Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

Ο συναισθηματικός κύκλος μιας δίαιτας

  Ενοχές - Ελπίδα - Συνήθεια - Απογοήτευση. Αυτές είναι οι 4 εποχές της δίαιτας. Ο συναισθηματικός κύκλος ενός ανθρώπου που προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με το βάρος του.
Ενοχές
   Οι ενοχές είναι το συναίσθημα εκείνο που σε φέρνει στη θεραπεία. Χωρίς τις ενοχές ούτε το 10% δεν θα έκανε δίαιτα. Είναι ένα συναίσθημα οξύ αλλά χωρίς διάρκεια. Η περίοδος της διάρκειας των ενοχών κρατάει ως και 6 εβδομάδες. Αν οι ενοχές είναι πολλές το αποτέλεσμα είναι μεγάλο και αντίστοιχα μικρό αν είναι μικρές. Οδηγούν το αποτέλεσμα στην αρχή, σαν τον σέρφερ στα κύματα, εδώ πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να λένε ότι 'το αποτέλεσμα που κατάφεραν', πράγμα που δεν ισχύει, γιατί 'το αποτέλεσμα τους φορέθηκε δεν είχαν και πολλές επιλογές'. Δεν προσπάθησαν σχεδόν καθόλου θα λέγαμε είναι σαν να πήγαν τους 'έντυσαν' με ένα αποτέλεσμα -6 κιλά και τους άφησαν. Η περίοδος αυτή είναι και η πιο εύκολη γιατί οι ενοχές είναι τόσες πολλές και η διαδικασία τόσο αυτοματοποιημένη που πάει μόνη της. Είναι μια εύκολη περίοδος με πολύ παραπλάνηση και πολύ ομίχλη. Αν δεν ενηλικιωθεί όπως και η φίλη Βικτωρία είπε κάποια στιγμή δεν θα οδηγήσει πουθενά. Είναι γεγονός όμως ότι έχει μεγάλη ορμή και δύναμη και παράγει ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα που όμοιο του δεν θα ξαναδούμε πουθενά στην θεραπεία. Δίνει πάσα στην ελπίδα που γεννάει το αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί.
Ελπίδα
   Η ελπίδα πατάει πάνω σε ένα επιτηδευμένο συναίσθημα(περίοδος ενοχών), που δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτα. Πατάει πάνω σε σαθρές βάσεις που πρέπει να αναδιοργανωθούν και να χτιστούν απ΄ την αρχή. Έχει χτιστεί ένα αποτέλεσμα, έχουν χαθεί κιλά αλλά αυτό δεν λέει τίποτα μπορούν σε μια στιγμή όλα να αλλάξουν. Η ελπίδα είναι μια περίοδος που κρατάει λίγο, περίπου 1 μήνα, αλλά εξαρτάται και τι αποτέλεσμα έχουν καταφέρει στην 1η περίοδο. Αν το αποτέλεσμα είναι μεγάλο η ελπίδα θα έχει μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης ή μη-ωρίμανσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο θεραπευόμενος έχει μια χρυσή ευκαιρία να δώσει υλική υπόσταση στο όνειρο. Εδώ θα κριθούν πολλά και οι πιθανότητες να κολλήσει, είναι πολύ μεγάλες και για να μην γελιόμαστε, όταν λέμε ότι ο μεταβολισμός κολλάει μάλλον μια τέτοια περίοδο διανύουμε. Αποφάσεις που πρέπει να παρθούν και δεν λαμβάνονται, αναβολές, παρατάσεις και κωλυσιεργίες. Η περίοδος αυτή διακρίνεται από μεγάλα σκαμπανεβάσματα στο βάρος μιας και η επιθυμία χτυπάει πάνω σε 2 τοίχους, απ' τη μία το αποτέλεσμα που λέει 'κοίτα τι έχεις καταφέρει συνέχισε' και απ' την άλλη 'προχώρα όπως όπως και αποφασίζεις μετά'. Στο τέλος αυτής της περιόδου μια απόφαση περιμένει να παρθεί.
Συνήθεια
   Είναι μια περίοδος που είτε υπάρχει στις βαλίτσες αποτέλεσμα, είτε όχι, θα διανυθεί. Διαρκεί περίπου 2-3 μήνες. Ότι αποτέλεσμα και να 'χεις συνηθίζεις. Η διαφορά είναι ότι αν έχεις ένα καλό αποτέλεσμα που έχει σφυρηλατηθεί από τις προηγούμενες 2 περιόδους σωστά και δεν έχει υπάρξει μεγάλη περίοδος με στοπ στη ζυγαριά, θα διαρκέσει λίγο και θα ακολουθήσει η επόμενη περίοδος. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι όλοι όσοι είχαν αποτέλεσμα στη περίοδο των ενοχών θα συρθούν ως αυτή τη περίοδο όχι γιατί θέλουν, αλλά γιατί θεωρούν ότι έχουν μια ηθική υποχρέωση απέναντι στο αποτέλεσμα που κατάφεραν και ας έχουν να χάσουν κιλό 2μήνες. Η θεραπεία ουσιαστικά έχει λήξει γι΄ αυτούς την περίοδο των ενοχών. Δεν ενηλικιώθηκαν. Η συνήθεια θα καταπιεί και τις υγιείς δυνάμεις που δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά και είναι ευθέως συνδεδεμένη με την προσωπικότητα του θεραπευόμενου. Η περίοδος αυτή είναι καμίνι και πολύς κόσμος δεν θα συνεχίσει. Είναι μια περίοδος που εκτός του θεραπευόμενου, ωριμάζει και η ίδια η θεραπεία γιατί ζητά πιο ουσιαστικά πράγματα, ενώ η θεραπεία έχει 'γδύσει' τον θεραπευόμενο από περιττά ασαφή συναισθήματα που πριν οδηγούσαν την θεραπεία σε ένα ασαφές τόπο. Είναι περίοδος που αν όλα έχουν πάει καλά αχνοβλέπεις το τέλος της διαδρομής, αλλά έχεις 'κάτσει' στέρεα πάνω στο τι μπορείς να καταφέρεις και τι όχι. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σκέφτεσαι συχνά 'δεν έχω καμιά σχέση με την αρχή και άλλα περίμενα και άλλα έγιναν'.  Όταν κοιτάς πίσω δεν είσαι ο ίδιος και αυτός είναι από μόνος του ένας μεγάλος στόχος. Αν έχει γίνει καλή ενημέρωση από τον ειδικό στην αρχή εδώ τα λουλούδια θα ανθίσουν περισσότερο και η γεύση της ευτυχίας θα είναι μεγαλύτερη. Είναι απ' τις φορές εκείνες που η ωρίμανση συνδέεται, με τη χαρά και το κοκτέιλ πίνεται ιδιαίτερα ευχάριστα.
Απογοήτευση
   Η απογοήτευση έρχεται και κλείνει το κύκλο των συναισθημάτων της περιόδου του αδυνατίσματος (υπάρχουν άλλα συναισθήματα για τον β' κύκλο της Συντήρησης). Πολλοί που πέρασαν από τη χαραμάδα τις 3 προηγούμενες περιόδους, αλλά χωρίς να έχουν ουσιαστικά κανένα αποτέλεσμα από την περίοδο των ενοχών, θα πάρουν την Μεγάλη Απόφαση της εξόδου. Συνήθως είναι μια σύντομη περίοδος που απλά κάθεσαι στην καρέκλα που είναι έτοιμη να σε υποδεχθεί καιρό τώρα. Η διαφορά είναι απλά ότι τώρα λες σταματάω. Απογοήτευση και συνήθεια είναι 2 περίοδοι που η μία βουτάει μέσα στην άλλη. Είναι σαφές πια ότι οι αντοχές έχουν τελειώσει, τα συναισθήματα και οι αποφάσεις έχουν πάρει το τελικό τους μέγεθος και δεν μένει τίποτε άλλο απ' το να πατηθεί το κουμπί. Η απογοήτευση ως περίοδος δεν πρέπει να διαρκέσει πολύ, γιατί θα παίξει ρόλο στο πότε θα ξεκινήσει ο θεραπευόμενος μια νέα προσπάθεια. Αν έχει συσσωρεύσει πολύ αρνητικό συναίσθημα μπορεί να χρειαστούν και 2χρόνια για μια νέα απόφαση. Εδώ ο ειδικός πρέπει να παρέμβει νωρίς και να βοηθήσει στο βελούδινο διαζύγιο, σώζοντας το μέλλον της θεραπείας του πρωταγωνιστή. Η απογοήτευση θα παρουσιαστεί σε όλους πολύ λίγοι θα συνεχίσουν και οι πιο πολλοί θα ξαναμπούν πάλι στον ίδιο κύκλο για να ξαναφτάσουν πάλι στο τέλος με μια απ' τα ίδια. Πάλι το μαγιό, το Καλοκαίρι, ο έρωτας, μια Νέα Αρχή, ο γάμος, το σεξ, τα πολλά γλυκά των Χριστουγέννων...και μια ατελείωτη λίστα που φυλάνε καλά για να ξανασπείρουν το σπόρο των ενοχών και ο αέναος κύκλος να πάρει μπρός σαν Σισύφεια καταδίκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!