε φορά που κάνει κάποιος δίαιτα καταγράφεται στο dna του η πορεία του αυτή. Στο κενό μεταξύ μιας δίαιτας και μιας άλλης το dna απλώνει τις ενέργειες που προηγήθηκαν και κατασκευάζει έναν αμυντικό μηχανισμό σε αυτό που έγινε για να αμυνθεί σε περίπτωση που αυτό του ξανασυμβεί. Όσο επιθετικότερη δίαιτα έχει γίνει τόσο περισσότερο δυνατός μηχανισμός αντίστασης στη δίαιτα έχει δημιουργηθεί. Κάθε μέρα που περνάει - μέχρι να περάσει πολύς καιρός και ο μηχανισμός να ξεχάσει ένα μέρος της σκληρής άμυνας που πρέπει να κάνει - αυτός ο μηχανισμός δυναμώνει. 6 μήνες μετά από μια δίαιτα είναι πανίσχυρος και παντοδύναμος. Το πιο δύσκολο σημείο να ξεκινήσει κάποιος δίαιτα είναι 6μήνες αφότου έχει ολοκληρώσει μια προηγούμενη. Κάθε επόμενη δίαιτα ρίχνει νερό στο μύλο της αντίστασης και όχι νερό στο μύλο του αδυνατίσματος. Στο τέλος καταλήγεις να μισείς τις δίαιτες γιατί έχουν φτιάξει μέσα σου ένα μικρό τερατόμορφο μηχανισμό αντίστασης στις δίαιτες. Όταν πελάτες έρχονται σε εμάς μετά από 7-8 δίαιτες είναι από άποψη αντοχής και επιμονής αφυδατωμένοι και ξεζουμισμένοι. Δεν θέλουμε να τους εξομολογηθούμε την αλήθεια, η οποία είναι η εξής, μετά από 7 και 8 προσπάθειες για δίαιτα θες 2 ζωές για να καταφέρεις να βρεις αντοχές να κάνεις ξανά δίαιτα. Σε αυτή τη ζωή ότι έχεις να δώσεις το έδωσες, πολύ σκληρή η αλήθεια αλλά αυτό τονίζει τη σημασία της σωστής κατανόησης της ασθένειας. Τονίζει επίσης την ανάγκη ο ειδικός να τελειώνει μια θεραπεία έγκαιρα με σκοπό να μην διογκώσει τον μηχανισμό αυτό, σε θεραπευόμενους που δεν ακολουθούν τους κανόνες της. Κάθε μέρα δίαιτας ένας βαρύς αμυντικός μηχανισμός υψώνει τα τείχη του.
Παράδειγμα
    Από 28 Ιουλίου 2011 - 12 Αυγούστου 2011 είχα δεχθεί 8 τηλέφωνα από παλιούς πελάτες (δεν έκαναν πρώτη φορά δίαιτα) για να ξεκινήσουν θεραπεία όταν επέστρεφα από τις διακοπές μου. Ένας μόνο απ΄ τους 8 ξεκίνησε θεραπεία και αυτό ήταν ένα μεγάλο τρανταχτό παράδειγμα του τι εστί νέα δίαιτα για έναν άνθρωπο που το έχει ξανακάνει. Όσο πλησίαζε η στιγμή του να ξεκινήσουν, τελικά δεν πάταγαν start. Αν είχαν ξεκινήσει κατευθείαν με το που με έπαιρναν τηλέφωνο, απλά η θεραπεία θα ήταν κάτι σύντομο και διαλλειματικού τύπου γεγονός. Αυτό δείχνει ότι μπορεί η δίαιτα στο μυαλό πολλών να είναι ως κάτι εύκολο και προσιτό 'τύπου αύριο ξεκινάμε', αλλά όταν έχεις ξανακάνει δίαιτα και φτάνεις κοντά στο ενδεχόμενο να το ξανακάνεις οι μηχανισμοί σε πάνε μόνοι τους σε μια απώθηση. Εδώ δίνεται και η απάντηση γιατί όλοι λένε για την 'Δίαιτα από Δευτέρα'. Είναι μια μορφή εσωτερικής απώθησης που όσο πλησιάζει τόσο δεν θες να ξεκινήσεις και αναβάλλεις μέχρι του σημείου οι ενοχές να αναλάβουν τα ηνία και να πατήσουν το κουμπί. Αν οι ενοχές δεν έρθουν μπορεί αυτό να διαρκέσει καιρό. Πολλά χρόνια.
Αμυντικός Μηχανισμός 
   Όλοι θα δώσουν εξωνυχιστικές εξετάσεις απέναντι στον μηχανισμό αυτό, που είναι πάντα έτοιμος να αμυνθεί. Κατά μέσο όρο χρειάζονται 3χρόνια για να μπορέσει κάποιος να πάρει την απόφαση να ξεκινήσει δίαιτα. Πολύ δύσκολα θα ξεκινήσει νωρίτερα και αν θα το κάνει θα το κάνει χωρίς να είναι αυτός μέσα. Στα 3 χρόνια ο μηχανισμός δεν έχει ξεχάσει, αλλά οξεία συναισθήματα που αποτρέπουν την έναρξη θεραπείας έχουν ηρερμήσει. Η χαρτογράφηση του μηχανισμού είναι καταλυτικής σημασίας για να μπορέσει ο ειδικός να βοηθήσει ουσιαστικά στην θεραπεία. Μια διαδικασία που λόγω του ότι δεν υπάρχει προηγούμενο μελέτης ή ανάλυσης κάνει την χαρτογράφηση του τρομερά δύσκολη, καθώς θέλει πολύ χρόνο και πολύ μελέτη για να μπορέσει να γίνει μία κατ' άτομο ανάλυση. Η χαρτογράφηση θα βοηθάει στο πόση δίαιτα μπορεί να 'χωνέψει' ο θεραπεύομενος και από ποιο σημείο και πάνω διεγείρεται ο μηχανισμός αυτός. Η άλλη οδός είναι να δώσουμε 1 διαιτολόγιο και ότι γίνει. Εκεί θα πούμε ότι δώσαμε 1 διαιτολόγιο ραμμένο πάνω στις ανάγκες του θεραπευόμενου αλλά δεν θα γίνει τίποτα αν δεν αναλύσουμε τον αμυντικό μηχανισμό. Από την 1η ημέρα εφαρμογής του διαιτολογίου θα ξεκινήσει η σθεναρή άμυνα. Σε 6 εβδομάδες θα έχουμε μείωση βάρους περίπου 2-3 κιλά, μεγάλη κόπωση, τρομερή βαρεμάρα, εξουθένωση. έλλειψη θέλησης και κανένα συναίσθημα που να τραβάει τη θεραπεία μπρος. Έχουμε δηλαδή αποτέλεσμα αλλά δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω γιατί ξεμέιναμε από αντοχές. Ο αμυντικός μηχανισμός έχει συντρίψει κάθε ελπίδα για αδυνάτισμα. Ότι συμβαίνει και με τα αντιβιοτικά. Η παρέμβαση του ειδικού πρέπει να είναι 'χειρουργική' και καλά μελετημένη, όχι πάρε 1 διαιτολόγιο και ότι γίνει. Οι οδηγίες και οι στάση μας θα πρέπει να είναι τέτοιες για να μην ενισχύσουμε τον αμυντικό μηχανισμό και να αφήσουμε τον οργανισμό σε ηπιότερη κατάσταση απ' ότι τον παραλάβαμε. Η κάθε μας οδηγία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της, το παρόν αλλά και το μέλλον του θεραπευόμενου, έστω και αν μας λέει αυτός 'μα εγώ να αδυνατίσω θέλω'. Αν η θεραπεία κάνει τον θεραπευόμενο να σιχαθεί τη θεραπεία και να γυρίσει πιο παχύς απ' ότι τον αφήσαμε δεν τον θεραπεύσαμε αλλά τον τιμωρήσαμε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!