Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017

Δεν πρέπει να ξαναπάρεις κιλά

Έχει περάσει 1 χρόνος και έχεις χάσει 20κιλά. Όλα είναι υπέροχα στη ζωή σου και είσαι ένας άλλος άνθρωπος. Η προσπάθεια σου όντως είναι πολύ μεγάλη και θα συνεχίσει να χρειάζεται να είναι μεγάλη γιατί και αυτό που ακολουθεί είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να σταθεροποιήσεις το βάρος αλλά στη πραγματικότητα δεν είναι αυτό, πρέπει να σταθεροποιήσεις την καθημερινότητα σου που είναι βάρος. Έχεις χάσει 20κιλά και νομίζεις ότι είσαι ο Θεός και μπορεί να είσαι αλλά πρέπει να μην πάρεις βάρος και αυτό είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση.
Έχω χάσει 20κιλά
    Μετά από 12μήνες και μια τρομερή προσπάθεια 20κιλά έχουν φύγει, αλλά όντως είναι έτσι; Για να είμαστε ακριβείς δεν έχουν φύγει, εδώ είναι, απλά μεταμφιέζονται μέσα από πράξεις καθημερινότητας για να φανεί ότι όλα είναι καλά. Αλλά δεν είναι όλα καλά και εσύ δεν έχασες 20κιλά. Έχεις καταπιέσει τρόπους και συμπεριφορές καθημερινότητας για να χάσεις 20κιλά, αλλά αυτή η καταπίεση δεν είναι μόνιμη, είναι παροδική. Έχει καμουφλαριστεί για όσο καιρό κάνεις θεραπεία, αλλά τα κιλά δεν έφυγαν εδώ είναι και περιμένουν να ανακτηθούν, αυτός είναι ο φυσικός τους προορισμός. Υιοθετείς συμπεριφορές που ο ειδικός σου προτείνει οι οποίες έχουν ημερομηνία λήξεως, 12μήνες και περιμένεις πως και πότε θα τελειώσει να πας στα παλιά. Η πιο μεγάλη σου αγωνία στη θεραπεία δεν είναι να πάει καλά, αλλά να μπορέσεις να ξανατρώς αυτά που έτρωγες και παλιά. Για την ακρίβεια θες να τελειώσει γρήγορα η θεραπεία για να μπορέσεις να φας ότι έτρωγες πριν. Δηλαδή τι ήταν όλο αυτό; Μία σπονδή στο παρελθόν; Μία παραδοχή ότι είναι εδώ και είναι παντοδύναμο; Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα 20κιλά που έχασες είναι καταγεγραμμένα μόνο στην ζυγαριά, γιατί η μνήμη σου και η συμπεριφορά σου είναι ακόμη έτοιμες ρυθμισμένες για να παχύνεις. Η μάχη πρέπει να δοθεί πάνω στην καθημερινότητα και στη συμπεριφορά και η θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί μετά τους 12μήνες διαφοροποιείται σε σχέση με πριν.
Τα 20κιλά είναι εδώ
   Περιμένεις πότε θα τελειώσει όλο αυτό για να τρως όπως πριν, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, αν τρως όσο πριν θα πάρεις τα 20κιλά και περισσότερα. Σήμερα είσαι 20κιλά λιγότερο αλλά οι παλιές συμπεριφορές είναι εδώ για να ξαναπάρουν τη σκυτάλη. Πως έχασες 20κιλά; Το διαιτολόγιο σου ζήτησε να αλλάξεις κάποιες συμπεριφορές και εσύ τις άλλαξες, τρως πρωινό, τρως λιγότερες ποσότητες, τρως φυσιολογικό βραδινό, τρως λιγότερα παγωτά, παραγγέλνεις λιγότερο απ' έξω, τρως περισσότερα φρούτα και σαλάτες, τρως μισό κιλό ψωμί σε 3 ημέρες αντί σε μία,  πίνεις λιγότερες μπίρες. Όλα αυτά όμως είναι συμπεριφορές που θα μείνουν ή απλά καταπιέζονται μέσα σε ένα χρονικό διάστημα και μετά θα ακολουθήσουν το δρόμο της εκτόνωσης; Οι συμπεριφορές αυτές ψάχνουν να εκτονωθούν και όσο το πρόγραμμα διαρκεί τόση περισσότερη δυναμική αποκτούν οι συμπεριφορές αυτές. Άρα δεν έχουμε χάσει 20κιλά, απλά τα μεταφέρουμε στο χρόνο. Την δίαιτα την βλέπουμε ως μια χρονική περίοδο που εντός της θα κάνουμε μια προσπάθεια για να γυρίσουμε γρήγορα σε αυτά που κάναμε πριν αυτή τη περιόδο. Είναι σχεδόν φυσικό λοιπόν τα κιλά να ξαναμπούν αν οι συμπεριφορές δεν σταθεροποιηθούν, μονιμοποιηθούν.
Λύση
   Μία λύση υπάρχει σε αυτό, να εισάγουμε διατροφικές συμπεριφορές ανεκτές, για να μπορούν να παραμείνουν αλλά θα πρέπει να έχουμε τη συναίνεση του πρωταγωνιστή γιατί θα είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Συμπεριφορές που μπορούν να χωνευθούν στη καθημερινότητα του ατόμου για να αποφύγουμε να μετρήσουμε άλλον έναν άνθρωπο που έχασε κιλά και τα ξαναπήρε. Αυτό σημαίνει ότι δεν πάμε στην καθημερινότητα του ανθρώπου και τα σαρώνουμε όλα εισάγοντας αυτά που εμείς ονομάζουμε υγιεινές συνήθειες. Γιατί μπορεί αυτά που θα προτείνουμε εμείς να είναι υγιεινά, αλλά δεν παίζει ρόλο αν ο θεραπευόμενος δεν μπορεί να τα αφομοιώσει. Αυτό κάνει τα πράγματα λίγο πιο σύνθετα γιατί καθιστά τις θεραπείες που τώρα εφαρμόζονται μονοδιάστατες και θερμιδοκεντρικές πετώντας την καθημερινότητα του ατόμου απ' έξω. Οι θεραπείες πρέπει να προσαρμοστούν. Επίσης πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα μας για τις δίαιτες, γιατί η στάση μας απέναντι στις θεραπείες αυτές είναι 'έλα μια ψυχή που είναι να βγει..', θα περάσουμε μια πιεστική περιόδο και μετά όλος ο κόσμος δικός μας. Η δίαιτα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ψυχο-διατροφική θεραπεία που κρατά καιρό και στόχο έχει να πολεμήσει συμπεριφορές που γεννούν κιλά και όχι το αντίστροφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!