Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

Δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω - Βουλιμικό επεισόδιο

   Με το που πατήσεις το κουμπί της δίαιτας, είσαι μπροστά σε 1 άλλο κόσμο. Ο κόσμος αυτός έχει άλλο ρυθμό και άλλους χρόνους. Οι ώρες της μέρας συντονίζονται σε ρυθμό δίαιτας και όλη η καθημερινότητα του θεραπευόμενου έχει ρυθμό ζυγαριάς. Μιας και η ζυγαριά είναι ο τελικός αποδέκτης όλων των ενεργειών της εβδομάδας, όλα τα συναισθήματα στριμώχνονται για να αρχίσουν να εκτονώνονται στο τέλος της εβδομάδας, για να ξαναπάρουν πάλι την οδό της πύκνωσης μέχρι την επόμενη μέτρηση. Η πιο ανακουφιστική ημέρα είναι η αμέσως επόμενη της μέτρησης και η δυσκολότερη η προηγούμενη της μέτρησης. Όποιος έχει κάνει δίαιτα ξέρει ακριβώς τι εννοώ. Ενώ ο θεραπευόμενος βλέπει τη θεραπεία ως ένα ενιαίο κομμάτι αυτή είναι μια θεραπεία σπασμένη σε πολύ μικρά κομμάτια άμεσα εξαρτημένα από τις μετρήσεις. Οι μετρήσεις παίζουν ένα καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία, παρακάτω θα αναφέρουμε γιατί, αν ο ειδικός έχει στο μυαλό του μια θεραπεία με ζυγαριά μετρήσεις και διαιτολόγια. Υπό αυτό το πλαίσιο οι αντιδράσεις είναι συγκεκριμένες και σχετικά σταθερά προβλεπόμενες στο χρόνο. Χωρίς εκπλήξεις και προσδοκίες ότι κάποιοι άνθρωποι θα αντιδράσουν αλλιώς ή πιο ενναλακτικά. Υπό συνθήκες πίεσης στη δίαιτα οι αντιδράσεις είναι σε όλους τους ανθρώπους ίδιες. Αυτό που αλλάζει την πορεία της θεραπείας είναι το αποτέλεσμα που θα έχεις πετύχει. Στο σημερινό μας άρθρο θα αναφέρουμε τον ρόλο του αποτελέσματος στη θεραπεία, σε σχέση με κάποιες καταστάσεις που δημιουργούν πρόβλημα και ίσως είναι κάπως παρεξηγημένες, υπερτιμημένες και ασαφείς όπως τα βουλιμικά επεισόδια.
3 Παραδείγματα
   Ας πάρουμε 3 παραδείγματα αποτελέσματος για να εξηγήσουμε το μέγεθος ενός βουλιμικού επεισοδίου. α)Σε 3 μήνες έχει χάσει 4κιλά β)σε 3μήνες έχει χάσει 6κιλά γ)σε 3μήνες έχει χάσει 10κιλά. Ποιος από τους 3 έχει λιγότερες πιθανότητες να έχει βουλιμικό επεισόδιο;  Το ποια πράγματα δημιουργούν 1βουλιμικό επεισόδιο δεν είναι της αρμοδιότητας μας να ξέρουμε, αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι υπάρχουν γεγονότα που τα δημιουργούν και προέρχονται από εσωτερικές διαδικασίες και γεγονότα που συναντιούνται με την καθημερινότητα του θεραπευόμενου και δρουν είτε ως ενισχυτικά είτε ως πυροσβεστικά. Η έκταση, οι μέρες, ο χρόνος διάρκειας του βουλιμικού επεισοδίου, οι τάσεις επανάληψης του, το πότε λαμβάνει χώρα, οι πιθανότητες πύκνωσης ή αραίωσης του είναι μερικά απ΄ τα πολλά πράγματα που πρέπει να συζητηθούν για τη δομή του. Στον τρίτο μήνα της θεραπείας οι πιθανότητες εμφάνισης μιας κρίσης αμφισβήτησης που περιλαμβάνουν 1 ή πολλά βουλιμικά επεισόδια είναι παραπάνω από σίγουρες. Στη θεραπεία είναι πολλές οι φορές που περνάει από μια κρίση αμφισβήτησης και τις περισσότερες φορές μέσα σε αυτές τις κρίσεις εκδηλώνονται και βουλιμικές κρίσεις ή υπερφαγικά επεισόδια. Αν πάρουμε τις 3 παραπάνω περιπτώσεις θα δούμε πως ανάλογα με το τι αποτέλεσμα έχει επιτευχθεί διαμορφώνεται ανάλογα και το βουλιμικό επεισόδιο που θα ακολουθήσει. Αν πάρουμε για παράδειγμα την α' περίπτωση και πούμε ότι 3 μήνες μετά την έναρξη της δίαιτας παρουσιάζεται το 1ο επεισόδιο αμφισβήτησης της θεραπείας, ο οργανισμός ενστικτωδικά θα κάνει ένα στιγμιαίο back up και θα βάλει σε μερικά δέκατα του δευτερολέπτου τα πράγματα σε μια ζυγαριά και όταν εκδηλωθεί το βουλιμικό επεισόδιο θα δράσει ανάλογα του αποτελέσματος. Λίγα αποτελέσματα, μεγάλη έκταση βουλιμικού επεισοδίου, με μεγάλες ποσότητες τροφής, με μεγάλη διάρκεια και με πολλές πιθανότητες επανάληψης. Η περίπτωση γ' είναι ένα καλό παράδειγμα μικρής έκτασης επεισοδίου, μικρής διάρκειας, χωρίς μεγάλες ποσότητες τροφής. Όσο πιο καλό είναι το αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του 3ου μήνα οι πιθανότητες αραίωσης των επεισοδίων είναι επικρατέστερες. 
Σύνθεση ενός υπερφαγικού επεισοδίου
    Ένα υπερφαγικό επεισόδιο δεν σημαίνει όταν εμφανίζεται ότι θα έχει πάντα την ίδια σύνθεση και πάντα θα εμφανίζεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Ένα βουλιμικό επεισόδιο έχει μέσα του συναισθήματα, άλλοτε πολλά από τον ένα τομέα και άλλοτε λίγα. Για παράδειγμα ας πάρουμε την περίπτωση γ', όσο το αποτέλεσμα ανεβαίνει οι πιθανότητες επεισοδίου πέφτουν, γιατί αυξάνονται οι ενοχές επειδή το να ξεφύγεις έχοντας πετύχει 1μεγάλο αποτέλεσμα αυξάνει τις ενοχές κατευθείαν και πολύ. Αυτό λοιπόν αποτελεί ανάχωμα για την έκταση του βουλιμικού επεισοδίου. Αντίθετα όταν το αποτέλεσμα είναι μικρό οι ενοχές είναι μικρής έκτασης και το επεισόδιο μεγάλο. Ένα υπερφαγικό επεισόδιο είναι για τη θεραπεία πολύ μεγάλη υπόθεση, γιατί μπορεί να αποτελέσει αφορμή εξόδου απ' αυτή. Οι περισσότεροι που ανήκουν στην περίπτωση α' θα περάσουν 1 σοβαρό βουλιμικό επεισόδιο που θα τους πετάξει εκτός θεραπείας και πολύ εύκολα. Η περίπτωση γ' είναι εκείνη που θα περάσουν εύκολα μέσα από τις 'αδηφάγες φλόγες' ενός βουλιμικού επεισοδίου. Ένα βουλιμικό επεισόδιο έχει πολύ περίεργη και ενδιαφέρουσα σύνθεση καθώς μέσα του εμπεριέχει πολλά. Αποτελείται από ενοχές, στόχους, προσδοκίες για το μέλλον, επιμονή, εγκράτεια, φόβο, σεξουαλικότητα, αυτοπεποίθηση, παρορμητισμό και πολλά άλλα. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η για τις γυναίκες το να είναι επιθυμητή-αυταρέσκεια, αν αυτή η γυναίκα μέσα στην ημέρα της αισθάνεται όμορφη, κάνει συχνά σεξ, το βράδι οι πιθανότητες να φάει ένα ξεχιλωμένο βραδινό πέφτουν. Άλλο παράδειγμα η ανεργία για τον άνδρα, εκεί οι πιθανότητες επεισοδίου αυξάνονται κατακόρυφα. Αυτό που πρέπει να πούμε και πρέπει να καταλάβουν οι αναγνώστες μας είναι ότι τα βουλιμικά επεισόδια ακολουθούν τη ζωή μας και δεν κάνουν ότι θέλουν. Τα συναισθήματα μας στην πορεία των χρόνων αλλάζουν και προς το καλό και προς το κακό, εμείς αυτό το ερμηνεύουμε πολλές φορές ως 'άλλαξε ο μεταβολισμός μου'. Αν άλλαζε ο μεταβολισμός αρνητικά, θα ξαναάλλαζε προς το θετικό γρήγορα αλλά δυστυχώς δύσκολα αλλάζει γιατί αυτό ρυθμίζεται από αλλού. Αν αυτή τη περίοδο κυριαρχούν αρνητικά συναισθήματα στην καθημερινότητα μας, το επεισόδιο μάλλον θα είναι έντονο και θα πάρουμε βάρος και ας είναι ο μεταβολισμός μας μια χαρά ρυθμισμένος. Σε μια ευτυχισμένη και χαρούμενη περίοδο της ζωής μας είναι δύσκολο να έχουμε βουλιμικά επεισόδια ή αν έχουμε θα είναι απόλυτα ελεγχόμενα. Η κατανόηση των βουλιμικών επεισοδίων θα κάνει την Παχυσαρκία πιο κατανοητό εχθρό και την θεραπεία της πιο αποτελεσματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!