Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Αλλαγή

  Σήμερα θα μιλήσουμε για την χιλιοσυζητημένη αλλαγή που συνέχεια έρχεται και συνέχεια πίσω μένει. Κατά την άποψη μας η αλλαγή έχει αποδειχθεί από εμάς που την μελετάμε μέχρι αυτούς στους οποίους η αλλαγή είναι κάτι που καθορίζει θετικά ή αρνητικά τη ζωή τους, είναι απ' τα πιο σπουδαία πράγματα που μπορεί ένας άνθρωπος να καταφέρει. Η αλλαγή είναι κάτι που έχει μελετηθεί πολύ και σε βάθος και η διεύσδυση της σε πολλές μορφές μέσα στην καθημερινότητα μας είναι μεγάλη και ζωτική. Εμείς σήμερα θα μιλήσουμε για τις αλλαγές στη διατροφή, το βάρος και την διατροφική καθημερινότητα.
Αλλαγή
Η αλλαγή είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί μέσα στην μικροκαθημερινότητα, στις κινήσεις των χεριών, στις σκέψεις του δευτερολέπτου, στις σχέσεις των ανθρώπων, στο θυμό, στη θλίψη, τη χαρά, το βιβλίο που σε ενθουσίασε, στον αυθορμητισμό, πως άνοιξες και πως έκλεισες τα μάτια σου και πως η καθημερινότητα αφήνει τα σημάδια της πάνω σου. Η θετική αλλαγή δεν μπορεί να έρθει από μεγάλα και εκκωφαντικά γεγονότα που πολλοί περιμένουν, ούτε από μεταφορά γνώσης σε κλειστές σεμιναριακές αίθουσες. Αλλαγή πολλές φορές θεωρείται ένας έρωτας που προέκυψε ξαφνικά και μας έκανε να θέλουμε να αλλάξουμε θετικά, έτσι ξεκινάμε δίαιτα και αφού περάσουν 2-3 εβδομάδες και ο έρωτας τελειώσει, πάει η αλλαγή. Αυτό δεν είναι αλλαγή φυσικά, αλλά παρορμητισμός. Αλλαγή μπορεί να ονομαστεί ότι πήρατε τον πρώτο σας μισθό και ξεκινήσατε γυμναστήριο για να αλλάξετε το βάρος σας. Αλλαγή μπορεί να ονομαστεί ότι πήγατε σε καλύτερο σπίτι, αγοράσατε αμάξι, κόψατε το τσιγάρο, μάθατε να μαγειρεύεται, ξεκινήσατε να διαβάζετε βιβλία και πολλά άλλα. Όλα αυτά είναι θετικές ενέργειες στην καθημερινότητα αλλά αλλαγή είναι όταν κοιτάτε πίσω τον εαυτό σας και πραγματικά πολλά απ' αυτά που θέλατε να βελτιώσετε έχουν βελιτωθεί σε βαθμό τέτοιο που σας θυμίζετε κάποιον ίδιο άλλο.
Μικρές αλλαγές 
   Αλλαγή μπορεί να υπάρξει μόνο όταν πάμε στο δευτερόλεπτο της καθημερινότητας και κάνουμε μικρές στροφές.  Η αλλαγή που ψάχνουμε να βρούμε σε βιβλία σε συμβουλές ειδικών και σε ειδικά σεμινάρια είναι πολύ χρήσιμα αλλά είναι ικανά να βοηθήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή μας; Η άποψη μας είναι ότι οι αλλαγές είναι μπροστά στα πόδια μας και είναι καθημερινά εκεί να μας θυμίζουν τι μπορούμε να κάνουμε αλλά και πόσο εύκολο είναι να μην κάνουμε τίποτα. Παράδειγμα: απέναντι μας είναι ένα σχολείο με 1 μεγάλο προαύλιο που πολλοί άνθρωποι κάνουν τζόκινγκ, για μας θα είναι ένας άψυχος χώρος όσο δεν εισβάλλει στην καθημερινότητα μας, αλλά αν πηγαίναμε και εμείς να κάνουμε τζόκινγκ και το κάναμε συστηματικά, τότε ο άψυχος χώρος θα μεταμορφωνόταν σε εστία άθλησης και προόδου μας. Έτσι κοιτώντας 10χρόνια μετά ο άψυχος γειτονικός χώρος που δεν είχαμε καμία σχέση μαζί του, μεταμορφώνετε σε χώρο που μας ζωοδοτεί. Ένας δρόμος που τον περνάμε 3 φορές τη μέρα με το αυτοκίνητο μας, μπορεί να γίνει δρόμος σκέψεων και εικόνων αν τον περπατήσουμε με τα πόδια. Αυτές είναι αλλαγές που είναι δίπλα μας και απλά χρειάζεται να στρίψουμε λίγο το τιμόνι για να δώσουμε ζωή στη καθημερινότητα μας. Οι αλλαγές που περιμένουμε να έρθουν αν αλλάξουμε σπίτι, χώρο, εισόδημα και διαβάσουμε Νίτσε δεν θα έρθουν.
Η γέννηση της αλλαγής
   Είναι θέμα τύχης, δράσης, επιμονής, χρόνου και πολλών άλλων παραγόντων. Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ξυπνήσει 1 πρωί και έχουν πει ένα μεγάλο 'stop' και ένα μεγάλο 'πάμε'. Άρα σε όλους τους ανθρώπους έχει γεννηθεί το αίσθημα της αλλαγής, εκεί που πάσχει όμως το θέμα είναι στην επιμονή και σταθεροποίηση της θετικής αλλαγής. Ένας κοινωνικός ψυχολόγος είχε πει κάποτε ότι η επανάληψη της στάσης καταλήγει να γίνεται συμπεριφορά, προσωπικά πιστεύω ότι είναι σωστό αυτό, αλλά έχει 2 όψεις και η σωστή συμπεριφορά μπορεί να γίνει στάσεις και να χαθεί. Νομίζω ότι για να γεννήσουμε 1αλλαγή πρέπει να ακολουθήσουμε 1αλήθεια μέσα μας που καιρό θέλουμε να βγάλουμε προς τα έξω. Η αλήθεια αυτή συσσωρεύει γύρω της φοβερή ενέργεια που απλά την κουβαλάμε. Η αποδοχή και η αποστολή της προς το πρόσωπο ή την κατάσταση που πρέπει πραγματικά γεννάει την μορφή της αλλαγής μέσα μας. Ένα ξεκαθάρισμα με φίλο, με γονιό, με σύντροφο είναι καίρια για να αρχίσουμε να βλέπουμε πως είναι μια αλλαγή. Δεν μπορώ να φανταστώ 1 άνθρωπο που έχασε 30 ή 40κιλά και μένει με 1 σύντροφο που δεν πάει πουθενά ή φανταστείτε να μάθατε σήμερα σε 1 σεμινάριο ότι μια αλλαγή μπορεί να είναι στροφή στις σπουδές σας, αλλά στασιμότητα της σχέσης σας με την παρέα σας. Η έννοια της στασιμότητας είναι μπροστά μου κάθε μέρα και την βλέπω, είναι το πρόσωπου του συντρόφου μου. Μπορώ να φανταστώ ευκολότερα ότι έχω πιστέψει ότι μια αλλαγή γεννήθηκε όταν είπα σε 1 φίλο μου που τον ξέρω πολλά χρόνια ότι 'οι δρόμοι μας πρέπει να χωρίσουν γιατί δεν μπορούν να συναντηθούν'. 'Η γέννησης της αλλαγής, ξυπνάει και τα πρώτα σταθερά συναισθήματα αυτής, αυτά πρέπει να πολλαπλασιαστούν και να γίνουν καθημερινότητα και να σταθεροποιηθούν. Η αλήθεια, η ηθική, η εντιμότητα, η ισχυροποίηση του εγώ, το να σαι ξηγημένος και από μέταλλο μπορεί να σε κάνουν σε άλλα πράγματα κακό ή να σου προσδίδουν μειονεκτήματα(έλλειψη διπλωματίας και ευελιξίας) αλλά σε διατηρούν σε μια μόνιμη σχέση με την αλλαγή, την συνεχή πρόοδο και την επιμονή. Μπορείς πολύ πιο εύκολα να ξεχάσεις τι ήθελες χθες αν έμεινες αδρανής. Έτσι θα αλλάξεις και έτσι θα αδυνατίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!