Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Μητρότητα και Παχυσαρκία

   Παχυσαρκία: 1 ντυμένο 'μικρόβιο' με πολλούς ρόλους. Ένας ρόλος που κρύβει καλά την ασθένεια που επωάζεται είναι και ο ρόλος της μητρότητας. Πρώτα θα σκοτώσει την σεξουαλικότητα, μετά την θηλυκότητα και μετά την προσωπικότητα της ασθενούς. Δεν είναι πολλοί οι ρόλοι εκείνοι που δίνουν λευκό χαρτί ή λευκό ποινικό μητρώο στον πρωταγωνιστή, όσο η μητρότητα. Έχεις 1 βασικό σύμμαχο που νομίζεις εσύ από μόνος σου ότι είναι σύμμαχος, αλλά δεν είναι και λέγεται κοινωνία. Η μητρότητα έχει την ανοχή σου και το ξέρεις, αλλά την ανοχή της κοινωνίας δεν την έχει. Είναι ψέμα. Αλλά αν αρκεί να έχεις 1ρόλο για να είσαι επιτέλους ο εαυτός σου, γιατί επιλέγεις αυτό τον εαυτό; Από πόσο παλιά έρχεται ο ρόλος αυτός, γιατί βρίσκει αυτό το ύπουλο κανάλι για να εκφραστεί;
Ηθικό δίλημμα
    Ας μην μιλήσουμε για την Παχυσαρκία αλλά για το τσιγάρο. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν το εξής, έχουμε μια έξη για το τσιγάρο και μπροστά μας έχουμε 2επιλογές α)να το κόψουμε γιατί ξέρουμε ότι κάνει κακό στην υγεία μας β)μας δίνεται μια ευκαιρία να βρεθούμε σε 1 περιβάλλον που το τσιγάρο είναι πλήρως απενεχοποιημένο και ο καπνιστής θεωρείται ως μέλος μια οικογένειας που όλα τα μέλη του είναι πλήρως αποδεκτά. Ποια επιλογή θα διάλεγε ο πρωταγωνιστής μας; Η μητρότητα είναι ένας τέτοιος ρόλος, που μέσα του ο πρωταγωνιστής αισθάνεται ασφάλεια γιατί δεν θα χρειαστεί να αλλάξει, να προοδεύσει, να τρέξει, να καλπάσει, να πετάξει. Είναι ένας ρόλος που είναι αρκετά πειστικός για να έχει όλες εκείνες τις εξηγήσεις που χρειάζεται για να μείνει εκεί που είναι. Είναι ένας ρόλος που αναδύει ασφάλεια μη αλλαγής. Η απενεχοποίηση της Παχυσαρκίας διά της οδού της μητρότητας, ξεκινάει και μολύνει με αργό, σταθερό και ύπουλο τρόπο το σώμα της πρωταγωνίστριας με τόσο καθολικό τρόπο που σιγά σιγά καταρρέουν η σεξουαλικότητα, η θηλυκότητα, η προσωπικότητα και η γυναικεία υπόσταση. Οι βλάβες που προκαλεί είναι καθολικές, χρόνιες και δύσκολα ιάσιμες, μιας και αν φορέσεις αυτό το ρόλο είναι τόσο βολικός που δεν σηκώνεσαι εύκολα. Μια παχύσαρκη μαμά, έχεις πολλούς λόγους που είναι παχύσαρκη και λίγους λόγους να υπερασπιστεί ένα σώμα με κανονικό βάρος.
Προσωπική Στάση
   Γιατί η μητρότητα αποτελεί επικίνδυνο για χρόνια Παχυσαρκία σημείο; Πολλές φορές η εγκυμοσύνη έχει αποτελέσει προάγγελο αυτού που θα ακολουθήσει. Καθώς μπορεί στην εγκυμοσύνη να υπάρξουν σημάδια του τι έρχεται. Κιλά θα μπουν σε όλες τις εγκυμοσύνες αλλά επικίνδυνα για χρόνια παχυσαρκία θεωρούνται εκείνα τα κιλά που από επόμενες συμπεριφορές επιβεβαιώνουν ότι τα κιλά αυτά θα μείνουν για πολλά χρόνια. Η μητρότητα μπορεί να αποτελέσει επισφράγισμα της ασθένειας που από καιρό έψαχνε να εκδηλωθεί. Είναι ένας ρόλος που την απελευθερώνει απ' τα δεσμά της, μπορεί να τρώει ελεύθερα γιατί ο νέος της ρόλος την καθιστά αυτήν γι' αυτήν αποδεκτή. Το βάρος της και το σώμα της μπορούν να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, για να μπορέσει να ικανοποιήσει αυτό που μέσα της την ωθούσε να κάνει. Να αποτινάξει από πάνω της 1ρόλο που της προκαλούσε πίεση. Επίσης ο έλεγχος πάνω στο φαγητό ήταν κάτι που δεν της άρεσε καθόλου. Δεν ήθελε να της τοποθετεί κάποιος όριο ή έλεγχο σε αυτά που της αρέσουν. Ότι έκανε για να θεωρείται κοινωνικά αποδεκτή το έκανε για τους άλλους, επιτέλους βρήκε τον τρόπο να απελευθερωθεί απ' αυτό το βαρύ ρόλο.  Η μητρότητα ήταν ο ρόλος εκείνος που την λύτρωσε από τον προσωπικό της διχασμό. Βρήκε μια ικανή απάντηση να μην έχει ενοχές και αυτή είναι η μητρότητα. Η μητρότητα σίγουρα είναι για τις γυναίκες ο πιο μεγάλος της ρόλος, αλλά εμείς δεν συζητάμε αυτό, αλλά πως η Παχυσαρκία δρώντας μέσα από τη μητρότητα παραγκωνίζει, απενεργοποιεί την γυναίκα από την προσωπική της ευτυχία και ανέλιξη. Ρόλος που χρησιμοποιείται για να κατέβει απ' το τρένο. Αυτό επιβεβαιώνεται από την πορεία του βάρους της στο χρόνο. Η ασθένεια εκδηλώνεται στην εγκυμοσύνη με πολλά περιττά κιλά που απενεχοποιούνται, κιλά που δεν φεύγουν μετά τη γέννα και αντίθετα γίνονται περισσότερα. Σταδιακά οδηγείται σε κατάρρευση μέσα απ' αυτό το ύπουλο παιχνίδι. Η κρυψώνα της μητρότητας που βρίσκει, σταδιακά της αφαιρεί ρόλους και ζωτικό χώρο. Χάνει την θηλυκότητα της, ψωνίζει λιγότερο, βγαίνει λιγότερο, καλλωπίζεται λιγότερο, κάνει λιγότερο σεξ, χάνει χώρο από την κοινωνία, την παρέα της, τη σχέση της, το σύντροφο της, βγαίνει λιγότερο έξω, θεωρεί ότι όποια δε είναι μητέρα δεν μπορεί να είναι τίποτα, μπαίνει στο ρόλο για να να προασπίσει τις αδυναμίες της, χάνει ανθρώπους, κλείνεται, παίρνει πολλά κιλά, κατηγορεί την ομορφιά και τον καλλωπισμό, περνά στην άλλη πλευρά, απομακρύνεται από τον εαυτό της, δεν αναγνωρίζει τον εαυτό της, είναι κάποιος άλλος. Μια σταδιακή ύπουλη, υποβόσκουσα μετάλλαξη. Οι άλλες γυναίκες που βλέπουν αυτή τη σταδιακή μετάλλαξη καταλαβαίνουν πολύ καλά τι συμβαίνει, αλλά έχουν και εκείνες τα προσωπικά τους ταμπού και δεν μιλάνε. Κατά την άποψη μου πρέπει όπως μιλούν για το θηλασμό και τον καρκίνο του μαστού ανοιχτά και ελεύθερα(και πολύ καλά κάνουν) έτσι πρέπει να μιλήσουν και γι' αυτή την ασθένεια που χτυπά την γυναίκα πολυεπίπεδα και καθηλωτικά.
Ο ρόλος του άνδρα
   Ο ρόλος του άνδρα(για να μην τον βγάζουμε και αυτόν απ' έξω) είναι πολλές φορές ρόλος παρατηρητή που για διάφορους λόγους κοιτάει χωρίς να συμμετέχει στην αντίστροφη μέτρηση. Είναι καίρια σημαντικός ο ρόλος του άνδρα καθώς αν δεν παρέμβει δεν θα υπάρχει κανένα ανάχωμα προς το τέλος. Τον άνδρα τον βολεύει πολλές φορές ο ρόλος αυτός για να μπορεί να έχει εξασφαλίσει την μαγείρισσα της ζωής του, αλλά το μπούμερανγκ γυρίζει πίσω πάντα. Μια παχύσαρκη σύζυγος είναι μια λιγότερη διεκδικίσιμη σύζυγος και αυτό είναι πολύ βολικό για τον άνδρα, καθώς αφαιρείται από τη γυναίκα ένας ζωτικός της ρόλος, η διεκδικισιμότητα. Οπότε ποιος θα κουνηθεί απ' την καρέκλα όταν όλες οι γωνίες της κατάστασης βολεύουν το ζευγάρι; Κανείς.
Σημαντική Επισήμανση
   Ένας άλλος ύπουλος και πολύ σημαντικός εχθρός που κρατά τη γυναίκα σε καραντίνα και δεν την αφήνει να απογειωθεί είναι η ομορφιά. Η ομορφιά είναι ρόλος με πολλά όμοια χαρακτηριστικά όπως η μητρότητα. Η ομορφιά είναι ρόλος που σου επιτρέπει να μην αλλάξεις. Άρα μπορείς να είσαι μια παχύσαρκη όμορφη που δεν χρειάζεται να αλλάξεις γιατί δεν συμπαθείς τα όρια. Την μία ημέρα αισθάνεσαι μια υπέροχη χωρίς ενοχές, όμορφη, παχύσαρκη γυναίκα που αισθάνεσαι να διεκδικείσαι έντονα καθώς δεν είσαι σαν τις άλλες χοντρές και άσχημες αλλά γελιέσαι καθώς έχεις επαρκείς εξηγήσεις και λιγότερες ενοχές, για να παραμείνεις στάσιμη. Σε επέλεξε ο ρόλος αυτός και βολεύτηκες, αλλά σε λίγο οι εξηγήσεις και ο χρόνος τελειώνει. Η Παχυσαρκία όταν τη λύσεις αφήνεις πίσω σου 1 αγώνα που αισθάνεσαι υπερήφανη και δίνει στην ομορφιά διαστάσεις πέραν του χρόνου, η ομορφιά περιορίζεται σε όρια όσα ο χρόνος σου θέτει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!